Home kit - zbiorczy temat

wloski

Cześć, jestem tutaj nowy i obiecuję, że nie będę za mocno rozpychać się na forum, ani nikomu wadzić. Uprzedzę ludzi, którzy zaraz postraszą mnie wyszukiwarką, zapytałem w prywatnej wiadomości administratora tego forum o pozwolenie założenia tematu zbiorczego. Nadmienię, że chyba przeczytałem wszystkie tematy, które mnie interesowały, a nawet więcej. Niestety dla mnie zwykłego zjadacza chleba, tak rozciapane informacje nie dają jasnej odpowiedzi na moje pytanie.

Tytułem szybkiego wstępu, za niedługo wprowadzam się do nowego mieszkania. Niestety nie miałem szansy, aby pociągnąć osobne kable pod instalacje, jest to spowodowane tym, że mieszkanie jest w stanie deweloperskim i sam deweloper nie był chętny na pozwolenie wykonania instalacji + instalacji inteligentnego domu, głównie chodziło o pozwolenie. Firma, która zajmowała się elektryką, na co dzień nie zajmuje się elektryką, a firmy zewnętrznej lub mojej osoby niestety nie wpuszczony na teren, wiadomo chodzi o przeróżne względy odbioru mieszkanie etc. W takim wypadku doszedłem do wniosku, że najłatwiej byłoby rozwiązać problem poprzez urządzenia, która głównie będą działały po WIFI.

1. Na czym oprzeć domowy system zarządzania inteligentnym domem, czy wystarczą po prostu zewnętrzne serwy produktów etc. czy od razu warto zainteresować się stawianiem systemu na serwerze Rasberry PI?

2. Drugi temat jest bardziej złożony, poprosiłbym o polecane urządzenia, stosunek ceny do jakości ma tutaj istotne znaczenie, nikt nie chce przepłacać, ale też nie zależy mi na tym, aby co chwilę denerwować się, że coś nie działa. W planach mam, aby w mieszkaniu znajdowały się takie funkcje jak:

2.1. Oświetlenie oparte o zwykłe/eko zarówki, funkcje jakie chciałbym, aby były w polecanym urządzeniu to: włącz, wyłącz, ściemnij/rozjaśnij,

2.2. Oświetlenie oparte o listwy LED, chodzi mi o oświetlenie o niskim napięciu, funkcje jakie chciałbym, aby były w polecanym urządzeniu to: włącz, wyłącz, ściemnij/rozjaśnij,

2.3. Włącz/wyłącz kontakt,

2.4. Włącz/wyłącz urządzenie, np. chciałbym mieć możliwość, aby w klimatyzacji, która będzie się znajdować w mieszkaniu, załączać/wyłączać + możliwość czujnika temperatury, fajnie, gdyby urządzenie włączało się w temperaturach zaprogramowanych przeze mnie, ale nie musi,

2.5. Sterowanie roletami zasłoń, odsłoń, + zewnętrzny przycisk do manualnego odsłaniania/zasłaniania + rolka, którą polecacie, chodzi o zwykle rolety materiałowe, które większość z nas ma w swoich domach + funkcja zasłaniania od natężenia światła zewnętrznego,

2.6. W mieszkaniu będę miał ogrzewanie podłogowe, chciałbym nią sterować, mam podział na łazienka, łazienka grzejnik ręcznikowy, sypialnia, pokój z aneksem kuchennym, szukam urządzenia, którym zdalnie zmienię temperaturę, a najlepiej zadziała wg harmonogramu wyjść/przyjść do domu + czujniki temperatury dla każdego z pokoi,

2.7. Czujnik otwarcia drzwi wejściowych/okien, potrzebuje czujnik, który powie mi czy drzwi są otwarte, zamknięte, zaalarmują mnie w momencie otwarcia,

2.8. Jak to bywa w blokach, będzie domofon, chciałbym możliwość, aby móc otwierać drzwi bloku bez szukania kluczy lub dzwonienia na domofon,

2.9. Otwieranie/zamykanie bramy parkingowej,

3.0. Funkcja włączenia się automatycznego światła tuż po wejściu do domu oraz automatycznego wyłączenia po wyjściu z pomieszczenia.

Szukam rozwiązań, w których jak najmniej pozrywam tynków, większość przedmiotów opartych będzie o WIFI. Wszystko oczywiście użytkowane za pomocą SUPLI, która wydaje mi się bardzo estetyczna i prosta w użytkowaniu. Dodam, że moim zamysłem jest, aby ten temat był zbiorem tego, aby każdy w prosty i szybki sposób mógł u siebie w domu, mieszkaniu zbudować szybkie home kit, który pozwoli mu umilić użytkowanie miejsca w którym przebywa i mieszka.
maffiu

część rzeczy jest do zrealizowania cześć nie rzecz w tym ze do podstawowych rozwiązań tj włącz wyłącz można zastosować różne moduły z modułów plug&play masz zamela z chińczyków masz sonoff do minimalnych modyfikacji pytanie czy masz gdzie upchnąć i moduły typowo diy na samym esp wemosach lub arduino

tez dobrze było by wiedzieć mniej więcej w jaki sposób jest zrobiona u ciebie instalacja chociaż fajerwerków pewnie nie ma i co będziesz ewentualnie chciał przerobić żeby dopasować i czy wogóle
pzygmunt
Been thanked: 59 times

1. Publiczny cloud (cloud.supla.org) lub własny serwer na Raspberry bądź QNAP-ie. W rpzypadku QNAP-a masz od razu domowe centrum rozrywki, serwer plików itd.
2. Jak chcesz mieć gwarancję i stabilność działania to Zamel
2.1 Gotowych ściemniaczy jeszcze nie ma. Może Zamel wypuści w tym roku. Włączy/wyłącz jest
2.2 Jest
2.3 Jest
2.4 Obecnie przez skrypty w przyszłości natywnie
2.5 Nie ma sprzętu do tego. Rozumiem, że o coś takiego chodzi https://www.kickstarter.com/projects/96 ... ized-blind
Wiem jednak , że ktoś już nad tym pracuje
Rolety zewnętrzne - SRW-01
2.6 Brak gotowego rozwiązania (głównie chodzi o sprzęt) w przyszłości pewnie się pojawi
2.7 Jest
2.9 Jest
3.0 Poprzez uruchomienie sceny - przyszłość

Generalnie w chwili obecnej wszystkiego nie zrealizujesz, ale jeśli trochę poczekasz (większość już możesz uruchomić) to będziesz miał praktycznie wszystko czego potrzebujesz.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Lucas

Zabrakło jeszcze odp. na 2.8
Wszystko zależy jaki jest domofon. U mnie jest cyfrowy (Laskomex) i przycisk otwierania działa dopiero po wywołaniu z dołu i podniesieniu słuchawki. Tak jak @besix pisał tutaj viewtopic.php?p=17697#p17697
flowerek

co do punktu 2.6 - to zgadzam sie ze nie ma sprzetu markowego, gwarancyjnego (czytaj zamelowskiego)

ale mozna zrobić to na sonoffach,. sam tak mam zrobione ogrzewanie w garazu. 1 sonoff mierzy temperaturę w garazu (przy okazji sterując brama garażową) a drugi sonoff steruje zaworem elektrotermicznym w rozdzielaczu podłogówki (NC). Wszystko działa w oparciu o skrypty by@fracz (przy okazji WIELKIE dzięki za skrypty).
Jak temperatura spadnie poniżej zadanej ogrzewanie włacza się, analogicznie wyłącza gdy temperatura osiągnie zadaną.
Można też ustawić to wg harmonogramu - określone dni lub godziny.

no i cena:) na chińczyku (sonoff) wyszło mi 2 x 30 zł (sonoff)+ termometr (10zł) + zawór elektrotermiczny 60zł = razem 130 zł

na alternatywnym sprzecie do sterowania podłogówką byłoby to: 600zł (sterownik) + 150 (termometr) + 60 (zawór) = razem 810zł
(oczywiście sterownik najczęściej obsługuje ok 6 zaworów ale ja potrzebowałem tylko 1 na garaż)

:D
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
wloski

Dzięki za odpowiedzi, chociaż szczerze liczyłem, na jakieś propozycje, jakiego sprzętu użyć dokładnie etc.

W takim wypadku wymienię produkty, proszę o odpowiedź czy mają sens, jeśli są jakieś tańsze równie dobre rozwiązania to proszę zaproponować. Potem to zbiorę jakoś w jedną całość i chętnie zrobię z tego poradnik.

1. Narazie ten temat olewam, rozumiem, że mam dwa rozwiązania, jedno to oprzeć o serwer w chmurze Supla lub założyć własny.

2.1 Do włącz i wyłacz wystarczy najprostszy Sonoff Basic i, Zamel ROW-01 i ''EL HOME'' WS-04H1. Który najbardziej polecacie? Macie jakiś ściemniacz po WIFI do zaproponowania?

2.2 Do włącz i wyłącz Zamel SLW-01, nie wiem jaka jest różnica pomiędzy SLW oraz ROW, proszę o info. Jest coś innego do zaproponowania z włączników, wyłączników WIFI? Może jakiś z opcją sciemniacza?

2.3 Z kontaktami to wiem, mniej więcej, że są opcje zewnętrzne jak SONOFF Smart Socket oraz dopuszkowe jak Zamel ROW-02, czy macie do zaproponowania coś nieco tańszego jeśli chodzi o rozwiązanie dopuszkowe?

2.4. Znalazłem coś takiego Sonoff TH16 z czujnikiem temperatury i wilgotności, wg reklamy można programować włączanie i wyłączanie temperatur, zadziała to z Suplą?

2.5 Do rolet również znalazłem rozwiązanie Zamela SRW-01, no i znów temat rozbija się o cenę, kosztuje to trochę... Jest jakieś tańsze rozwiązanie? Z tego co widziałem to ten sterownik działa fajnie z Suplą, pytanie czy jest coś podobnego? Czy te produkty od Zamela mają funkcję automatycznego stopowania rozwijania, zwijania rolety. Macie jakieś propozycje, jeśli chodzi o napęd do rolet? Ten SRW-01 nie nadaje się do rolet wewnątrz? Dlaczego? Nie ma czujnika krańcowego położenia?

2.6 Co do podgrzewania podłogowego, to być może spróbuję to zrobić tak jak tutaj jeden z Panów doradził, czy mógłbyś podać który model Sonoffa użyłeś do tego rozwiązania?

2.7 Nie znalazłem rozwiązanie do czujników otwarcia.

2.8 Otwieranie domofonu, czekam na to jakiego typu będzie, a wtedy dokładniej Was zapytam.

2.9 Co do otwerania bramy to znalazłem Nice WIFI SBP-01 oraz znalazłem informacje, że Sonoff Basic można w taki sposób przerobić, aby miał opcje otwierania oraz czujnika.

3.0 Niestety tuaj też nie potrafiłem znaleźć, żadnego urządzenia. Proszę o podpowiedź.

Dzięki jeszcze raz z góry, bo otrzymałem odpowiedzi czy coś jest możliwe, ale to zapomocą czego i w jaki sposób to nie :(, a jak wspominałem, jestem zielony, lubię grzebać i nawet jeśli zajmnie to trochę czasu to sam albo przy pomocy kogoś to ogarnę.
slawek

Spróbuję częściowo odpowiedzieć:
1. To zależy, czy bardziej polegasz na swoim internecie, czy na serwerze publicznym (bodajże OVH)?
Miałem własny serwer na malinie, ale przeniosłem go na VPS, bo nie ufam karcie SD, natomiast miałem okazję brać udział w budowie paru komór Lampersa dla IBM i przekonały mnie tamte rozwiązania jeśli chodzi o bezpieczeństwo danych.
2.1. Tu mam własne rozwiązanie, więc niewiele pomogę, ale testuję też ROW-01 i nie mam zastrzeżeń (szkoda tylko, że nie ma termometru).
2.2. SLW-01 to taki ROW-01 wbudowany w przedłużacz...
2.3. Nie znam ceny InCan... sam używam własnych... niestety chińczyka ceną nie przebijemy - możemy jedynie jakością...
2.4. Te funkcjonalności mamy na razie dzięki skryptom kolegi @Fracz... docelowo na serwerze będą dostępne wkrótce...
2.5. Tu też mam własne rozwiązanie... i też pasuje tu InCan... testuję też SRW-01 i brak jakichkolwiek zastrzeżeń (no i CE...)
2.6. Tu pytanie: sterowanie zaworami, matą(kablem grzejnym), czy pompami?
Do sterowania zaworami elektrotermicznymi przy dużej ich ilości najtaniej jest użyć arduino lub Rbpi i zestaw przekaźników, natomiast do ogrzewania elektrycznego - cokolwiek, ale poprzez dodatkowe styczniki
2.7. Jeśli ich dużo - jak wyżej.
2.8. ...
2.9. Alternatywa to Younshan - na razie... ;)
3.0. Przyszłość (prosto - wstaw czujki ruchu... ;) )
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
flowerek

Do 2.6

Uzylem 2 sonoffow basic z softem by@zybi z tym ze w 1 z nich dodalem ternometr. Calosc sterowana jest skryptami by@fracz (supla.fracz.com)

Ale jesli rozdzielacz podlogowki masz gdzies w poblizu to mozna zrobic to na 1 sonnofie basic. Wowczas albo sonoffa montujesz w rozdzielaczu (musisz miec tam doprowadzone 230V) i dluuiugim kabelkiem podlaczasz do niego termometr umieszczony w pomieszczeniu ktotego termperature chcesz sterowac albo odwrotnie tj. Sonoffa z termometrem umieszczasz w pomieszczeniu a dluuugi kabelek to zasilanie z wyjscia sonoffa na zawor elektrotermiczny w rozdzielaczu 😀
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
wloski

slawek wrote: Mon Mar 26, 2018 10:49 pm Spróbuję częściowo odpowiedzieć:
1. To zależy, czy bardziej polegasz na swoim internecie, czy na serwerze publicznym (bodajże OVH)?
Miałem własny serwer na malinie, ale przeniosłem go na VPS, bo nie ufam karcie SD, natomiast miałem okazję brać udział w budowie paru komór Lampersa dla IBM i przekonały mnie tamte rozwiązania jeśli chodzi o bezpieczeństwo danych.
Wiesz staram się być osobą, która po prostu woli wybierać bezpieczeniejsze rozwiązania, bardziej stabilne. Oczywiście, przy okazji patrząc też na koszty. Opowiedz coś więcej o tym rozwiązaniu VPS. Jaki serwer polecasz, jak to kosztowo wygląda, co trzeba zrobić, żeby to połączyć, może masz jakiś fajny opis?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

wloski wrote: Tue Mar 27, 2018 12:36 pm
slawek wrote: Mon Mar 26, 2018 10:49 pm Spróbuję częściowo odpowiedzieć:
Wiesz staram się być osobą, która po prostu woli wybierać bezpieczeniejsze rozwiązania, bardziej stabilne. Oczywiście, przy okazji patrząc też na koszty. Opowiedz coś więcej o tym rozwiązaniu VPS. Jaki serwer polecasz, jak to kosztowo wygląda, co trzeba zrobić, żeby to połączyć, może masz jakiś fajny opis?
Jak masz wybrać VPS-a to lepiej użyj cloud.supla.org.
Pewniej, stabilniej i bezpieczniej.
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “Pomoc”