spla warunkowanie

kosek

Czy ustawienie warunkowań w gosund 111 przyspieszy jego działanie,odczyt wartosci napiecia oraz załączenie i wyłaczenie gniazdka,bedzie szybciej jak przy odczucie ustawień z chmury ?
klew

kosek wrote: Mon Apr 14, 2025 6:24 pm Czy ustawienie warunkowań w gosund 111 przyspieszy jego działanie,odczyt wartosci napiecia oraz załączenie i wyłaczenie gniazdka,bedzie szybciej jak przy odczucie ustawień z chmury ?
To zależy od tego jaki tam jest układ pomiarowy i jak często jest robiony odczyt z tego układu.
Natomiast pewnie mowa o sofcie GG i tam jest to oparte o zmianę stanu kanału, a ta najprawdopodobniej występuje wtedy gdy stan jest też wysyłany do serwera Supli. Także prawdopodobnie czas reakcji będzie podobny.

Pytanie po co szybkiej? Ile tam teraz jest i dlaczego Ci to nie wystarcza?
kosek

https://allegro.pl/oferta/gniazdko-wifi ... 3134862993

chodzi o falownik froniusa,jak przyswieci słonce mocno wyjdzie zza chmury,to nagle zwieksza sie napiecie do 260 volt i wyłącza sie falownik ,gniazdko nie nadązy z reakcja i nie załaczy odpowiednio szybko grzałke w celu obnizenia napiecia
YoMan

Może być źle ustawiony falownik. Jeśli dobrze kojarzę to wysokie napięcie powinno się utrzymywać przez jakiś czas, żeby falownik się wyłączył. Nie powinien się wyłączyć natychmiast. Możesz spróbować warunkowanie na gniazdku, ono działa trochę szybciej ale to jest różnica liczona w pojedynczych sekundach
YoMan

Weź jeszcze pod uwagę potrzebną kalibrację, bo falownik może pokazywać 261V, a gniazdko np. 259V.
shimano73

Obawaim że nawet jeśli gniazdko szybko za reaguje to trudno ci bedzie obniżycć napięcie, bo czym go obciążysz ? Jakiej mocy masz falownik ? Ja w swoim falowniku (8.2kW) mam ustawione tak że gdy jest wieksza produkcja bez wzgledu na napięcie to załącza się wyjście z przekaźnikiem . Mam bojler 2,4kW / 200l i co prawda, nie przypominam sobie by falownik sie kiedykolwiek wyłączył, to załączenie bojlera nie wiele pomaga (2-3V ) a wiosną i latem bojler szybko sie nagrzewa i obciążenie się wyłącza , tu lepiej by się chyba sprawdził magazyn energi.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
klew

Napięcie może być podbijane także przez sąsiednie instalacje.
Ogólnie możesz włączać obciążenie w jakimś wyprzedzeniem - np. nie na 250 V, ale na 245 V.
Pytanie o ile takie obciążenie jest w stanie obniżyć napięcie.
kosek

jak ustawić warunkowania ,dolny i górny próg oraz zwłoke czasową
gosund 111
Zibi_007

klew wrote: Tue Apr 15, 2025 7:10 am Napięcie może być podbijane także przez sąsiednie instalacje.
Ogólnie możesz włączać obciążenie w jakimś wyprzedzeniem - np. nie na 250 V, ale na 245 V.
Pytanie o ile takie obciążenie jest w stanie obniżyć napięcie.
U mnie grzałka 3000W na jednej fazie zbija z 256V do 249-248V i to wystarcza, aby falownik się nie wyłączył. Problem w tym, że trzeba monitorować trzy fazy i włączać obciążenie na odpowiedniej. Zbiornik 1000 litrów, podgrzewany co prawda solarami, ale i tak trochę trwa, zanim nagrzeje się na maksa. Aby nie wywaliło produkcji FV, to najczęściej wystarcza.
Nie muszę chyba pisać, że na zbiorniku są jeszcze dwa niezależne zabezpieczenie przed "zagotowaniem" wody :lol:
Wiesz, że Supla współpracuje z urządzeniami Zigbee? Więcej szczegółów tutaj: https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127

Nec Hercules contra plures!
shimano73

Czy macie jakąś wiedzę, być może jestem nie świadomy wyłączenia , czy aby falownik sie wyłączył napięcie musi przekroczyć owe 253V na jednej czy wszystkich fazach ? Czy zgłasza on jakiś bład wówczas np w Fronius Symo ? np w postaci raportu czy czegoś w tym stylu. Zauważyłek kilku krotnie że napięcie było powyżej 250V co pokazuje podłączony UPS. Mam również zrobione powiadomienia z MEW'ki ale nie jestem pewien czy kiedykolwiek falownik się wyłączył. A może jest zasada że duży może więcej i to sąsiadom się wyłączaja bo maja mniejsze instalacje :lol:
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)

Return to “Ogólna dyskusja”