ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW GKW-02 :)

Mmof

Mario78 wrote: Thu Apr 10, 2025 5:08 pm Cos mi sie wydaje ze ściemnianie będzie automatyczne bo jest czujnik swiatla na płytce ;)
Tak widziałem że jest sensor. Mirek nawet pisał że do tego będzie służył 😉
Mirosław F.

A może dacie propozycje naklejek z ikonami, które można by dołączyć do urządzenia?
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Zibi_007

Mirosław F. wrote: Thu Apr 10, 2025 4:27 am Co myślicie o trzech polach dotykowych? Czy dobrym pomysłem byłoby zastosowanie dedykowanych ikon na tych polach? Może macie jakieś pomysły? Jesteśmy otwarci na propozycje.
Jak idą testy ? :mrgreen:
No to po kilku dniach działania mogę napisać coś więcej. Niewiele, bo większość opisałem wcześniej, ale coś tu dodam.
Termostat sprawuje się OK, zero zaskoczenia, działa zgodnie z oczekiwaniami, steruje ogrzewaniem w łazience (<1000W) i spisuje się w tej roli znakomicie. Ma dodane różne reakcje, harmonogramy itd. (głównie dla testów) i z niczym nie ma problemów. No ale wiem, jak to działa i bardzo bym się zdziwił, jakby coś było nie tak.
Wkurzają mnie trochę te diody (ale ja i inni już o tym wspominali) szczególnie w nocy. Normalnie światła nie trzeba świecić w toalecie, jak się wstanie w nocy za potrzebą ;-) I teraz jedna z opcji to automatyczne ściemnianie, w zależności od natężenia oświetlenia, ale druga (dla mnie bardziej przydatna) to możliwość sterowania tą diodą (kiedy ma być włączona, a kiedy wyłączona). Nie wiem tylko, czy to jest (i na ile) wykonalne. W tej chwili przypisałem sobie pod przyciski różne sceny i wywołuje je prawidłowo, ale jedyną informację o tym mam w aplikacji. Niechby przynajmniej ta dioda migła raz albo dwa, to bym wiedział, że jakaś akcja poszła ;-)
Co do wykonania (materiałów, estetyki) nie mam większych zastrzeżeń. Na czarnym trochę widać odciski palców, ale tego się można było spodziewać (trzeba myć tłuste paluchy ;-)). Jak już pisałem, to ubzdurałem sobie wcześniej, że panel jest ze szkła, a w rzeczywistości to tworzywo sztuczne (ale wydaje się dobrej jakości).
O oznaczeniu przycisków (teraz doczytałem, że może to będą naklejki) myślałem od samego początku. Można rozważyć taką opcję, ale ja bym na początek może zrobił wypukłości w postaci półsfer (jedna, dwie, trzy), to może zadowoliłoby większość użytkowników. Nie wiem, jak na tym materiale sprawdziłyby się naklejki (pewnie wszystko można sprawdzić), ale z moich doświadczeń wynika, że po kilku miesiącach bieżącego przecierania np. wilgotną ściereczką i tak odchodzą. Miałem tak zrobione na radiowym Sonoffie i w końcu zrezygnowałem, bo na początku wyglądało to fajnie, a później już nie. Stanęło na wygrawerowanych punktach z wypełnieniem markerem do renowacji nagrobków (serio, niezniszczalne ;-)). Pewnie to kwestia doboru materiału naklejki (samego kleju), ale u mnie sprawdzało się słabo. Jeśli jednak będzie taki zamiar (dodawania naklejek) to ja bym widział punkciki (1, 2, 3), on, off, cyfry (rzymskie i arabskie) oraz najpopularniejsze ikony z Supli (żarówki itp.).
Czego mi brakuje? Wyświetlacza :lol: Jakby to było jakieś DIY z dostępnym kodem, to bym sobie sam dopisał obsługę (przynajmniej pod termostat). Wiem, wiem, to już nie ten produkt, target i cena, ale jak fantazjować, to na całego :lol:
Wiesz, że Supla współpracuje z urządzeniami Zigbee? Więcej szczegółów tutaj: https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127

Nec Hercules contra plures!
robertklepacki94

Mirosław F. wrote: Fri Apr 11, 2025 8:52 am A może dacie propozycje naklejek z ikonami, które można by dołączyć do urządzenia?
Może coś bardzo podobnego jak nie identycznego jak w Cloud, jeśli jesteście w stanie na laserze wydobyć w miarę czytelną grafikę to lepszego pomysłu nie widzię :)
Zrzut ekranu 2025-04-11 131546.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Mario78

Co do ikon na naklejkach to właśnie symbole zarówki, ogrzewania, przełączników, rolet. Właśnie te standardowe z suplik aby była spójność.

Co do zmywania się czy ścierania o których pisze Zibi. Moim skromnym zdaniem zrobienie kilku ikon na naklejkach jest znacznie prostsze niż robienie modyfikacji w formie do wtryskarki a zawsze można wybrać dla siebie odpowiednie i je ewentualnie zmienic jak sie znudzą czy wytrą, Natomiast żeby się nie ścierały - znów podeprę się IKEA (nie pracuje w IKEA i nie mam profitów za reklame :lol: ).
Tam na przełącznik po zigbiee jest nie tylko pakiet ikon ale proste matowe takie etui przejrzyste, matowe pomiędzy które a termostat można dać wspomniane ikono naklejki. Czy to ktoś założy czy nie - nie ma znaczenia.
Mnie dla mnie same naklejki sa ok. Tanie proste i można zmienic
Mmof

Mirosław F. wrote: Fri Apr 11, 2025 8:52 am A może dacie propozycje naklejek z ikonami, które można by dołączyć do urządzenia?
Teraz czytając kolegę @Zibi_007 zastanawiam się czy te naklejki to dobry pomysł bo jednak nasze drugie połówki( czasem i mi się zdarzy😁)często przecierają mokrą ściereczką wszystko co się da więc mogą długo nie wytrzymać . Może jednak Zibi ma dobry pomysł żeby tylko dać jakieś znaczniki na przyciskach chyba że tak jak Mirek sugerował zaproponować jakieś ikony na stałe.
Mario78

Mmof wrote: Fri Apr 11, 2025 3:01 pm
Teraz czytając kolegę @Zibi_007 zastanawiam się czy te naklejki to dobry pomysł bo jednak nasze drugie połówki( czasem i mi się zdarzy😁)często przecierają mokrą ściereczką wszystko co się da więc mogą długo nie wytrzymać . Może jednak Zibi ma dobry pomysł żeby tylko dać jakieś znaczniki na przyciskach chyba że tak jak Mirek sugerował zaproponować jakieś ikony na stałe.
To sobie nakleisz nowe - taka jest zaleta naklejek ze można je zmieniać
robertklepacki94

Mario78 wrote: Tue Apr 15, 2025 12:27 pm To sobie nakleisz nowe - taka jest zaleta naklejek ze można je zmieniać
Każdy będzie miał tu inne zdanie, ja uważam że naklejka to najgorsza tandeta.
Nie każdy nakleji to idealnie co będzie skutkowało jak antyreklama dla GKW-02. ;)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Zibi_007

robertklepacki94 wrote: Tue Apr 15, 2025 12:33 pm
Mario78 wrote: Tue Apr 15, 2025 12:27 pm To sobie nakleisz nowe - taka jest zaleta naklejek ze można je zmieniać
Nie każdy nakleji to idealnie co będzie skutkowało jak antyreklama dla GKW-02. ;)
O! I o tym właśnie pisałem ;-) Przy czym taki zestaw naklejek nie jest drogi, w hurcie to pewnie kilka złotych.
Sam kiedyś używałem takich (fosforyzujących) i były stosunkowo trwałe, ale nie wieczne. I rzeczywiście, najgorzej to było je prosto przykleić :lol:
https://www.batpol.shop/carling-naklejk ... -1719.html - to nie jest reklama, tylko przykład.
Wiesz, że Supla współpracuje z urządzeniami Zigbee? Więcej szczegółów tutaj: https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127

Nec Hercules contra plures!
Mario78

Zibi_007 wrote: Tue Apr 15, 2025 1:27 pm
robertklepacki94 wrote: Tue Apr 15, 2025 12:33 pm
O! I o tym właśnie pisałem ;-) Przy czym taki zestaw naklejek nie jest drogi, w hurcie to pewnie kilka złotych.
Sam kiedyś używałem takich (fosforyzujących) i były stosunkowo trwałe, ale nie wieczne. I rzeczywiście, najgorzej to było je prosto przykleić :lol:
https://www.batpol.shop/carling-naklejk ... -1719.html - to nie jest reklama, tylko przykład.
Przecież jak nie pasuje wam to nie będziecie naklejać. To jest tanie i dla mnie estetyczne. Ale fakt. Co osoba to zdanie. Miałem napisać co myślę jako beta tester to pisze a wy sobie tam miejcie inne zdanie i wszytko w temacie.

https://m.youtube.com/watch?v=Hh9nn8KAcCM
1.40sek. Są przykladowe

Return to “Nowości”