Sterowanie przez pomiar prądu pobranego / oddanego

tnt_gt

Cześć,

Mam w domu zainstalowany miernik MEW-01, który bez problemów działa od kilku lat.
Służy mi m.in. do monitorowania pracy instalacji fotowoltaicznej i patrzenia na ręce monopolisty (ENEA).
Jest zainstalowany w głównej rozdzielnicy, mierząc zużycie energii całego domu.

Chciałbym wykorzystać go do sterowania załączaniem/wyłączaniem urządzeń poprzez odbiornik ROW-04m.
Czy jest możliwość odczytu z MEW-01 wartości prądu pobieranego z sieci i prądu oddawanego przez instalację fotowoltaiczną?
Próbowałem to zrobić za pomocą reakcji, ale niestety tam jest tylko prąd wypadkowy.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

tnt_gt wrote: Sun Apr 20, 2025 11:30 am Cześć,

Mam w domu zainstalowany miernik MEW-01, który bez problemów działa od kilku lat.
Służy mi m.in. do monitorowania pracy instalacji fotowoltaicznej i patrzenia na ręce monopolisty (ENEA).
Jest zainstalowany w głównej rozdzielnicy, mierząc zużycie energii całego domu.

Chciałbym wykorzystać go do sterowania załączaniem/wyłączaniem urządzeń poprzez odbiornik ROW-04m.
Czy jest możliwość odczytu z MEW-01 wartości prądu pobieranego z sieci i prądu oddawanego przez instalację fotowoltaiczną?
Próbowałem to zrobić za pomocą reakcji, ale niestety tam jest tylko prąd wypadkowy.
Coś nieprecyzyjnie .... chodzi ci o moc? Moc jest wynikiem sumy zużycia i produkcji. Jeżeli więcej produkujesz niż zużywasz i jakąś energia jest wysłana do sieci to moc będziesz miał ujemną. Energia zwrócona będzie się zwiększać. Jeżeli więc moc na którejś fazie jest ujemną to możesz na tej fazie załączyć moduł, który zmniejszy napięcie lub spowoduje zużycie części tej energii na miejscu bez wysyłania do sieci
P.S. ROW raczej nie jest odbiornikiem, a przynajmniej nie wiem czego odbiornikiem. To jest przede wszystkim sterownik, odbiornikiem np. energii może być żarówka do niego podłączona
YoMan

Chodzi mi o prąd.
Moc będzie się zachowywała tak samo P=U*I, gdzie U=230V. Zmiana prądu będzie się również objawiała w zmianie mocy czynnej.

Ale żeby nie mieszać, chciałbym użyć prądu. Czy jest możliwość odczytu z MEW-01 prądu pobieranego z sieci i prądu oddawanego przez instalację fotowoltaiczną? Bo to co jest dostępne z poziomu "Reakcji" to niestety prąd wypadkowy (Pobierany - Oddawany).
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

tnt_gt wrote: Sun Apr 20, 2025 6:39 pm Chodzi mi o prąd.
Moc będzie się zachowywała tak samo P=U*I, gdzie U=230V. Zmiana prądu będzie się również objawiała w zmianie mocy czynnej.

Ale żeby nie mieszać, chciałbym użyć prądu. Czy jest możliwość odczytu z MEW-01 prądu pobieranego z sieci i prądu oddawanego przez instalację fotowoltaiczną? Bo to co jest dostępne z poziomu "Reakcji" to niestety prąd wypadkowy (Pobierany - Oddawany).
Ten wzór jest poprawny tylko dla czysto rezystancyjnego obciążenia.

Licznik realizuje pomiar w miejscu, gdzie go podłączyłeś. Jeśli jest na wejściu do domu, to mierzy to co licznik energetyki, czyli masz tylko energię pobieraną i oddawaną do sieci.
Jeśli chciałbyś mieć pomiar produkcji, to byś musiał przekładniki mieć na wyjściu z falownika.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
tnt_gt

klew wrote: Sun Apr 20, 2025 9:08 pm Ten wzór jest poprawny tylko dla czysto rezystancyjnego obciążenia.
Chodziło mi tylko o pokazanie, że moc będzie zmieniała w czasie się tak samo jak prąd (dla ścisłości P=U*I*cos fi)
klew wrote: Sun Apr 20, 2025 9:08 pm Licznik realizuje pomiar w miejscu, gdzie go podłączyłeś. Jeśli jest na wejściu do domu, to mierzy to co licznik energetyki, czyli masz tylko energię pobieraną i oddawaną do sieci.
Jeśli chciałbyś mieć pomiar produkcji, to byś musiał przekładniki mieć na wyjściu z falownika.
A chciałbym odzielnie pobieraną i oddawaną. Najbardziej zależy mi na pobieranej.

Jak MEW-01 mierzy pobraną i oddaną energię (prąd, moc)? Czy da się odczytać te dwie składowe prądu/mocy wypadkowej?
klew

tnt_gt wrote: Sun Apr 20, 2025 9:50 pm A chciałbym odzielnie pobieraną i oddawaną. Najbardziej zależy mi na pobieranej.

Jak MEW-01 mierzy pobraną i oddaną energię (prąd, moc)? Czy da się odczytać te dwie składowe prądu/mocy wypadkowej?
Trochę nie rozumiem pytania.
MEW mierzy na 3 fazach (kablach). Na danym kablu, prąd płynie albo w jedną stronę, albo w drugą. Przepływający prąd nie ma "składowych" - widać tylko wartość wypadkową.

Energia pobrana i oddana są liczone osobno, bo każdy z tych liczników zlicza, gdy prąd albo jest pobierany, albo oddawany (w danym momencie, na jednym kablu, prąd płynie tylko w jedną stronę).

Wartość prądu prezentowana przez MEW nie uwzględnia kierunku przepływu. Natomaist moc czynna to uwzględnia. Jak jest ujemna, to znaczy, że energia jest oddawana do sieci, a jak jest dodania, to jest pobierana.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

tnt_gt wrote: Sun Apr 20, 2025 9:50 pm ... moc będzie zmieniała w czasie się tak samo jak prąd...
..to "zareaguj" na moc i będzie działać tak, jak chcesz. :)
tnt_gt wrote: Sun Apr 20, 2025 9:50 pm A chciałbym odzielnie pobieraną i oddawaną.
Możnaby powiedzieć, że to masz; moc ze znakiem "minus" (-), to "moc oddawana" w danej chwili, a ze znakiem "plus" (+) - pobierana (jak wcześniej napisał @klew :) )
tnt_gt wrote: Sun Apr 20, 2025 9:50 pm Najbardziej zależy mi na pobieranej.
...hmm, wydawało mi się, że przy fotowoltaice szczególnie zależy nam na jak największej autokonsumpcji, żeby wykorzystać efektywnie wyprodukowaną energię - i jak najmniej oddawać do sieci. Doprecyzuj, co chcesz uzyskać, wtedy koledzy mogą lepiej pomóc. :)
Prezentowane przez MEW-01 wartości - a możliwe do wykorzystania w reakcjach - dotyczą wypadkowej wszystkich trzech faz. Nie ma (jak na razie, nie wiem czy będzie :lol: ) możliwości korzystania z każdej fazy osobno. :(
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
tnt_gt

Racja prąd wypadkowy nie jest nigdy ujemny, gdy mamy większą produkcję niż konsumpcję.

Ale zwróciłeś uwagę, że moc czynna może być ujemna. To jak jest liczona moc czynna wypadkowa przez MEW-01?
tnt_gt

tnt_gt wrote: Sun Apr 20, 2025 9:50 pm Najbardziej zależy mi na pobieranej.

...hmm, wydawało mi się, że przy fotowoltaice szczególnie zależy nam na jak największej autokonsumpcji, żeby wykorzystać efektywnie wyprodukowaną energię - i jak najmniej oddawać do sieci. Doprecyzuj, co chcesz uzyskać, wtedy koledzy mogą lepiej pomóc. :)
Prezentowane przez MEW-01 wartości - a możliwe do wykorzystania w reakcjach - dotyczą wypadkowej wszystkich trzech faz. Nie ma (jak na razie, nie wiem czy będzie :lol: ) możliwości korzystania z każdej fazy osobno. :(
Tak, zależy mi na jak największej autokonsumpcji.

Zacznijmy od początku....

Mam instalację fotowoltaiczną. Oprócz oddawania energii do sieci używam ją m.in. do zasilania 3 grzałek (500W, każda na innej fazie) podłączonych do zbiornika CWU.
Warunkiem uruchomienia grzałek jest wartość prądu (>2,4A) na każdej fazie (przekaźnik prądowy F&F EPP-619), tak żeby moc produkowana była większa od mocy grzałki (ok. 500W na każdej fazie).
Mierzę również temperaturę w zbiorniku, żeby uniknąć jej przegrzania/zagotowania i jeżeli jest zbyt to grzałki są wyłączane. Jak temperatura spada, to grzałki z powrotem są załączane.

Układ do grzania wody jest złożony z 3 elementów połączonych szeregowo, które sterują pracą 3 styczników załączających grzałki na każdej fazie:

Regulator temperatury -> Przekaźnik prądowy -> Przekaźniki ROW-04m -> Cewka styczników grzałek

W momencie, kiedy instalacja fotowoltaiczna pracuje pełną parą włączają się grzałki, woda się grzeje. Maksymalną moc, którą mogę uzyskać z instalacji PV na jednej fazie to ok. 1200W.

500W (grzałka) - 1200W (instalacja PV) = -700W (z instalacji PV)

Teraz włączam czajnik, żeby zagotować wodę, to 1700W.

-700W (moc oddawana) + 1700W (czajnik) = 1000W (z sieci)

W momencie włączenia czajnika chciałbym wyłączyć grzałkę, która jest na jego fazie i zwiększyć moc oddawaną, żeby czajnik mniej brał z sieci a więcej z instalacji PV.

Czyli 500W (grzałka) - 1200W (instalacja PV) = -700W (moc oddawana). Odłączam grzałkę to mamy -1200W (instalacja PV).

1700W (czajnik) - 1200W (instalacja PV) = 500W (z sieci)

Czyli zużyłem o połowę mniej energii z sieci, co mnie cieszy, ale smuci ENEĘ.
Chodzi mi też o to, żeby duże odbiory, przy pracy instalacji PV, pobierały jak najmniej z sieci, a jak najwięcej z PV. Zwłaszcza, że teraz pralka, zmywarka pracują w godzinach pracy instalacji PV.

Powyższą "automatyzację" chciałem zrobić przy użyciu ROW-04m. I częściowo mi się udało, ale jest jedno ale.
Nie jestem w stanie jednoznacznie odróżnić mocy pobranej (1700W - czajnik) od oddanej (1200W - instalacja PV) (zawsze to jest wypadkowa).

Jeżeli moc oddana przez PV jest większa od mocy pobranej z sieci, to mamy moc na minusie, w przeciwnym wypadku, na plusie.

Przykład 1
500W (grzałka) + 1700W (czajnik) - 1200W (instalacjia PV) = 1000W (z sieci)
500W (grzałka) - 1200W (instalacjia PV) = -700W (oddawana)

Przykład 2
500W (grzałka) +1700W (grzałka) -700W (instalacja PV, mniej słońca) = 1500W (z sieci)
500W (grzałka) -700W (instalacja PV, mniej słońca) = -200W (oddawana)

Czyli powinienem na ROW-04m ustawić warunek np. jeżeli moc (np. na fazie 1) jest < -200W to przekaźnik załączony (grzałka grzeje).
Jeżeli moc jest >= -200W (załączone dodatkowe odbiory), to wyłącz grzałkę.

Po przemyśleniu tego od nowa, może jednak powinienem użyć mocy zamiast prądu, bo ona ma znak (oddawana "- minus", pobierana "+
plus")

Sprawdzę to.
klew

Akurat czajnika pewnie nie ma sensu tak optymalizować. Aktualnie pv jest rozliczane w bilansie godzinowym, więc takie 2 min pracy czajnika możesz bez problemu odrobić przez 10 min oddawania 200W do sieci.

Return to “Pomoc”