MEW-01 lokalne MQTT mosquitto ha

aberezinski

Używam około 20 sztuk mew-01.
Ponieważ transmisja mqtt poprzez serwery supla działa coraz gorzej, chcąc odciążyć serwery supli :), testowałem dzisiaj na jednym mew-01 przejście na lokalne mqtt.
Wszystko ok, poza tym że encje w ha są niedostępne (tylko z tego źródła). Wszystkie inne encje, z innych źródeł mqtt, są dostępne.
Na załączonym zrzucie widać, że broker otrzymuje dane z mew-01.
zrzut.jpg
Proszę o pomoc.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Andrzej Bereziński
pzygmunt
Been thanked: 59 times

aberezinski wrote: Mon Apr 21, 2025 2:38 pm Ponieważ transmisja mqtt poprzez serwery supla działa coraz gorzej.
Doprecyzuj proszę. Jesteś pierwszą osobą, która zgłasza tego typu problem.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
aberezinski

Doprecyzuj proszę. Jesteś pierwszą osobą, która zgłasza tego typu problem.
Mam często zwłoki czasowe w otrzymywaniu danych przez mojego brokera. Kilka, kilkanaście sekund. Nie mam pewności, czy to problem po stronie MQTT brokera supla, czy też po mojej stronie, więc przyznaję: moje stwierdzenia było nieuprawnione, a co najmniej przedwczesne.

Zamknij proszę ten wątek, mój problem z mojego pytania w tym wątku rozwiązałem samodzielnie: przyczyną braku danych w moim ha przy lokalnej integracji MQTT było NO, zamiast YES w polu Retain w konfiguracji połączenia MQTT w MEW-01.

Przy okazji:
A czy można coś poradzić na problem ze zwłokami czasowymi w otrzymywaniu danych z MEW-01 (mam ich kilkanaście na jednym koncie) przez aplikację supla na urządzeniu mobilnym? od kilku miesięcy:
- wejście w dane MEW-01 w aplikacji zajmuje kilka, kilkanaście sekund, trochę krócej na zakładkę Ogólne, dużo dłużej na zakładkę Historia;
- dane na zakładce Ogólne odświeżają się ze zwłoką dochodzącą czasami do ponad minuty ...
Andrzej Bereziński
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

aberezinski wrote: Wed Apr 23, 2025 6:52 am
Odnośnie opóźnień w MQTT - możesz podłączyć się przez MQTT Explorer bezpośrednio do brokera Supli i zweryfikować czy tam dane pojawiają się z opóźnieniami, czy bez. Warto to sprawdzić na dwóch różnych sieciach (aby wykluczyć jakieś problemy z lokalnym dostawcą Internetu).

Odnośnie opóźnień w apce:
1. Jaki telefon używasz?
2. Jaką masz wersję apki?
3. Ile masz danych średnio na każdej z MEW-ek? 6 miesiący, 5 lat?

Kiedyś były problemy w apkach z wydajnością przy dużej ilości danych, ale były one poprawione. Natomiast nie testowaliśmy tego na wielu MEW-kach na jednym koncie.

Samo wejście w "historię" może wymagać pobrania nowych danych, ale to się dzieje przy pierwszym wejściu, a jak spróbujesz drugi raz chwilę później, to powinno zadziałać praktycznie od razu.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

aberezinski wrote: Wed Apr 23, 2025 6:52 am przyczyną braku danych w moim ha przy lokalnej integracji MQTT było NO, zamiast YES w polu Retain w konfiguracji połączenia MQTT w MEW-01.
Retain - to wpływa na to czy Twój broker zapamiętuje otrzymane wiadomości czy nie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
aberezinski

klew wrote: Wed Apr 23, 2025 8:31 am
aberezinski wrote: Wed Apr 23, 2025 6:52 am
Odnośnie opóźnień w apce:
1. Jaki telefon używasz?
2. Jaką masz wersję apki?
3. Ile masz danych średnio na każdej z MEW-ek? 6 miesiący, 5 lat?
Odpowiadam:
1. iphone 14.
2. 25.04
3. średnia to trzy-cztery lata
Samo wejście w "historię" może wymagać pobrania nowych danych, ale to się dzieje przy pierwszym wejściu, a jak spróbujesz drugi raz chwilę później, to powinno zadziałać praktycznie od razu.
Na wejście w historię, ok. można bez bólu zaczekać kilka sekund, ale to czasami trwa dwadzieścia sekund, a często i to nie daje rezultatu, trzeba wyjść z danego urządzenie i próbować jeszcze raz. Ale jeszcze słabsze jest czekanie na dane bieżące i opóźnienia tych danych, to znaczy, że one czasami są danymi sprzed kilkudziesięciu sekund. Ale nie zawsze, czasami są bieżące. Nie znalazłem korelacji z innymi czynnikami.
Andrzej Bereziński
pswiatki

aberezinski wrote: Mon Apr 21, 2025 2:38 pm testowałem dzisiaj na jednym mew-01 przejście na lokalne mqtt.
Szukam i szukam, ale coś znaleźć nie mogę. Mam MEW-01 i moją ideą jest lokalny dostęp do danych z urządzenia, bez internetu. Tylko (W-)LAN. Co to znaczy, że testowałeś przejście na lokalne MQTT? Rozumiem, że MEW-01 należy skonfigurować tak, aby wiedział gdzie ma wysyłać MQTT topics. W jaki sposób się tego dokonuje? Póki co, gdzie nie spojrzę, to mi się przewija Supla Cloud, a to nie jest to, o co mi chodzi (bo poza LAN).
Od razu dopowiem: z MQTT mam o tyle doświadczenie, że ustawiłem wyjście rtl_433 na MQTT i uruchomiłem brokera mosquitto na swoim "pomiarowym" (tak go nazwijmy) PC. No i zarejestrowałem wmbusmeters na stosowny topic i ten ostatni dostaje co ma dostać.
Zatem domyślam się, że w przypadku ZAMELi byłoby podobnie, ale a) urządzenie (tu: MEW-01) musi wiedzieć jaki jest address brokera oraz b) pewnie należy znaleźć gdzieś rozpiskę MQTT topics dla MEW-01. Gdzie szukać?

Nawiasem: czy da się jakimś REST API, albo podobnym sięgnąć samego device'a, czy to jest tylko API do Supla Cloud?
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

pswiatki wrote: Mon Mar 23, 2026 3:41 pm
aberezinski wrote: Mon Apr 21, 2025 2:38 pm testowałem dzisiaj na jednym mew-01 przejście na lokalne mqtt.
Szukam i szukam, ale coś znaleźć nie mogę. Mam MEW-01 i moją ideą jest lokalny dostęp do danych z urządzenia, bez internetu. Tylko (W-)LAN. Co to znaczy, że testowałeś przejście na lokalne MQTT? Rozumiem, że MEW-01 należy skonfigurować tak, aby wiedział gdzie ma wysyłać MQTT topics. W jaki sposób się tego dokonuje? Póki co, gdzie nie spojrzę, to mi się przewija Supla Cloud, a to nie jest to, o co mi chodzi (bo poza LAN).
Od razu dopowiem: z MQTT mam o tyle doświadczenie, że ustawiłem wyjście rtl_433 na MQTT i uruchomiłem brokera mosquitto na swoim "pomiarowym" (tak go nazwijmy) PC. No i zarejestrowałem wmbusmeters na stosowny topic i ten ostatni dostaje co ma dostać.
Zatem domyślam się, że w przypadku ZAMELi byłoby podobnie, ale a) urządzenie (tu: MEW-01) musi wiedzieć jaki jest address brokera oraz b) pewnie należy znaleźć gdzieś rozpiskę MQTT topics dla MEW-01. Gdzie szukać?

Nawiasem: czy da się jakimś REST API, albo podobnym sięgnąć samego device'a, czy to jest tylko API do Supla Cloud?
Ustaw mew w tryb konfiguracyjny i podłącz się do 192.168.4.1 i tam ustawiasz namiary na mqtt
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

pswiatki wrote: Mon Mar 23, 2026 3:41 pm Nawiasem: czy da się jakimś REST API, albo podobnym sięgnąć samego device'a, czy to jest tylko API do Supla Cloud?
Urządzenia nie wystawiają żadnego API. Aktualnie wszystkie mogą:
1. Łączyć się z serwerem SUPLI (publicznym lub prywatnym) i/lub
2. Bezpośrednio z brokerem MQTT

Jest też wariant MEW z modbusem - ale to inne urządzenie
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pswiatki

[email protected] wrote: Mon Mar 23, 2026 4:31 pm Ustaw mew w tryb konfiguracyjny i podłącz się do 192.168.4.1 i tam ustawiasz namiary na mqtt
O, Super! O to chodziło. Dzięki wielkie. A czy jest gdzieś opis co i jak idzie po MQTT, czy to już MQTT Explorer wszystko mi powie?

Return to “ZAMEL MEW-01”