Cześć wszystkim,
jestem zupełnym laikiem, więc z góry przepraszam, jeśli coś opisuję nie do końca technicznie – będę ogromnie wdzięczny za każdą pomoc.
Mam podłączony LEM-30 do zliczania energii z pompy ciepła do wyjścia impulsowego mam połączony licznika impulsów LIW-01, który zasilany jest z zasilacza ZIM-12/12. Wszystko działało bez problemu przez kilka miesięcy, aż do około tygodnia temu – nagle, z dnia na dzień, zaczęły się problemy. Od tego momentu LIW-01 nie zlicza wszystkich impulsów – wygląda to tak, że raz zaliczy co 2 impuls, raz co 6, a innym razem co 8. Na samym LEM-30 widać, że impulsy są generowane, więc coś "idzie", ale LIW-01 reaguje wybiórczo (Porównując kontrolki impulsów z LEM-30 vs LIW-01)
Nie wiem, czy winowajcą jest LIW-01, czy może coś jest nie tak z samym LEM-30, albo może z sygnałem pomiędzy nimi.
Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem?
Z góry dzięki za każdą podpowiedź!
Pozdrawiam
Adam
Problem z działaniem (zliczaniem impulsów) przez LIW-01
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Po pierwsze odłącz LEMa i zwieraj „na krótko”
Wejście w LIWie. Jeżeli będzie pulsowało na czerwono to jest coś z LEMem. Jeżeli nie to z LIWem.
Wejście w LIWie. Jeżeli będzie pulsowało na czerwono to jest coś z LEMem. Jeżeli nie to z LIWem.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
-
Morbias
Zwieranie na krótko działa prawidłowo na LIW-ieMirosław F. wrote: Tue Apr 22, 2025 7:57 pm Po pierwsze odłącz LEMa i zwieraj „na krótko”
Czyli LEM, pewnie będzie trzeba wymienić
Dzięki za radę
-
Morbias
Super by było!. Dzięki. Jutro nadam przesyłkę.
-
joonnees
Czy ktoś podłączał LIW-01 do OR-WE-503. Też nie zlicza impulsów . Według instrukcji OR daje impulsy 27V, a LIW ma podane standardowe 9V. Myślałem o Rezystorze tak jak niektórzy użytkownicy pisali ale czy to wystarczy ?
-
Kriskesek
Witam mam problem z licznikiem.
Zamel liw 01 nie zlicza IMPULSOW wze 3. Co prawda miga czerwona lapma ale w aplikacji pusto. Licznik dobrze sparowany, ktoś pomoże?
Zamel liw 01 nie zlicza IMPULSOW wze 3. Co prawda miga czerwona lapma ale w aplikacji pusto. Licznik dobrze sparowany, ktoś pomoże?
-
Kriskesek
Uruchomione dzisiaj koło 14, jak zmienić to ustawienie ?