[A] Wersja 25.04.02 AA

bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

Zainstalowałem wersję 25.04.02 z 23.04.2025 13:16 (287) nie wskazuje aktualnego stanu bramy jedynie rozróżnia ikony - brama otwarta do akcji otwórz i brama zamknięta do akcji zamknij. Trochę to mylące bo skoro ikona pokazuje że brama jest otwarta to naciśnięciu powinno ją zamykać a nie otwartą i tak samo z 2 stanem. Dla akcji otwórz/zamknij ikona brama otwarta bez zmiany.
mipolansk
Has thanked: 2 times
Been thanked: 18 times

Ikona ma tylko odpowiadać akcji, jak już pisałem wcześniej, aktualnie nie jesteśmy w stanie tam pokazać aktualnego stanu i reagować odpowiednio na jego zmiany.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

mipolansk wrote: Thu Apr 24, 2025 6:49 am Ikona ma tylko odpowiadać akcji, jak już pisałem wcześniej, aktualnie nie jesteśmy w stanie tam pokazać aktualnego stanu i reagować odpowiednio na jego zmiany.
dlaczego?
mipolansk
Has thanked: 2 times
Been thanked: 18 times

[email protected] wrote: Thu Apr 24, 2025 7:43 am
mipolansk wrote: Thu Apr 24, 2025 6:49 am Ikona ma tylko odpowiadać akcji, jak już pisałem wcześniej, aktualnie nie jesteśmy w stanie tam pokazać aktualnego stanu i reagować odpowiednio na jego zmiany.
dlaczego?
1. Biblioteka do komunikacji z serwerem jest aktualnie w stanie otrzymywać informacje tylko dla jednego profilu. Nie jest możliwe nasłuchiwanie dla wielu profili, a w AA możecie dodać akcje z różnych profili
2. Aktualnie aplikacja trzyma połączenie tylko wtedy gdy jest wyświetlana na ekranie telefonu. W momencie zrzucenia do tła połączenie z serwerem jest zamykane, żeby nie zużywać baterii. W samochodzie telefon najczęściej jest wyłączony, więc nie mamy aktualnego połączenia.

To nie jest tak, że tego nie da się w ogóle zrobić. Po prostu na tym etapie nie jesteśmy w stanie przebudować wszystkiego, żeby pokazać stan. Wykorzystaliśmy istniejący już mechanizm jaki był zastosowany w widżetach.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

mipolansk wrote: Thu Apr 24, 2025 7:50 am ...
dzięki za wyjaśnienie ;) no cóż, lepsze to niż nic ;)
vulture30

Czy da sie gdzieś podejrzeć logi z aplikacji aby zobaczyć jakie akcje zostąły i przez kogo wywoływane? SZukałem w cloud ale nie znalazłem.
Nie wiem czy to może miec coś wspólnego z tą betą ale miałem przypadek ze brama uderzyła w auto. Mam SBW-02 od paru lat i działało bez zarzutu. Moze to zbiego okoliczności.

Wyglądało dało to tak:
- Otworzyłem bramę z pilota
- wyjechałem i zamknąłem z AA. Brama się zamnęła (16:59:52)
- Minute później Żona otworzyła z pilota (chyba) (17:00:28)
- Brama sie otworzyła i po kilku sekundach zaczeła zamykać (17:00:54) no i się spotkali.

Wiem tyle ze ja na bank nie zamknąłem z AA drugi raz. Możliwe jest ze Żona np niechcący nacisnęła na pilocie.
Pytanie czy jest opcja aby ktoś sprawdził czy z moje AA nie poszedł jakis "lewy" sygnał, jesli gdzies jest logowanie akcji?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

vulture30 wrote: Mon Apr 28, 2025 6:45 am Czy da sie gdzieś podejrzeć logi z aplikacji aby zobaczyć jakie akcje zostąły i przez kogo wywoływane? SZukałem w cloud ale nie znalazłem.
Nie wiem czy to może miec coś wspólnego z tą betą ale miałem przypadek ze brama uderzyła w auto. Mam SBW-02 od paru lat i działało bez zarzutu. Moze to zbiego okoliczności.

Wyglądało dało to tak:
- Otworzyłem bramę z pilota
- wyjechałem i zamknąłem z AA. Brama się zamnęła (16:59:52)
- Minute później Żona otworzyła z pilota (chyba) (17:00:28)
- Brama sie otworzyła i po kilku sekundach zaczeła zamykać (17:00:54) no i się spotkali.

Wiem tyle ze ja na bank nie zamknąłem z AA drugi raz. Możliwe jest ze Żona np niechcący nacisnęła na pilocie.
Pytanie czy jest opcja aby ktoś sprawdził czy z moje AA nie poszedł jakis "lewy" sygnał, jesli gdzies jest logowanie akcji?
Logów nie ma, ale jeśli użyłeś akcji "zamknij" to ona tak działa, że po około minucie sprawdza czy brama jest zamknięta - jeśli nie, to wysyła sygnał ponownie.
W ustawieniach cloud można zmienić ilość tych sprawdzeń, oraz ustawić aby monitorował stan bramy cały czas, a nie po minucie.
Zakładam że masz podłączony czujnik otwarcia bramy i w apce widzisz poprawny stan bramy.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
vulture30

Faktycznie, miałem sposób weryfikacji pasywny. No to zmieniam na aktywny.
To dobrze, bo już sie bałem ze coś supla odwaliła i nie można jej ufać. Na szczęście nie :)

W tym wypadku był duzy zbieg okoliczności, bo akurat zamknąłem bramę z apki, a zwykle zamykamy z pilota, no i Żona akurat jechała minute za mną, co tez sie prawie nie zdarza, no i Ona otworzyła z pilota, więc supla nie wiedziała, ze komenda się zmieniła. Dzięki za szybkie wyjaśnienie.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

vulture30 wrote: Mon Apr 28, 2025 7:05 am Faktycznie, miałem sposób weryfikacji pasywny. No to zmieniam na aktywny.
To dobrze, bo już sie bałem ze coś supla odwaliła i nie można jej ufać. Na szczęście nie :)

W tym wypadku był duzy zbieg okoliczności, bo akurat zamknąłem bramę z apki, a zwykle zamykamy z pilota, no i Żona akurat jechała minute za mną, co tez sie prawie nie zdarza, no i Ona otworzyła z pilota, więc supla nie wiedziała, ze komenda się zmieniła. Dzięki za szybkie wyjaśnienie.
To oznacza że nie masz przydatnej rzeczy jaka jest czujka laserowa czy coś nie stoi w bramie ;)
YoMan

Niestety nie zdążyła wjechać między słupki. Czujka jest. Brama dwuskrzydłowa.
Tu wszystko się wydarzyło tak precyzyjnie, ze jakby którakolwiek czynnosć została wykonana kilka sekund wcześniej/później to nic by sie nie stało :)

Return to “Android”