Nie wiem co się dzieje, rozłączanie

zip20

Od kilku miesięcy mam problem z supla w całym domu, część się łączy za chwilę się rozłącza, po prostu głupie. Raz wszystko połączenie po vuik kiła rozłączone, zmieniłem router Chwile był spokój i znowu to samo. Jeden router na dom nie wystarczy ?

Internet z LTE
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

zip20 wrote: Thu Apr 24, 2025 8:44 pm Od kilku miesięcy mam problem z supla w całym domu, część się łączy za chwilę się rozłącza, po prostu głupie. Raz wszystko połączenie po vuik kiła rozłączone, zmieniłem router Chwile był spokój i znowu to samo. Jeden router na dom nie wystarczy ?

Internet z LTE
To trochę bardziej skomplikowana sprawa. I widzisz... czasem wystarczy jeden router, ale jak masz większą ilość urządzeń to może nie dać rady. Zależy od routera. Jak podasz markę i model, to będzie można powiedzieć coś więcej. Nie wiem też, jak tam u Ciebie ze stabilnością połączenia na tym LTE. Może masz jakieś mikroprzerwy w łączności i tego nie zauważasz w normalnym użytkowaniu, a Supla (serwery) już to widzi. Może ustawienia sieci w samym routerze? Zresztą przyczyn takiego stanu rzeczy, jak u Ciebie może być więcej, trudno tak na szybko bez większej ilości informacji wyrokować.
Zawsze też możesz postawić sobie prywatny serwer Supli - jest to jakieś rozwiązanie w przypadku ciągłych problemów z internetem, ale traktuj je jako ostateczność i zbadaj najpierw dokładnie przyczyny tych przerw w łączności.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
prze_cinek
Been thanked: 2 times

zip20 wrote: Thu Apr 24, 2025 8:44 pm Od kilku miesięcy mam problem z supla w całym domu, część się łączy za chwilę się rozłącza, po prostu głupie. Raz wszystko połączenie po vuik kiła rozłączone, zmieniłem router Chwile był spokój i znowu to samo. Jeden router na dom nie wystarczy ?

Internet z LTE
Routery z LTE z reguły mają ograniczenia w ilości poprawnie podłączonych urządzeń po WiFi - np. dla wielu urządzeń Huawei dodawanych przez operatorów jest to 32 - co przy nawet małym domku nie jest ilością dużą gdy ma się dużą ilość urządzeń IoT. Rozwiązaniem, które może pomóc jest zakup osobnego access pointa i całkowite wyłączenie WiFi w routerze LTE. Na przykład używane Ubiquiti UAP-AC-Lite da się wyrwać już od 200 zł - a jest to rozwiązanie, które zostało stworzone do obsługi dużej ilości klientów. Już taki używany AP może przynieść poprawę (zwłaszcza biorąc pod uwagę, że większość urządzeń podłączanych do IoT wykorzystuje co najwyżej WiFi 3 albo WiFi 4). Już samo korzystanie z routera LTE (i związane z nim transfery) powodują że kupowanie czegoś z WiFi 6 czy 7 na dzień dzisiejszy mija się z celem.

Return to “Pomoc”