Odwzorowanie pozycji rolety w aplikacji w mSRW i SRW
-
Stratos37!
Pytanie dotyczące aplikacji supla, chodzi o sterowanie - wszystko ok, poza klawiszem z lewej strony do chwilowego otwierania rolety, gdy kliknę za każdym razem słyszę przekaźnik w sterowniku i na grafice zmienia mi się % otwarcia/zamkniecia ale roleta fizycznie nie reaguje, dopiero po przytrzymaniu klawisza roleta reaguje i jak puszczę wtedy roleta się zatrzymuje i jest ok. Po prostu muszę przytrzymać i dopiero reaguje. Rozumiem, że takie jest założenie ale dlaczego się % zmieniają? Jeżeli wczoraj się bawiłem i tak kilka razy kliknąłem to procenty się zmieniły i dzisiaj rano chciałem całkowicie podniesc do góry rolete dla odmiany przyciskiem z prawej strony to wszystko ok super tylko nie podniosła mi się do góry całkowicie ponieważ te procenty zamieszaly przez klikanie impulsowe lewym przyciskiem. Moim zdaniem nie powinny się % zmienić dopóki roleta nie zareaguje a tu klikaniem słyszę przekaźnik i zmieniają się % tylko. Czy jest na to jakiś sposób.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Masz SRW czy mSRW?Stratos37! wrote: Sun Apr 27, 2025 6:12 am Pytanie dotyczące aplikacji supla, chodzi o sterowanie - wszystko ok, poza klawiszem z lewej strony do chwilowego otwierania rolety, gdy kliknę za każdym razem słyszę przekaźnik w sterowniku i na grafice zmienia mi się % otwarcia/zamkniecia ale roleta fizycznie nie reaguje, dopiero po przytrzymaniu klawisza roleta reaguje i jak puszczę wtedy roleta się zatrzymuje i jest ok. Po prostu muszę przytrzymać i dopiero reaguje. Rozumiem, że takie jest założenie ale dlaczego się % zmieniają? Jeżeli wczoraj się bawiłem i tak kilka razy kliknąłem to procenty się zmieniły i dzisiaj rano chciałem całkowicie podniesc do góry rolete dla odmiany przyciskiem z prawej strony to wszystko ok super tylko nie podniosła mi się do góry całkowicie ponieważ te procenty zamieszaly przez klikanie impulsowe lewym przyciskiem. Moim zdaniem nie powinny się % zmienić dopóki roleta nie zareaguje a tu klikaniem słyszę przekaźnik i zmieniają się % tylko. Czy jest na to jakiś sposób.
Ogólnie SRW liczy jedynie czas. Jeśli napęd rolety ma jakieś opóźnienie startu, to nic z tym nie zrobisz i bawiąc się przyciskiem w ten sposób, rozjeździe Ci się % otwarcia z rzeczywistością.
mSRW ma detekcję poboru prądu i kompensuje taki opóźniony start, ale pod warunkiem, że roleta nie pobiera prądu w trakcie opóźnienia.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Bo ten przycisk należy trzymaćStratos37! wrote: Sun Apr 27, 2025 6:12 am Pytanie dotyczące aplikacji supla, chodzi o sterowanie - wszystko ok, poza klawiszem z lewej strony do chwilowego otwierania rolety, gdy kliknę za każdym razem słyszę przekaźnik w sterowniku i na grafice zmienia mi się % otwarcia/zamkniecia ale roleta fizycznie nie reaguje, dopiero po przytrzymaniu klawisza roleta reaguje i jak puszczę wtedy roleta się zatrzymuje i jest ok. Po prostu muszę przytrzymać i dopiero reaguje. Rozumiem, że takie jest założenie ale dlaczego się % zmieniają? Jeżeli wczoraj się bawiłem i tak kilka razy kliknąłem to procenty się zmieniły i dzisiaj rano chciałem całkowicie podniesc do góry rolete dla odmiany przyciskiem z prawej strony to wszystko ok super tylko nie podniosła mi się do góry całkowicie ponieważ te procenty zamieszaly przez klikanie impulsowe lewym przyciskiem. Moim zdaniem nie powinny się % zmienić dopóki roleta nie zareaguje a tu klikaniem słyszę przekaźnik i zmieniają się % tylko. Czy jest na to jakiś sposób.
-
Stratos37!
Dzięki za odp. mam srw-01 - szkodq, że tak jest i nie można tego wyeliminować, będę korzystał z prawych przycisków.
A czy jest możliwość ustawienia pozycji i jej zapamiętania, np. takiej poz. mam prawie całkowicie zamknietą tylko pada światło tylko przez te otworki które fajnie widać w ostatniej pozycji, zanim się roleta całkowicie opuści - fajny efekt. Jeżeli tak, to jak to zrobić i jak uruchamiać tą poz.
A czy jest możliwość ustawienia pozycji i jej zapamiętania, np. takiej poz. mam prawie całkowicie zamknietą tylko pada światło tylko przez te otworki które fajnie widać w ostatniej pozycji, zanim się roleta całkowicie opuści - fajny efekt. Jeżeli tak, to jak to zrobić i jak uruchamiać tą poz.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Czasem lepiej jest założyć nowy temat, niż pisać w temacie ani nie związanym z problemem, ani z urządzeniem.Stratos37! wrote: Sun Apr 27, 2025 7:32 am Dzięki za odp. mam srw-01 - szkodq, że tak jest i nie można tego wyeliminować, będę korzystał z prawych przycisków.
W cloud możesz ustawić "dolną pozycję" rolety. Wtedy zmienia się zachowanie tej animacji okna w apce oraz ustawianie pozycji rolety poprzez przesuwanie palcem po tej wizualizacji
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Stratos37!
Mam do Kolegów pytanie, czy istnieje taki sterownik rolet, który będzie tak współpracował, że nie będzie różnicy w odwzorowaniu % i fizycznym?
Tak, ze zwykłej ciekawości pytam.
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Stratos37! wrote: Tue Apr 29, 2025 7:43 am Mam do Kolegów pytanie, czy istnieje taki sterownik rolet, który będzie tak współpracował, że nie będzie różnicy w odwzorowaniu % i fizycznym?
Już ci @klew odpisał w innym wątku.
Roleta to nie waga laboratoryjna i nie ma tam enkodera który mierzy wszystko do setek, tylko oparte jest to o odliczanie czasu.
Silnik rolety inaczej będzie startował gdy na zewnątrz jest +20°C a inaczej jak będzie -20°C.
I nie wierzę że różnica jest tak duża że nie daje ci to spokoju bo korzystam z tych sterowników od 2019r. i naprawdę ciężko jest się przyczepić.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Kwestia oczujnikowania i napisania softu. Zamieść ogłoszenie w odpowiednim dziale, to może się z kimś dogadasz. W najprostszym rozwiązaniu cztery kontaktrony powinny poprawić znacznie dokładność wskazań aplikacji w stosunku do rzeczywistości. Trzeba to jeszcze odpowiednio oprogramować, ale nie takie rzeczy tu robiono. Ja bym się nie podjął, bo to, według mnie, przerost formy nad treścią i to co jest w tej chwili zupełnie wystarcza. Co prawda używam dopiero od kilku miesięcy, ale odczucia mam taki, ja @robertklepacki94.Stratos37! wrote: Tue Apr 29, 2025 7:43 am Mam do Kolegów pytanie, czy istnieje taki sterownik rolet, który będzie tak współpracował, że nie będzie różnicy w odwzorowaniu % i fizycznym?
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036