SBW 02 zmiana funkcji przekaźnika

czarna_karamba

Jak dodać funkcję by przekaźniki w sterowniku bramowym SBW 02 działały nie jako czasowe ale jako włącznik zasilania z możliwością ustawień jak s sonoff basic. Tzn ON/OFF + harmonogramy+reakcjie etc..
Fabrycznie są tylko otwieranie bramy, furtki, etc poprzez czasowe zwarcie przekaźnika..
Chcę ten sterownik wykorzystać jako zwykły włącznik ON/OFF z czujnikiem otwarcia.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Ten sterownik nie ma funkcji ON/OFF
Mixerek

Podpinam się. Chciałbym drugim kanałem przerywać obwód fotokomórki, tak żeby brama się nie zamykała po rozwarciu drugiego kanału. rozumiem że tylko przekaźnik bistabilny wchodzi w grę po dołaczeniu do drugiego out-a? i Czy w planach jest może dodanie takiej funkcji??
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Po co przerywać obwód fotokomórek? Przecież po to one są by właśnie nie było możliwości zamknięcia jeśli "coś" sie znajduje w ich zasięgu.
mmmm

A czy jest planowana, albo czy jest szansa że pojawi się funkcja on/off na SBW 02 w najbliższym czasie?
Nielogiczne wydaje się ograniczanie funkcjonalności poprzez sztuczną blokadę w oprogramowaniu... gdzie tanie zamienniki dają taką funkcjonalność.

Proszę o potwierdzenie że przełączników w SBW02 mogę używać do zwierania dowolnych obwodów, nie przekraczając obciążenia 3A/250V i nie ma tu znaczenia że sam sterownik jest zasilany 24V AC/DC?
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

mmmm wrote: Mon Apr 28, 2025 6:33 am A czy jest planowana, albo czy jest szansa że pojawi się funkcja on/off na SBW 02 w najbliższym czasie?
Nielogiczne wydaje się ograniczanie funkcjonalności poprzez sztuczną blokadę w oprogramowaniu... gdzie tanie zamienniki dają taką funkcjonalność.

Proszę o potwierdzenie że przełączników w SBW02 mogę używać do zwierania dowolnych obwodów, nie przekraczając obciążenia 3A/250V i nie ma tu znaczenia że sam sterownik jest zasilany 24V AC/DC?
Wybrałeś zle urządzenie do planowanego zastosowania. Sbw jest do bram i tam nie ma 230v tylko potrzeba zewrzeć bezpotencjalowo na chwilę, stąd taki soft. Jeżeli chcesz załączać 230v wybierz np.ROW, on do tego służy.
YoMan

Rozumiem że służy do bram.....Dziękuję za odpowiedź, natomiast nie odpowiada ona na żadne zadane pytanie.

Nie rozumiem czemu miałbym nie móc zasilać sterownika na 24V i użyć go i do bramy i do innego zastosowania gdzie potrzebuję zewrzeć 230V, skoro jest to bezpotencjałowy przełącznik (rozumiem że sam zwierany obwód jest odseparowany od reszty elektroniki więc powinienem móc zwierać "cokolwiek"). Na ten moment ogranicza mnie jedynie ustawienie 120s w ustawieniach dla bramki, a nie ma to dla mnie uzasadnienia, stąd moje pytanie o potwierdzenie i o plany rozwojowe.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

mmmm wrote: Mon Apr 28, 2025 9:23 am Nie rozumiem czemu miałbym nie móc zasilać sterownika na 24V i użyć go i do bramy i do innego zastosowania gdzie potrzebuję zewrzeć 230V, skoro jest to bezpotencjałowy przełącznik (rozumiem że sam zwierany obwód jest odseparowany od reszty elektroniki więc powinienem móc zwierać "cokolwiek").
Nie możesz zwierać cokolwiek, skoro urządzenie nie jest do tego przystosowane. Skoro jest podane napięcie max. w okolicach 24V, to na takie napięcie urządzenie zostało zaprojektowane. Jedynie co mógłbyś zrobić to wysterować innym przekaźnikiem / stycznikiem z cewką zasilaną z 24V.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
mmmm

W specyfikacji widzę:
- Parametry styków przekaźnika - 2 x NO 3 A / 250 V AC (styk zwierny beznapięciowy)
- Maksymalna obciążalność wyjścia - 3 A / 250 V AC

To sugeruje mi "cokolwiek" w rozumieniu max 3 A / 250 V AC.

Jest jednak jeszcze:
- Maksymalny prąd wyjścia - 3 A / 24 V AC,
czego nie rozumiem w kontekście powyższego.

Dlatego próbuję potwierdzić że jednak mogę obciążyć styki do max 3 A / 250 V AC.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

mmmm wrote: Mon Apr 28, 2025 9:23 am Rozumiem że służy do bram.....Dziękuję za odpowiedź, natomiast nie odpowiada ona na żadne zadane pytanie.

Nie rozumiem czemu miałbym nie móc zasilać sterownika na 24V i użyć go i do bramy i do innego zastosowania gdzie potrzebuję zewrzeć 230V, skoro jest to bezpotencjałowy przełącznik (rozumiem że sam zwierany obwód jest odseparowany od reszty elektroniki więc powinienem móc zwierać "cokolwiek"). Na ten moment ogranicza mnie jedynie ustawienie 120s w ustawieniach dla bramki, a nie ma to dla mnie uzasadnienia, stąd moje pytanie o potwierdzenie i o plany rozwojowe.
Bo nie do tego służy.
Samochód ma 4 koła i tak ma jeździć, jak chcesz jeździć na dwóch to kupujesz motocykl.
Analogicznie z SBW. Tak został zaprojektowany i koniec. Jeżeli chcesz sterować 230v to weź ROW. Też nie odpowiedziałeś na takie wskazanie.
Nie jestem z ZAMELa ale śmiem zaryzykować twierdzenie, że na 99,9999999% nie będzie zmiany w tym zakresie bo nie ma takiej sensownej potrzeby.
YoMan

Return to “ZAMEL SBW-02”