Sonoff Touch 2 kanałowy.

User avatar
Lector
Posts: 428
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań
Contact:

Sat Mar 10, 2018 8:48 am

Na YT natrafiłem na tak wyglądającą panele
1 dotyk
2 dotyki
3 dotyki
z "podwójnym" podświetleniem, ale czy to dokładnie te trudno powiedzieć. Bo w Chinach pełno klonów z klonów.

Zwróć uwagę na kształt tyłu, niby EU.
miloszix
Posts: 26
Joined: Wed Nov 15, 2017 8:13 pm

Mon Mar 19, 2018 11:05 am

Witam

Znalazłem zastosowanie dla 2 szt Sonoff Touch - 1 kanałowy

Pytanie czy w następującej konfiguracji będzie to działać, czy istnieje taki soft.

Sonoff Touch do oświetlenia schodowego. 1 włącznik na parterze - drugi na piętrze.

Przekaźniki w tych urządzeniach działają jako bistabilne - czy istnieje soft który pozwoli załączanie oświetlenia schodowego na dany czas, który mógłbym edytować z Clouda.

Kolejna opcja, która mnie interesuje to podanie impulsu z drugiego toucha do pierwszego, ponieważ żarówkę będę miał podłączoną oczywiście tylko do jednego przycisku. Może jest opcja wyprowadzenia impulsu 1s z dotyku lub z samego układu i podanie go jako styk sterujący do Toucha do którego będzie podpięta żarówka.
User avatar
Lucas
Posts: 349
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Mon Mar 19, 2018 2:02 pm

miloszix wrote:
Mon Mar 19, 2018 11:05 am
Witam

Znalazłem zastosowanie dla 2 szt Sonoff Touch - 1 kanałowy

Pytanie czy w następującej konfiguracji będzie to działać, czy istnieje taki soft.

Sonoff Touch do oświetlenia schodowego. 1 włącznik na parterze - drugi na piętrze.

Przekaźniki w tych urządzeniach działają jako bistabilne - czy istnieje soft który pozwoli załączanie oświetlenia schodowego na dany czas, który mógłbym edytować z Clouda.

Kolejna opcja, która mnie interesuje to podanie impulsu z drugiego toucha do pierwszego, ponieważ żarówkę będę miał podłączoną oczywiście tylko do jednego przycisku. Może jest opcja wyprowadzenia impulsu 1s z dotyku lub z samego układu i podanie go jako styk sterujący do Toucha do którego będzie podpięta żarówka.
Wydaje mi się, że takie rzeczy to tylko jak pojawi się w logika. Ewentualnie podłączenie ROW-01 jako schodowy jak opisał @pzygmunt viewtopic.php?p=8791#p8791

Gdyby Touche miały dodatkowy zacisk jak niektóre dotykowe wyłączniki, to wtedy mogłoby to działać tak jak na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=8lwfLH5ieQk
miloszix
Posts: 26
Joined: Wed Nov 15, 2017 8:13 pm

Mon Mar 19, 2018 7:40 pm

Myślę że ta opcja z łączeniem dwóch przycisków jest też do ogarnięcia w Sonoff Touch, należałoby tylko podać impuls z toucha, który wysterowałby drugie urządzenie.

Ale znalazłem inne rozwiązanie, są piloty zdalnego sterownia do Sonoff Touch w wersji RF

https://pl.aliexpress.com/item/Intelige ... 263.rn7DAb

Tylko czy Sonoff Touch w wersji RF jest obsługiwane przez Supla, czy istnieje odpowiedni soft.
User avatar
Lucas
Posts: 349
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Wed Mar 21, 2018 5:55 am

miloszix wrote:
Mon Mar 19, 2018 7:40 pm
Myślę że ta opcja z łączeniem dwóch przycisków jest też do ogarnięcia w Sonoff Touch, należałoby tylko podać impuls z toucha, który wysterowałby drugie urządzenie.

Ale znalazłem inne rozwiązanie, są piloty zdalnego sterownia do Sonoff Touch w wersji RF

https://pl.aliexpress.com/item/Intelige ... 263.rn7DAb

Tylko czy Sonoff Touch w wersji RF jest obsługiwane przez Supla, czy istnieje odpowiedni soft.
Myślę, że może tu być podobnie jak z innymi Sonoff'ami, że po wgraniu Supli RF choć nie wspierane oficjalnie może działać.
Athl0n
Posts: 1
Joined: Thu Mar 22, 2018 3:49 pm

Thu Mar 22, 2018 3:58 pm

Koledzy mam pytanie dotyczące podłączenia tego włącznika.
Jestem domorosłym elektrykiem więc proszę o wyrozumiałość.
Nie daję rady podłączyć tego przełącznika w instalacji trzy kablowej.
Podpiąłem : Brązowy to Faza wspólna dla obu lamp (podpiąłem do L), Niebielski idzie do Lampy1 (podpiąłem pod L1), Zielono żółty do Lampy2 (podpiąłem do L2).
Włącznik nie działał więc doczytałem ze musi mieć przewód do N. Skąd go wziąć?
Zrobiłem mostek z L1 do N, włącznik dał się sparować ale niestety nie włącza lamp. Po naciśnięciu przycisku lampy tylko migną i gasną.
A może podkradnę N z gniazdka poniżej.
Na obu obwodach są ledy (1-podbitka 23 ledy, 2 Lampa led typu szperasz na elewacji).
Jeżeli zawracam gitarę albo piszę w niewłaściwym dziale proszę admina o przerzucenie do właściwego.
edm
Posts: 135
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Sun Mar 25, 2018 7:11 am

Nabyłem Sonoff Touch 2 kanałowy (ESP8285), który różni się trochę "elektroniką, rozmieszczeniem" od tych w tym temacie, przez co nie wiedziałem gdzie jest GPIO2.
Jednak znalazłem rozwiązanie. DS18B20 podłączyłem w miejsca zaznaczone A), B), C).

Dość często, lub pokuszę się o stwierdzenie bardzo często występuje klekotanie przekaźnika przy braku połączenia z serwerem. Czego efektem jest przygaszanie światła. O tym przygaszaniu piszę z domysłu (że tak będzie), ponieważ obecnie nie mam podłączonych żarówek.

Próbuję zrozumieć problem.
Biorąc pod uwagę że mój SONOFF TOUCH jest bardzo blisko routera WiFi (Cisco) około 30 cm, sądzę że nie jest to problem po mojej stronie, i nie ma mowy o brak zasięgu sieci WiFi.

W takim razie, gdzie jest problem, po stronie serwera Supla cloud?

Druga sprawa. Czy w oparciu o zdjęcia mojego urządzenia jest ktoś w stanie wskazać mi miejsce gdzie mam podłączyć Kondensator i jakiej pojemności.
Attachments
foto_1.jpg
foto_1.jpg (363.5 KiB) Viewed 1488 times
foto_2.jpg
foto_2.jpg (163.03 KiB) Viewed 1488 times
skoczo
Posts: 40
Joined: Thu Nov 16, 2017 8:19 pm

Sun Mar 25, 2018 11:34 am

Hej,

A gdzie w ogóle można znaleźć soft do tego przełącznika? Znalazłem taki https://github.com/SUPLA/ESP8266/blob/m ... v2.5.3.rar ale w opisie jest że po połączeniu dioda nie będzie świecić. Jest jakiś dostęp do kodu od zybi`ego?
edm
Posts: 135
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Sun Mar 25, 2018 11:58 am

W sprawie softu z bajerami napisz do Zybi. Proponuję abyś najpierw rozeznał się co chcesz aby soft miał, bo jest tego trochę.
skoczo
Posts: 40
Joined: Thu Nov 16, 2017 8:19 pm

Sun Mar 25, 2018 5:53 pm

edm wrote:
Sun Mar 25, 2018 11:58 am
W sprawie softu z bajerami napisz do Zybi. Proponuję abyś najpierw rozeznał się co chcesz aby soft miał, bo jest tego trochę.
W zasadzie to chciałbym aby przełącznik działał tak jak na oryginalnym sofcie.
Post Reply