Auraton Box a lokalny serwer Supla

PanPaputek

Dzień dobry,
Kilka lat temu kupiłem zestaw Auraton Pulse, z Radiator Controllerami i Heat Monitorami oraz Heater Controller. Był mi on potrzebny ze względu na to, źe muszę piecem gazowym dwufunkcyjnym ogrzać kilka odizolowanych stref grzewczych. Inne systemy nie-smart miały wady, jak grzanie nie tam gdzie trzeba, bo monitorowały temperaturę w tylko jednym pomieszczeniu. Albo piec się w ogóle nie włączał, bo w pomieszczeniu z czujnikiem było ciepło. Albo piec pracował, ale się męczył tłocząc wodę, bo zawory grzejników były tylko częściowo otwarte, ze względu na zbliżanie się do temperatury docelowej, co powodowało szybkie zużycie się nietaniej pompy. itd. Po wielu eksperymentach trafiłem na ten system i działa on zasadniczo super:
Monitor w pomieszczeniu sprawdza temperaturę > otwiera zawór kaloryfera na 100% > zawór włącza piec > w pomieszczeniu grzeje. Inne pomieszczenia, o ile jest w nich ciepło, mają pozakręcane kaloryfery. Jak temperatura docelowa zostanie osiągnięta zawór się zamyka do 0%, a piec przestaje grzać. Jeżeli w kilku pomieszczeniach były otwarte zawory piec grzeje tak długo, aż ostatni się nie zamknie. Kaloryfery działają 0-1, albo zakręcony, albo odkręcony na full, bez stanów pośrednich (te nie są mi potrzebne a wręcz szkodzą, bo wprowadzają niepotrzebne opory dla pompy obiegowej).
Oczywiście pozostaje problem działania pompy obiegowej pieca po wyłączeniu grzania, gdyż działa ona przez jeszcze jakiś czas, kiedy kaloryfery są już pozamykane, wiec muszę trzymać jeden stale półotwarty na ten cel.
Ogólnie wszystko działa rewelacyjnie, grzeje gdzie trzeba i kiedy trzeba, za wyjątkiem sytuacji gdy pada internet. Cóż, zdażyło się (ze dwa-trzy razy), że była awaria sieci zimą, a ja akurat mialem kaloryfery ustawione na „trwa wietrzenie, nie włączajcie pieca”, no i do rana, zanim usunęli awarię, troszkę zmarzliśmy.

Teraz pojawił się Auraton Box i integracja z Suplą, stąd moje pytania:

1. Czy Suplę można tak samo skonfigurować jak aplikację Auraton, by kaloryfery pracowały w trybie 0-1 (bez stopniowania otwarcia, po prostu zamknięte albo otwarte, jeżeli czujnik w pomieszczeniu wykryje, że jest zimno) i dopiero po całkowitym otwarciu takiego zaworu włączał się piec?

2. Aby uniknąć zależności od działania internetu Supla daje możliwość postawienia własnego serwera lokalnego. Mam na ten cel malutki, energooszczędny terminalik Dell Wyse kupiony za parę zł, z postawionym Ubuntu i dockerem. Pytanie: czy Auraton Box da się zintegrować z takim lokalnym serwerem, czy działa on jedynie z oficjalnym serwerem Supla?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

1. Przy RC możesz wybrać dwa algorytmy. Albo PID albo Włącz/Wyłącz (histereza).
2. Box do pracy i utrzymywania nastaw nie potrzebuje dostępu do Suplowego serwera. Temperaturę możesz zmieniać też z poziomu MH. Oczywiście jeśli chcesz zachować pełną kontrolę nad systemem w sytuacji braku internetu to możesz uruchomić lokalny serwer Supli.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
PanPaputek

Bardzo dziękuję za odpowiedzi!

Return to “AURATON Box”