Licznik energii do pv

Albert

Cześć.

Czy byłby ktoś w stanie (odpłatnie) ogarnąć soft do wemosa d1 mini gdzie będą 3 liczniki energii

2 oddzielne jednofazowe pzem v003 - mierzenie za licznikiem i drugi za falownikiem

Trzeci licznik liczący i pokazujący różnicę poboru mocy między nimi. Chcę wiedzieć ile faktycznie produkuje pv jakby nie uzupełniała mocy z sieci. Jest coś takiego do wykonania?
Ja jestem za cienki w pisaniu kodu niestety :?
Pietras81
Been thanked: 1 time

Albert wrote: Sat May 03, 2025 3:22 pm Cześć.

Czy byłby ktoś w stanie (odpłatnie) ogarnąć soft do wemosa d1 mini gdzie będą 3 liczniki energii

2 oddzielne jednofazowe pzem v003 - mierzenie za licznikiem i drugi za falownikiem

Trzeci licznik liczący i pokazujący różnicę poboru mocy między nimi. Chcę wiedzieć ile faktycznie produkuje pv jakby nie uzupełniała mocy z sieci. Jest coś takiego do wykonania?
Ja jestem za cienki w pisaniu kodu niestety :?
Pierwsze dwie opcje mogę pomóc, czyli dwa jednofazowe na jednym wemosie ale różnicy poboru mocy niestety nie potrafię.
https://pietras-81.aqi.eco/
Albert

Wysłałem Ci wiadomość :)
Pietras81
Been thanked: 1 time

Albert wrote: Sat May 03, 2025 5:00 pm Wysłałem Ci wiadomość :)
A mogę spytać gdzie wysłałeś bo nic nie mam -:)
https://pietras-81.aqi.eco/
Albert

Pietras81 wrote: Sat May 03, 2025 6:21 pm
Albert wrote: Sat May 03, 2025 5:00 pm Wysłałem Ci wiadomość :)
A mogę spytać gdzie wysłałeś bo nic nie mam -:)
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Albert wrote: Sat May 03, 2025 3:22 pm .....
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem Twoje założenia, ale wydaje mi się, że są błędne.
Do pomiaru prądu falownika możesz zastosować licznik PZEM, natomiast do pomiaru już za licznikiem nie wystarczy tylko wartość prądu, ale też kierunek. Ten licznik powinien być dwukierunkowy, a PZEM taki nie jest.
Doprecyzuj, co chciałbyś uzyskać, a wtedy ktoś mógłby pomóc.
Albert

RomanG wrote: Sat May 03, 2025 8:48 pm
Albert wrote: Sat May 03, 2025 3:22 pm .....
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem Twoje założenia, ale wydaje mi się, że są błędne.
Do pomiaru prądu falownika możesz zastosować licznik PZEM, natomiast do pomiaru już za licznikiem nie wystarczy tylko wartość prądu, ale też kierunek. Ten licznik powinien być dwukierunkowy, a PZEM taki nie jest.
Doprecyzuj, co chciałbyś uzyskać, a wtedy ktoś mógłby pomóc.
Ja mam instalację off grid. Wczoraj skończyłem ją składać i uruchomiłem. Falownik jest hybrydowy. Jak nie ma słońca to przekazuje mi normalnie napięcie z sieci a jak jest słońce to przechodzi sam na panele i w razie potrzeby „podrzuca” mocy z sieci. Chciałbym mieć na jednym module dwa oddzielne pzemy 1f żeby mierzyć moc (głównie o nią mi chodzi) jaką idzie z sieci, drugi pzem żeby mierzył to co wychodzi z pv (moc) a trzeci wirtualny licznik żeby pokazywał ile de facto daje pv z samego słońca, czyli aby odejmował moc dawaną z pierwszego pzema (sieć) od mocy dawanej przez falownik.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Ok! Jeżeli jest to instalacją off grid, to PZEM się nada. :)
Jeżeli dobrze zrozumiałem, to za Twoim falownikiem płynie prąd z PV i dodatkowy (wg zapotrzebowania) prąd z sieci, czyli nie możesz zmierzyć prądu z samego PV!
Może falownik tę informację "wystawia" i wtedy może dałoby się to jakoś przekazać do Supli. Takie projekty tutaj są.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Jaka to jest instalacja off grid jeżeli jest podlaczona do sieci? Cos się zmieniło w nazewnictwie?
YoMan

YoMan wrote: Sun May 04, 2025 8:00 am Jaka to jest instalacja off grid jeżeli jest podlaczona do sieci? Cos się zmieniło w nazewnictwie?
Przeczytaj co napisałem 😁

Falownik jest zasilany też z sieci i podaje prąd z paneli i uzupełnia zapotrzebowanie domu z sieci w razie potrzeby. Natomiast do sieci nic nie oddaje

Return to “Ogólna dyskusja”