O to to. Falownik ma kilka portów ale ja nie ogarniam jakby to wykorzystać i jeszcze dać do SupliRomanG wrote: Sun May 04, 2025 7:26 am Ok! Jeżeli jest to instalacją off grid, to PZEM się nada.
Jeżeli dobrze zrozumiałem, to za Twoim falownikiem płynie prąd z PV i dodatkowy (wg zapotrzebowania) prąd z sieci, czyli nie możesz zmierzyć prądu z samego PV!
Może falownik tę informację "wystawia" i wtedy może dałoby się to jakoś przekazać do Supli. Takie projekty tutaj są.
Licznik energii do pv
-
Albert
Dziękuję! Jest to najprawdopodobniej falownik podobny do falownika "DEYE SUN..." (np. SUN-10K-SG04LP3-EU), który może się przełączać pomiędzy trybami on-grid i off-grid. Piszę czysto teoretycznie, bo nie znam żadnego z nich osobiście.
Na tę chwilę możesz skorzystać z oferty Piotra (@Pietras81), a w tzw. międzyczasie szukać softu pod Twój falownik (lub kogoś, kto go stworzy
).
Tu viewtopic.php?t=7470 masz jeden z tematów, który może Cię zainteresować.
I jeszcze jeden, bardziej ogólny; viewtopic.php?t=7284.
Na tę chwilę możesz skorzystać z oferty Piotra (@Pietras81), a w tzw. międzyczasie szukać softu pod Twój falownik (lub kogoś, kto go stworzy
-
Albert
Tak, wydaje mi się że to jest właśnie klon tych deye. W każdym razie ponoć porządny sprzęt za przystępną cenę. Dzięki. Już patrzę w tematy!RomanG wrote: Sun May 04, 2025 12:43 pm Dziękuję! Jest to najprawdopodobniej falownik podobny do falownika "DEYE SUN..." (np. SUN-10K-SG04LP3-EU), który może się przełączać pomiędzy trybami on-grid i off-grid. Piszę czysto teoretycznie, bo nie znam żadnego z nich osobiście.![]()
Na tę chwilę możesz skorzystać z oferty Piotra (@Pietras81), a w tzw. międzyczasie szukać softu pod Twój falownik (lub kogoś, kto go stworzy).
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
No czytam i stąd pytanie. Do niedawna to by była zwykła instalacja że zwykłym licznikiem (nie dwukierunkowym). Prawdopodobnie twoja też oddaje energię do sieci tylko jej nie zlicza.
Do niedawna jeszcze off grid jak nazwa wskazuje było off, czyli bez fizycznego połączenia z siecią.
Wygląda na to ze to za szybko się zmienia i nie nadążam. Jak teraz się nazywa instalacja nie podłączona do sieci?
YoMan
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Może być tak, że ten falownik faktycznie odcina obwód elektryczny od strony dystrybutora energii elektrycznej. Dopiero jak w instalacji brakuje prądu, to załącza źródło zasilania od dystrybutora.YoMan wrote: Sun May 04, 2025 2:07 pmNo czytam i stąd pytanie. Do niedawna to by była zwykła instalacja że zwykłym licznikiem (nie dwukierunkowym). Prawdopodobnie twoja też oddaje energię do sieci tylko jej nie zlicza.
Do niedawna jeszcze off grid jak nazwa wskazuje było off, czyli bez fizycznego połączenia z siecią.
Wygląda na to ze to za szybko się zmienia i nie nadążam. Jak teraz się nazywa instalacja nie podłączona do sieci?
Jeśli faktycznie tak to działa, to jest to całkiem ciekawa koncepcja do zasilania np. małego domku wypoczynkowego. Nie bawimy się w umowy prosumenckie. Jest spora szansa, że w okresie letnim będziemy płacić tylko opłaty stałe (dla A11 to około 16 zł/m-c). A w okresie zimowym pobierzemy trochę energii na doładowanie własnego magazynu energii.
Ps. Falownik nosi nazwę "Falownik hybrydowy On Off Grid"
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Całkiem ciekawa opcjaRobert Błaszczak wrote: Sun May 04, 2025 3:34 pmMoże być tak, że ten falownik faktycznie odcina obwód elektryczny od strony dystrybutora energii elektrycznej. Dopiero jak w instalacji brakuje prądu, to załącza źródło zasilania od dystrybutora.YoMan wrote: Sun May 04, 2025 2:07 pmNo czytam i stąd pytanie. Do niedawna to by była zwykła instalacja że zwykłym licznikiem (nie dwukierunkowym). Prawdopodobnie twoja też oddaje energię do sieci tylko jej nie zlicza.
Jeśli faktycznie tak to działa, to jest to całkiem ciekawa koncepcja do zasilania np. małego domku wypoczynkowego. Nie bawimy się w umowy prosumenckie. Jest spora szansa, że w okresie letnim będziemy płacić tylko opłaty stałe (dla A11 to około 16 zł/m-c). A w okresie zimowym pobierzemy trochę energii na doładowanie własnego magazynu energii.
YoMan
Te falowniki (podobno - wg informacji jednej z firm) mogą także oddawać energię do sieci i to może powodować jakieś problemy odnośnie umowy. Teoretycznie przy instalacjach off-grid dystrybutorowi nic do nichRobert Błaszczak wrote: Sun May 04, 2025 3:34 pm Może być tak, że ten falownik faktycznie odcina obwód elektryczny od strony dystrybutora energii elektrycznej. Dopiero jak w instalacji brakuje prądu, to załącza źródło zasilania od dystrybutora.
I dokładnie tak to działa, jak piszesz. Taryfa operatora bez opłat stałych (G11 w Tauronie). Mam tak w letnim domu i jedyne co zmieniłem w ciągu dwóch lat to bank energii. Był 5kWh, jest 10,36kWh. Od początku marca do końca października brak poboru z sieci. W tym czasie tylko raz zdarzyło mi się dostać info z systemu o niskim poziomie magazynu (<10%). Falownik hybrydowy FoxEss H3. Nic, nigdzie nie zgłaszane. Ostatnio była wymiana licznika, to instalator sam stwierdził, że to idealne rozwiązanie dla takiego domku.Robert Błaszczak wrote: Sun May 04, 2025 3:34 pmMoże być tak, że ten falownik faktycznie odcina obwód elektryczny od strony dystrybutora energii elektrycznej. Dopiero jak w instalacji brakuje prądu, to załącza źródło zasilania od dystrybutora.YoMan wrote: Sun May 04, 2025 2:07 pmNo czytam i stąd pytanie. Do niedawna to by była zwykła instalacja że zwykłym licznikiem (nie dwukierunkowym). Prawdopodobnie twoja też oddaje energię do sieci tylko jej nie zlicza.
W normalnym domu (w sumie też wioska) mam klasyczną instalację FV (bez magazynu), ale była z programu dotacji UE dla gminy, więc nie kosztowała mnie prawie nic (VAT od kosztów instalacji). Jakbym miał robić na nowo, za własne, to zrobiłbym dokładnie tak samo, jak mam w domu letnim.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036