mSRW, żaluzje i harmonogramy

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Pytanie1: jak ustawić harmonogram, żeby żaluzje zmieniły kąt lamelek?
Pytanie 2: robię kalibracje -> zamykam żaluzje-> pojawia się warning o utraconej kalibracji - wtf??

Edit:
1: jednak jest - opcja ukryta pod "Odsłoń/Zasłoń częściowo"
YoMan

Słuchajcie ... potrzebuje pomocy bo już nie daję rady. KIlka godzin ustawiania i nie mogę dać rady. Może to bug, może ficzer.
Chodzi o to, że zainstalowałem 10x mSRW i wykazują niepożdane (moim zdaniem) zachowanie. Jest to instalacja na żaluzjach fasadowych z silnikami SOMFY. Żaluzje podczas zamykania zamykają lamelki w ten sposób, że zewnętrzna krawędź jest niżej niż wewnętrzna (wystarczająco jasno tłumaczę"), natomiast przy otwieraniu oczywiście odwrotnie. Problemem największym jest to, że po zasunięciu lamelki pozostają "zasłonięte" (i to jest ok), następnie odchylam lamelki i to również działa ale jeżeli odchylę je za wysoko to już nie mogę wrócić/zamknąć lamelek. Żeby to zrobić muszę spowodować ruch żaluzji w górę choćby o 1% (najpierw oczywiście lamelki się otwierają na maxa i potem rusza żaluzja) i wtedy mogę już dowolnie ruszać lamelkami.
Pozostałe znalezione dziwne zachowania:
1. przy ustawieniu automatycznej kalibracji - kalibracja się wykonuje i po pierwszym zamknięciu się rozjeżdża = żółty trójkąt + warning
2. odwrotne ustawienie "Kąt lameli, jaki żaluzja ustawia przy otwieraniu/zamykaniu" (tj. ustawienie dla zamykania jest dla otwierania i vice versa"

Nie mam już siły .. może ktoś podpowie gdzie może robię błąd?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

YoMan wrote: Wed Apr 30, 2025 7:52 pm Słuchajcie ... potrzebuje pomocy bo już nie daję rady. KIlka godzin ustawiania i nie mogę dać rady. Może to bug, może ficzer.
Chodzi o to, że zainstalowałem 10x mSRW i wykazują niepożdane (moim zdaniem) zachowanie. Jest to instalacja na żaluzjach fasadowych z silnikami SOMFY. Żaluzje podczas zamykania zamykają lamelki w ten sposób, że zewnętrzna krawędź jest niżej niż wewnętrzna (wystarczająco jasno tłumaczę"), natomiast przy otwieraniu oczywiście odwrotnie. Problemem największym jest to, że po zasunięciu lamelki pozostają "zasłonięte" (i to jest ok), następnie odchylam lamelki i to również działa ale jeżeli odchylę je za wysoko to już nie mogę wrócić/zamknąć lamelek. Żeby to zrobić muszę spowodować ruch żaluzji w górę choćby o 1% (najpierw oczywiście lamelki się otwierają na maxa i potem rusza żaluzja) i wtedy mogę już dowolnie ruszać lamelkami.
Pozostałe znalezione dziwne zachowania:
1. przy ustawieniu automatycznej kalibracji - kalibracja się wykonuje i po pierwszym zamknięciu się rozjeżdża = żółty trójkąt + warning
2. odwrotne ustawienie "Kąt lameli, jaki żaluzja ustawia przy otwieraniu/zamykaniu" (tj. ustawienie dla zamykania jest dla otwierania i vice versa"

Nie mam już siły .. może ktoś podpowie gdzie może robię błąd?
Brakuje mi tutaj opisu co nie działa. Opisałeś zachowanie żaluzji i wydaje mi się że takiego schematu zachowania nie wspieramy. Tam mamy trzy schematy, ale żaden nie przewiduje że lamelki mogą się zablokować.
Podaj model napędu oraz model i producenta samej żaluzji
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
YoMan

klew wrote: Wed Apr 30, 2025 8:20 pm
Brakuje mi tutaj opisu co nie działa.
klew wrote: Wed Apr 30, 2025 8:20 pm Podaj model napędu oraz model i producenta samej żaluzji
Teraz ciemno więc sprawdzę rano ale chodzi o to w skrócie, że przy zamkniętych żaluzjach na 100% lamelki można tylko otwierać 0->100% a nie można zamykać 100->0%. Czyli zamknąłem- lamelki są na 0%, przestawiam na 50% (dziala) chce wrócić na 0%(nic się nie dzieje), przestawiam na 60% - działa, chce wrócić na 50% - nic się nie dzieje. Zaczyna wszystko działać jezeli zamknięcie będzie <100%.
Mam nagrać film?
YoMan

Ok, ale to co opisujesz to zachowanie samych żaluzji i działa to też w ten sposób, gdy nie ma SRW i są same przyciski, tak?
Jak się zachowują lamelki, gdy całość jest zamknięta na 50%? Możesz zmieniać kąt w obie strony?
YoMan

klew wrote: Wed Apr 30, 2025 8:20 pm Podaj model napędu oraz model i producenta samej żaluzji
Raczej nie chodzi o napęd bo przekazniki nie cykają
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

YoMan

YoMan wrote: Sun May 04, 2025 6:19 pm .... i film
https://youtube.com/shorts/XxIoVCfjE1I? ... I_DBGQAZOq
A jak sterujesz krótko przyciskiem w górę po prawej stronie, to działa?
YoMan

klew wrote: Sun May 04, 2025 8:28 pm
To jedzie do samej gory
YoMan

YoMan wrote: Mon May 05, 2025 5:57 am
klew wrote: Sun May 04, 2025 8:28 pm
To jedzie do samej gory
Hm, chodziło mi o tą drugą prawa stronę ;). Czyli po lewej

Return to “ZAMEL mSRW-01”