zamykanie bramy po zmierzchu

lukasz921

Witam posiadam naped bramy BFT Deimos A600 i chciałbym przede wszystkim uzyskac mozliwość taką aby brama zamykała się zawsze np po zachodzie slonca ? CZy w sterowniku SBW-02 to zrealizuje ? zakładając że będzie podłączone wg schematu znalezionego tutaj na forum informacja o tym że brama jest zamknięta ? Czy ustawiając takie zdarzenie wówczas można wybrać zamknij brame o zachodzie slonca ? ? I zadziała to prawidlowo niezaleznie czy bedzie zamknieta czy otwarta ?
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Powinno zadziałać; utwórz harmonogram dla tego kanału wg. obrazka. :D
Oczywiście musi być informacja o stanie bramy: zamknięta/otwarta
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
flowerek

Tak jak napisał RomanG jesli masz info o stanie bramy ( z kontaktronu lub z automatyki bramy) mozna zrobic taki harmonogram.
Ale z tym ostroznie.
Zalezy jakà masz bramę. Jak skrzydlową to powinna byc wyposażona w 2 komplety fotokomorek ( w linii zawiasow i w linii konca otwartych skrzydel).
Ja mam tylko 1 komplet i kiedys zamykająca sie wg harmonogramu o godz 21 brama przesunela i przycisnęla rower pozostawiony przez syna - oparty o jedno z otwartych skrzydel.

Był tez kiedys w polsce tragiczny w skutkach wypadrk z malym dzieckiem i brama przesuwna.

Dlatego w instrukcjach obslugi producenci czesto wpisuja zastrzezenie ze operowanie brama za pomoca bezprzewodowego sterownika powinno odbywac sie bezwzglednie pod wzrokowym nadzorem.
Harmonogram raczej wyklucza taka opcje.
Ja po przygodzie z rowerrm wylaczylem swoj harmonogram.

W przypadku bramy garazowej segmentowej zazwyczaj czujniki przeciazenia sa na tyle sprawne ze ryzyko jest znacznie mniejsze.
Nie raz zdarzylo mi sie ze brama w trybie automatycznego zamykania mnie napadła 😀 wychodzacego z garazu ale bez zadnych szkod...raz ze na koncu jest solidna miekka uszczelka przypodlogowa, dwa ze raczej szybko reaguje na przeciazenie przy zamykaniu.

Nie zniechęcam do automatyki i harmonogramu...tylko warto sie zastanowic nad potencjalnymi ryzykami...kazdy ma inna sytuacje lokalna.
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
RomanG

flowerek wrote: Sat May 03, 2025 9:09 pm .....
@flowerek!
.....widzisz, a ja to, co najważniejsze - pominąłem. :o
Masz całkowitą rację - trzeba to rozwiązanie dobrze przeanalizować. :!: :!: :!:
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

RomanG wrote: Sat May 03, 2025 9:27 pm
flowerek wrote: Sat May 03, 2025 9:09 pm .....
@flowerek!
.....widzisz, a ja to, co najważniejsze - pominąłem. :o
Masz całkowitą rację - trzeba to rozwiązanie dobrze przeanalizować. :!: :!: :!:
Mam propozycję żeby awansować kolegę @RomanG na naczelnego forumowego BHP-owca 😉😉😉
RomanG

djalex wrote: Tue May 06, 2025 6:26 pm ....... 😉😉😉
Twoja propozycja mnie...... "wydelejtowałem" (Delete) to, co dalej napisałem!
@djalex! Czy napisałem coś źle (złego)? :)
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

RomanG wrote: Tue May 06, 2025 7:54 pm
Ejjjjj, bez spiny, przecież to "propozycja" z przymrużeniem oka 😉😉
Gitman

RomanG wrote: Tue May 06, 2025 7:54 pm
Absolutnie to nic złego, czasami się takich rzeczy nie bierze w ogóle pod uwagę dopóki się coś nie stanie. A jak wszyscy dobrze wiemy lepiej się uczyć na czyiś błędach niż na swoich, pomijam już fakt że w 99% się to nie udaje.

Return to “ZAMEL SBW-02”