Dimmer Dziwny problem

veeroos

klew wrote: Fri May 09, 2025 6:49 pm Nie znam sposobu na zepsucie ESP poprzez soft. Nigdy też nie udało mi się czegoś takiego zrobić, a wgrywam czasem po kilkadziesiąt razy dziennie ;)
ESP przestał się łączyć z tym hotspotem, jak przełączyłem się na inną sieć to połączył się poprawnie. Zaraz wgram jeszcze raz soft z wywaloną linią z biblioteki i sprawdzę bo już tak kombinowałem, że aktualną bibliotekę z GH ściągnąłem i będę testował.
Zibi_007 wrote: Fri May 09, 2025 7:04 pm Przepraszam, że się wtrącam ...
Nie to jest ESP32 C3 01M, no ale to zawsze C3 jakby nie patrzyć, może coś się im nie udało z tym układem 🤔. Chyba pomyślę nad przerobieniem swoich płytek, pod inne układy poprzez adaptery. Bo jak ma być problem to nie fajnie.

BTW. @klew a na jakim kompilatorze teraz pracujesz? Wiem że kiedyś już pisałeś, ale nie mogę tego wątku odnaleźć, bo jeśli z Arduino i niektórymi boardami pod niego pisanymi jest problem to może wreszcie czas się przesiąść 🤔

Edit. Test zrobiony, no i powiem Ci że jest OK. Jak zabronię modułowi dostępu do sieci to się rozłączy i normalnie mogę nim sterować, a jak przywrócę mu dostęp nie resetując go, to po jakimś czasie się łączy na nowo z siecią, nie muszę robić resetu. Czyli chyba tu tkwił.problem, ale jeszcze raz sobie jutro zrobię testy na całkiem innej płytce i na innej sieci

Drugi edit, jednak dzisiaj się wyrobiłem jeszcze z testami, no więc tak, sugerowana linia programu zaremowana, 3 różne układy, 3 różne sieci, ten sam program. Układ nie skonfigurowany, działają wszystkie reakcję na przyciski układy zaprogramowane i zalogowane do sieci, działają wszystkie przyciski poprawnie, układ z wyłączoną siecią Wi-Fi, wszystko działa poprawnie, włączona sieć wifi, układ skonfigurowany, lecz zablokowany dostęp układu do sieci wifi sterowanie przyciskami działa poprawnie, po przywróceniu dostępu do sieci to po pełnych 60s lub wielokrotności od utraty połączenia (jak się mylę to mnie Krzysztofie popraw), układ łączy się poprawnie z siecią Wi-Fi.
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4

https://github.com/v33r005
klew

Napisz na jakich płytkach z jakimi wersjami esp32 to sprawdzałeś. Przede wszystkim czy na zwykłym starym esp32?
veeroos

klew wrote: Fri May 09, 2025 8:39 pm Napisz na jakich płytkach z jakimi wersjami esp32 to sprawdzałeś. Przede wszystkim czy na zwykłym starym esp32?
Hej. Wczoraj nie sprawdzałem, ale dzisiaj zrobiłem test na zwykłym starym esp32, połączył się z siecią po wielokrotności 60s jak mu przywrocilem dostęp. Co 60s urządzenie próbuje nawiązać połączenie i jeśli ma już przyznany dostęp to wtedy połączy się z siecią. Ale normalnie sterowanie dimmerem działa z przycisku nawet jeśli urządzenie w teorii widzi sieć tyle że się nie może z nią połączyć.
Idąc dalej wgrałem soft z normalną biblioteką czyli bez usuwania tej linii. Urządzenie sieje logami tak jak w przypadku ESP32 C3, ale reaguje normalnie na przycisk. Po przywróceniu dostępu do sieci dla urządzenia urządzenie łączy się dopiero po wielokrotności 60s, czyli podsumowując nie ma sensu stosowania tej linii w bibliotece, bo i tak urządzenie połączy się po wielokrotności 60s niezależnie czy ona jest czy jej nie ma, ale przy tej linii w bibliotece niektóre boardy mogą mieć problem z wykonywaniem instrukcji zawartych w oprogramowaniu.
Zamel Mew-01, Wemos D1 mini Pro + Ikea vindriktning + BME280, 3x - SonOff mini, 3x - SonOff Basic, 3xGosund SP111, SonOff S55, 2x GOSUND WB4

https://github.com/v33r005

Return to “supla-dev”