Wyświetlanie na OLED stanu przekaźników

Krzysiek Wakam

Cześć, mam w przechowalni Wemos D1, z BMP280E oraz 2 przekaźnik sterujące oświetleniem, w domu posiadam Wemos D1 z OLED-em na którym odczytuję temperaturę i wilgotność z przechowalni, chciałbym żeby na oledzie sygnalizowany był stan przekaźników ( oświetlenia ) z przechowalni, jak to zrobić?
W Wemosie w domu mam ustawione przekaźniki wirtualne, mam na oledzie u góry cyferki 1 i 2, dalej nie potrafię sobie poradzić.
chodzi o to, że jak np.: ze smartfona włączę oświetlenie w przechowalni to potrzebuję sygnalizacji, że jest ono włączone na oledzie w domu.,
Proszę o pomoc.
robertklepacki94

Krzysiek Wakam wrote: Fri May 09, 2025 9:57 pm Cześć, mam w przechowalni Wemos D1, z BMP280E oraz 2 przekaźnik sterujące oświetleniem, w domu posiadam Wemos D1 z OLED-em na którym odczytuję temperaturę i wilgotność z przechowalni, chciałbym żeby na oledzie sygnalizowany był stan przekaźników ( oświetlenia ) z przechowalni, jak to zrobić?
W Wemosie w domu mam ustawione przekaźniki wirtualne, mam na oledzie u góry cyferki 1 i 2, dalej nie potrafię sobie poradzić.
chodzi o to, że jak np.: ze smartfona włączę oświetlenie w przechowalni to potrzebuję sygnalizacji, że jest ono włączone na oledzie w domu.,
Proszę o pomoc.
Na kanałach z oświetleniem ustaw reakcję że jeśli włączysz to załącz kanał z wirtualnym przekaźnikiem i drugą reakcję że jeśli wyłączysz oświetlenie to wyłącz też wirtualny przekaźnik.
Analogicznie dla drugiego kanału.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Krzysiek Wakam

Dziękuję.
Jeszcze tylko jedno pytanie, czy w GG działa ustawianie jasności OLED? Oled SSD1306 0,96", ustawiam wszystko, ale się nie wygasza.
robertklepacki94

Krzysiek Wakam wrote: Sat May 10, 2025 7:39 am Dziękuję.
Jeszcze tylko jedno pytanie, czy w GG działa ustawianie jasności OLED? Oled SSD1306 0,96", ustawiam wszystko, ale się nie wygasza.
Powinno działać, ale niekiedy np. zamiast 20% trzeba ustawić 1-2%, ogólnie chyba najbardziej dopracowanym jest OLED 1,3" :D
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Krzysiek Wakam

robertklepacki94 wrote: Sat May 10, 2025 7:55 am
Krzysiek Wakam wrote: Sat May 10, 2025 7:39 am Dziękuję.
Powinno działać, ale niekiedy np. zamiast 20% trzeba ustawić 1-2%, ogólnie chyba najbardziej dopracowanym jest OLED 1,3" :D
Dziękuję.

Return to “Pomoc”