Tak. Ale nie oczekuj, że cie ktoś wyręczy i da gotowca. Zrób, określ co nie działa poprawnie, poproś o konkretna pomoc lub zadaj konkretne pytanie.
Warunki w SUPLA Scripts - pomysły
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
YoMan
-
luxenergy
wiadomo, jednak mam pytanie czy mozna to osiagnac na samym supla script? pytam sie chatu gpt i mam wrazenie ze podaje info wyssane z palca
-
Lector
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 25 times
Jak dla mnie trochę przekombinowane.luxenergy wrote: Sun May 11, 2025 11:38 am Witam. Mam pomysł na steorwanie oświetleniem z wykorzystaniem ROW4m:
Realizacja na nim załączanie z jednej czujki dwóch źródeł światła jedno załączane od wschodu do zachodu słońca a drugie od zachodu do wschodu słońca dodatkowo te światła mają być załączane w dowolnym momencie przez łącznik bistabilny, jedno kliknięcie światło 1 dwa kliknięcia światło 2 i jedno kliknięcie wyłączanie światła. drugi uklad czujka 2 załącza oświetlenie 3 przez całą dobę i załączany i wyłączany z drugiego łącznika. Czy jest to osiagalne do wykonanie w supla script, jezeli tak to prosilbym o jakies pomysly osob doswiadczonych w tym programie. Pozdrawiam
"Realizacja na nim załączanie z jednej czujki dwóch źródeł światła" jakiś czujnik ruchu czy co? gdzie i jak podpięty?
oraz jak to widzisz
"jedno załączane od wschodu do zachodu słońca a drugie od zachodu do wschodu słońca dodatkowo te światła mają być załączane w dowolnym momencie przez łącznik bistabilny"
łącznik bistabilny będzie połączony równolegle do ROW-04m ? czy pod wejścia IN? Bistabilny - to taki który pozostaje w swojej pozycji, więc wykonanie drugiej opcji będzie polegać na włącz-wyłącz-włącz - polecam monostabilny.
po drugie jeżeli harmonogram zapali, to ręcznie będzie można wyłączyć więc cała scena idzie w niepotrzebne. tym bardziej jak zaraz po wyłączeniu z harmonogramu zapalisz ręcznie i będzie się świecić całą dobę.
Na samych skryptach i ROW-04m będzie problem.
Tu raczej by musiał być moduł DIY z wirtualnymi kanałami, aby wykonanie ręcznie czynności nie załączała przekaźnika z automatu tylko pośrednio przez powiązania.
Każdy włącznik (czujniki i włączniki) powinny pod podpięte pod osobne wejścia, aby rozpoznać co w danej chwili wyzwala załączenie przekaźnika. Bo przecież czujnik ruchu może zapalić, Ty możesz ręcznie zapali i jeszcze dodatkowo za chwilę uruchomi go scena. Więc pomimo ze będzie miał być załączony obwód to zgaśnie bo czujnik ruchu tak powie.
Ja robiłem automatyzację oświetlenia w garażu, aby przy ręcznym zapaleniu nie zgaszało mi się światło gdy brama się zamknie.
Popatrz na mój opis viewtopic.php?t=16304
Niespełniony automatyk. 
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Moim zdaniem na 99% da się. Pomijam kwestie trafności rozwiazania bo nie znam szczegółów.
Kolega @Lector jest innego zdania.
Zakładać się nie będę ponieważ nie jestem przekonany na 100%, musiałbym to zrobić a potem przetestować ale zachęcam do prob. Tylko tak można się dowiedzieć czy się da czy nie.
Kolega @Lector jest innego zdania.
Zakładać się nie będę ponieważ nie jestem przekonany na 100%, musiałbym to zrobić a potem przetestować ale zachęcam do prob. Tylko tak można się dowiedzieć czy się da czy nie.
YoMan
-
greg_p
Musi być Wyzwalacz sceny w oparciu o czas czyli harmonogram w crontab, bez tego nie działa, kurcze nie znalazlem nigdzie takiej informacji, dopiero metodą prób i błędów.Lector wrote: Sat May 10, 2025 10:17 amA pokaż co podajesz w wyzwalaczu i w warunku.greg_p wrote: Thu May 08, 2025 6:49 pm Witam czy "time()" działa, czy komuś działa, czy takie coś jest OK: {{time() > '20:41'}} czy robie jakiś podstawowy błąd. Wpisałem w wyzwalaczu i warunku potem wyłącz przekaźnik, z 10 razy próbuje, kolorki się zmieniają, a wykonania zero, ręcznie idzie, może ktoś wspomóc?
Zbyt szybka zmiana stanów jest ignorowana.
Dla testu ustaw czas minutę do przodu (jak teraz jest 12:17 to ustaw sobie 12:19) i poczekaj, zobacz czy zadziała.
Zobacz też jako wyzwalacz time a jako warunek gdy przekaźnik jest załączony - wykonaj wyłącz przekaźnik.
-
Lector
Też się chwilkę bawiłem i raz przychodziło a później już nie.greg_p wrote: Wed May 14, 2025 6:49 am Musi być Wyzwalacz sceny w oparciu o czas czyli harmonogram w crontab, bez tego nie działa, kurcze nie znalazlem nigdzie takiej informacji, dopiero metodą prób i błędów.
Dziwne jest to ze time() ze wschodami i zachodami (bez podania godziny) działa ok.
Niespełniony automatyk. 
-
luxenergy
Lector wrote: Sun May 11, 2025 7:15 pmJak dla mnie trochę przekombinowane.luxenergy wrote: Sun May 11, 2025 11:38 am Witam. Mam pomysł na steorwanie oświetleniem z wykorzystaniem ROW4m:
Realizacja na nim załączanie z jednej czujki dwóch źródeł światła jedno załączane od wschodu do zachodu słońca a drugie od zachodu do wschodu słońca dodatkowo te światła mają być załączane w dowolnym momencie przez łącznik bistabilny, jedno kliknięcie światło 1 dwa kliknięcia światło 2 i jedno kliknięcie wyłączanie światła. drugi uklad czujka 2 załącza oświetlenie 3 przez całą dobę i załączany i wyłączany z drugiego łącznika. Czy jest to osiagalne do wykonanie w supla script, jezeli tak to prosilbym o jakies pomysly osob doswiadczonych w tym programie. Pozdrawiam
"Realizacja na nim załączanie z jednej czujki dwóch źródeł światła" jakiś czujnik ruchu czy co? gdzie i jak podpięty?
oraz jak to widzisz
"jedno załączane od wschodu do zachodu słońca a drugie od zachodu do wschodu słońca dodatkowo te światła mają być załączane w dowolnym momencie przez łącznik bistabilny"
łącznik bistabilny będzie połączony równolegle do ROW-04m ? czy pod wejścia IN? Bistabilny - to taki który pozostaje w swojej pozycji, więc wykonanie drugiej opcji będzie polegać na włącz-wyłącz-włącz - polecam monostabilny.
po drugie jeżeli harmonogram zapali, to ręcznie będzie można wyłączyć więc cała scena idzie w niepotrzebne. tym bardziej jak zaraz po wyłączeniu z harmonogramu zapalisz ręcznie i będzie się świecić całą dobę.
Na samych skryptach i ROW-04m będzie problem.
Tu raczej by musiał być moduł DIY z wirtualnymi kanałami, aby wykonanie ręcznie czynności nie załączała przekaźnika z automatu tylko pośrednio przez powiązania.
Każdy włącznik (czujniki i włączniki) powinny pod podpięte pod osobne wejścia, aby rozpoznać co w danej chwili wyzwala załączenie przekaźnika. Bo przecież czujnik ruchu może zapalić, Ty możesz ręcznie zapali i jeszcze dodatkowo za chwilę uruchomi go scena. Więc pomimo ze będzie miał być załączony obwód to zgaśnie bo czujnik ruchu tak powie.
Ja robiłem automatyzację oświetlenia w garażu, aby przy ręcznym zapaleniu nie zgaszało mi się światło gdy brama się zamknie.
Popatrz na mój opis viewtopic.php?t=16304
Bardziej chodzi mi o to żeby ta czujka działa w dzień dla jednego źródła światła w nocy dla drugiego łagodniejszego żeby nocą jak się idzie nie świeciło mocne światło i dlatego jest ten cały skrypt. Łączniki mogą być monostabilne, do puszki doprowadziłem cztery żyły w razie potrzeby więc nie ma problemu. Kolejna sprawa napisałem pewny skrypt w twig jednak jestem świeży w supła script i nie do końca wiem jak to zrobić czy wszystkie akcje pod jedną scenę czy każdą opcję jako osobną scenę. Dodam jeszcze że tak jak piszesz nie chciałbym żeby światło z automatu się załączało tylko żeby sam czujnik ruchu po zachodzie zmieniał załączanie na światło 2 a o wschodzie na światło 1. Czy jest taka opcja?
-
luxenergy
Tu jest cały skrypt
{# Czujka 1 - działa w zależności od dnia i nocy #}
{% if channel(4681).state == true %}
{% if now >= sunrise and now <= sunset %}
{{ set_output(4677, true) }} {# Światło 1 w dzień #}
{{ set_output(4678, false) }}
{% else %}
{{ set_output(4677, false) }}
{{ set_output(4678, true) }} {# Światło 2 w nocy #}
{% endif %}
{% else %}
{% endif %}
{# Przycisk 1 - sterowanie ręczne kliknięciem #}
{% if trigger_event.channel_id == 4682 and trigger_event.event == "PRESS_1X" %}
{{ set_output(4677, true) }}
{% endif %}
{% if trigger_event.channel_id == 4682 and trigger_event.event == "PRESS_2X" %}
{{ set_output(4678, true) }}
{% endif %}
{% if trigger_event.channel_id == 4682 and trigger_event.event == "PRESS_3X" %}
{% endif %}
{# Czujka 2 - załącza światło 3 #}
{% if channel(4683).state == true %}
{{ set_output(4679, true) }}
{% endif %}
{# Przycisk 2 - ręczne włączanie/wyłączanie światła 3 #}
{% if trigger_event.channel_id == 4684 and trigger_event.event == "PRESS_1X" %}
{{ toggle_output(4679) }}
{% endif %}
{# Czujka 1 - działa w zależności od dnia i nocy #}
{% else %}
{% endif %}
{% else %}
{% endif %}
{# Przycisk 1 - sterowanie ręczne kliknięciem #}
{% endif %}
{% endif %}
{% endif %}
{% endif %}
{% endif %}
-
Lector
To jest do zrobienia w Cloud, nie jest potrzebne Supla Script. Robisz w cloud trzy sceny press_1x i dodajesz kanały i jakie stany mają się ustawić, to samo dla press_2x i press_3x. Później dla kanału 4682 ustawiasz reakcje na ilość kliknięć i uruchamiasz odpowiednie sceny.luxenergy wrote: Sat May 24, 2025 5:53 pm {# Przycisk 1 - sterowanie ręczne kliknięciem #}
{% endif %}
{% endif %}
{% endif %}
{% endif %}
{% endif %}
Czujka 2 powinna być spięta z kanałem światło 3 z automatu.
Dla przycisku 2 po prostu ustawiasz reakcje na klik x1 aby zmienił stan kanału 4679.
To trzeba zrobić dwie sceny w Supla Script. Nie wiem czy dobrze liczę, ale wykorzystujesz 4 wejścia i 3 wyjścia.luxenergy wrote: Sat May 24, 2025 5:53 pm {# Czujka 1 - działa w zależności od dnia i nocy #}
{% else %}
{% endif %}
{% else %}
{% endif %}
Podłaczyłbym to tak:
Wejście 1 to czujnik ruchu do dwóch lamp -> wyjście 1 czujnik załącza bez podłączonego źródła (kanał informacyjny iż światło ma się palić).
Wejście 2 to drugi czujnik -> wyjście 2 podłączona lampa 3
Wejście 3 to włącznik do lamp 1 i 2 z ustawionymi reakcja jak wyżej -> wyjście 3 podłączona lampa 1
Wejście 4 to włącznik do lampy 3 z ustawionymi reakcjami -> wyjście 4 podłączona lampa 2
Teraz dzięki wyjściu 1 widzimy czy czujnik wymusza zapalenia światła, a w scenach (dwie) rozpoznajemy porę dnia i zapalamy odpowiednią lampę.
Pozostałe rzeczy powinny działać już samoistnie za pomocą reakcji.
Dla czujek ruchu trzeba ustawić wejścia jako bistabilny, aby światła się świeciły tak długo, jaki ma ustawiony czas czujnika ruchu (co masz za czujki? PIR z opcją czasu, jasności i czułości ?)
Klawisze dałbym monostabilne aby lepiej działały kliki.
Te dwie sceny mogę Ci rozpisać co w poszczególne pola dać, ale to jak będę miał świeży umysł. Dziś wstawałem przed piątą.
Niespełniony automatyk.