Problem połącznia z brokerem MQTT - porównanie z LEW-02

msobkowiak-gm

Witam serdecznie,
napotkałem na problem podczas konfiguracji dwóch urządzeń LEW-01 oraz LEW-02.
Chciałem podpiąć oba urządzenia do prywatnego brokera MQTT. LEW-02 podpiał się bez problemu, niestety LEW-01 podpiął się do sieci wifi lecz z podpięciem do brokera miał już problem. Postanowiłem przetestować połączenie z publicznym testowym brokerem postawionym na hivemq. Screeny z efektu w załaczniku. Porównałem także requesty w przypadku konfiguracji obu urządzeń i są dokładnie takie same więc żadna literówka nie mogła się pojawić. Jeżeli chodzi o konfigurację połączenia z serwerem cloud.supla to oba urządzenia się pojawiają i działają prawidłowo.
Może ktoś natrafił na podobny problem i zna rozwiązanie ;)

Pozdrawiam
Mateusz
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

msobkowiak-gm wrote: Mon May 12, 2025 8:18 am Witam serdecznie,
napotkałem na problem podczas konfiguracji dwóch urządzeń LEW-01 oraz LEW-02.
Chciałem podpiąć oba urządzenia do prywatnego brokera MQTT. LEW-02 podpiał się bez problemu, niestety LEW-01 podpiął się do sieci wifi lecz z podpięciem do brokera miał już problem. Postanowiłem przetestować połączenie z publicznym testowym brokerem postawionym na hivemq. Screeny z efektu w załaczniku. Porównałem także requesty w przypadku konfiguracji obu urządzeń i są dokładnie takie same więc żadna literówka nie mogła się pojawić. Jeżeli chodzi o konfigurację połączenia z serwerem cloud.supla to oba urządzenia się pojawiają i działają prawidłowo.
Może ktoś natrafił na podobny problem i zna rozwiązanie ;)

Pozdrawiam
Mateusz
Podłącz go jeszcze raz do swojego lokalnego brokera i zobacz czy w logach brokera nie ma jakiejś wskazówki.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
msobkowiak-gm

Mimo skonfigurwania Mosquitto aby pisało wszystkie błędy otrzymuję jedynie następujące 2 linijki błedu.
Broker jest skonfigurowany lokalnie więc mam dostęp do wszystkich dostępnych logów.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Broker odrzuca z powodu błędnego protokołu. Nie pamiętam jakie wersję mqtt są na lew, ale raczej starsze niż nowsze. Zobacz czy na brokerze nie masz wyłączonych starszych wersji
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “ZAMEL LEW-01”