Posiadam pompę ciepła starej daty która nie posiada wifi (Nabilaton + zubadan)
Nie można do niej zakupić żadnego modułu - w praktyce jedyne sterowanie wykonuję przez bufor i pompę obiegową.
Jest to dla mnie niewystarczające ponieważ pompa znajduje się w domu "weekendowym" i chciałbym móc ją załączyć np przed przyjazdem kiedy w domu temp faktycznie spadnie. W sezonie jesiennym czy wiosennym temperatury są różne i nie ma potrzeby jak mnie tam nie ma aby pompa cały czas pracowała...
Wpadłem na pomysł aby załączać ją sterownianiem z supla (obecnie włączam za pomocą bezpieczników) - chodzi o włączenie jedynie zasilania a nie sterowanie parametrami.
Nie wiem jakie rozwiązanie do tego wybrać - zapewne będę musiał skorzystać z usługi elektryka bo są 3 fazy
Który moduł możecie doradzić >?
Sterowanie pompą ciepła - zasilanie 3 fazy
-
PrestoNq
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Wszytskie moduły z grupy ROW-XX + stycznik odpowiedniej mocy.PrestoNq wrote: Mon May 12, 2025 8:44 am Posiadam pompę ciepła starej daty która nie posiada wifi (Nabilaton + zubadan)
Nie można do niej zakupić żadnego modułu - w praktyce jedyne sterowanie wykonuję przez bufor i pompę obiegową.
Jest to dla mnie niewystarczające ponieważ pompa znajduje się w domu "weekendowym" i chciałbym móc ją załączyć np przed przyjazdem kiedy w domu temp faktycznie spadnie. W sezonie jesiennym czy wiosennym temperatury są różne i nie ma potrzeby jak mnie tam nie ma aby pompa cały czas pracowała...
Wpadłem na pomysł aby załączać ją sterownianiem z supla (obecnie włączam za pomocą bezpieczników) - chodzi o włączenie jedynie zasilania a nie sterowanie parametrami.
Nie wiem jakie rozwiązanie do tego wybrać - zapewne będę musiał skorzystać z usługi elektryka bo są 3 fazy
Który moduł możecie doradzić >?
Podaj dokładny model pompy bo może ma styk termostatu, załączeina, blokady różnie jest to nazywane. A jeśli ma styk termostatu pokojowego to możesz użyć GKW-01/02.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
PrestoNq
Wrzucam tabliczkę znamionowąrobertklepacki94 wrote: Mon May 12, 2025 9:10 am Wszytskie moduły z grupy ROW-XX + stycznik odpowiedniej mocy.
Podaj dokładny model pompy bo może ma styk termostatu, załączeina, blokady różnie jest to nazywane. A jeśli ma styk termostatu pokojowego to możesz użyć GKW-01/02.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Jak ja to lubię ....PrestoNq wrote: Mon May 12, 2025 9:31 amWrzucam tabliczkę znamionowąrobertklepacki94 wrote: Mon May 12, 2025 9:10 am Wszytskie moduły z grupy ROW-XX + stycznik odpowiedniej mocy.
Pyta Cie ktoś o model a ty wrzucasz tabliczkę i co? Mamy szukać sobie? Jak tam i tak nie ma modelu? I do tego nie ma nawet producenta (nabilaton nie jest producentem tylko firmą handlową)
Kolego wysil się minimum i podaj co to jest.
(A jeżeli zrzucanie bezpieczników nie szkodzi pompie to tak jak powyzej napisano: stycznik + dowolny (m)ROW)
YoMan
-
Bania
- Been thanked: 5 times
Z tego co widzę ze zdjęcia to na zewnątrz masz panel HMI CAREL PGD, pytanie co masz w środku, możesz zrobić zdjęcie (może tam jest CAREL PCO). To jest swobodnie programowalny sterownik PLC i pewnie jest tam przyłącze: remote ON / OFF (pewnie teraz tam jest założony mostek)
Jeśli chodzi o sterowanie ze stycznika:
a) cały układ: nie jest to dobre rozwiązanie, bo mocno skracasz żywotność urządzenia
b) sterowanie sprężarką (jeśli jest typ ON / OFF): możesz to zrobić, jednak musisz pamiętać o minimalnym czasie działania sprężarki. Przede wszystkim dlatego, aby olej mógł do niej wrócić, w innym wypadku będziesz mieć ją do wymiany (a to są już spore koszta).
a) cały układ: nie jest to dobre rozwiązanie, bo mocno skracasz żywotność urządzenia
b) sterowanie sprężarką (jeśli jest typ ON / OFF): możesz to zrobić, jednak musisz pamiętać o minimalnym czasie działania sprężarki. Przede wszystkim dlatego, aby olej mógł do niej wrócić, w innym wypadku będziesz mieć ją do wymiany (a to są już spore koszta).
https://github.com/anarhbania/Supla
-
PrestoNq
Bardzo przepraszam ale w gwoli wyjaśnienia - nie jestem właścicielem domu od początku, w zasadzie mam zlepek instalacji po ponad 10 latach od zamontowania. Nie znam się kompletnie ani na pompach ani na elektryce. Dodatkowo nieruchomość w której jest pompa znajduje się w górach i "delikatnie" ujmując jest spory problem z dostępnością fachowców. Osoby które to 10 lat temu instalowały nie chodzą już po tym świecie.YoMan wrote: Mon May 12, 2025 6:46 pmJak ja to lubię ....PrestoNq wrote: Mon May 12, 2025 9:31 amWrzucam tabliczkę znamionowąrobertklepacki94 wrote: Mon May 12, 2025 9:10 am Wszytskie moduły z grupy ROW-XX + stycznik odpowiedniej mocy.
Pyta Cie ktoś o model a ty wrzucasz tabliczkę i co? Mamy szukać sobie? Jak tam i tak nie ma modelu? I do tego nie ma nawet producenta (nabilaton nie jest producentem tylko firmą handlową)
Kolego wysil się minimum i podaj co to jest.
(A jeżeli zrzucanie bezpieczników nie szkodzi pompie to tak jak powyzej napisano: stycznik + dowolny (m)ROW)
Kontaktowałem się już z firmą Nabilaton w sprawie modułu wifi, im wystarczyła ta tabliczka więc byłem przekonany że Wam również nie sprawi problemu. Niestety za wyjątkiem tej naklejki na urządzeniu nie ma zupełnie nic - trochę tak jak taki noname to wygląda.
Na zewnątrz mam jednostkę zubadan. Wszytsko jest przewymiarowane bo "taka była kiedyś moda" i poprzedni właściciel dysponował niewiedzą oraz sporą ilością gotówki na koncie.
-
robertklepacki94
- Been thanked: 14 times
@PrestoNq dasz radę ściągnąć tą srebrną pokrywe z jednostki wewnętrznej i zrobić kilka fotek, tam powinna być elektronika i więcej danych.
P.S albo przynajmniej klikni zdjęcie tej tabliczczki na jednostce wewnętrzenej.
P.S albo przynajmniej klikni zdjęcie tej tabliczczki na jednostce wewnętrzenej.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
PrestoNq
Wykonałem zdjęcie panelu i dodałem do posta powyżej. Pytanie czy o to chodziło czy mam to w jakiś sposób rozkręcić i zrobić fotę tego "co jest w środku" ?Bania wrote: Mon May 12, 2025 7:50 pm Z tego co widzę ze zdjęcia to na zewnątrz masz panel HMI CAREL PGD, pytanie co masz w środku, możesz zrobić zdjęcie (może tam jest CAREL PCO). To jest swobodnie programowalny sterownik PLC i pewnie jest tam przyłącze: remote ON / OFF (pewnie teraz tam jest założony mostek)
Jeżeli jest ten remote ON/OFF to nawet gdy się do niego "uda dotrzeć" będzie działał w podobny sposób jak stycznik - czy będzie to jakaś różnica ?
Ja nie mam zamiaru podłączać termostatu i w opraciu o to sterować załączaniem i wyłączaniem pompy. Mam taki problem że np w domu nie ma mnie 2-3 tygodnie. Jak go opuszczam to na polu i w domu jest 20 stopni, a jak chcę przyjechać to już jest 10 stopni. Nie mam możliwości aby zdalnie włączyć tą pompe i sobie "nagrzać dom". Przyjeżdzam na noc a tam zimno i dopiero załączam całą instalacje właśnie tym bezpiecznikiem - czekamy 24-48h aby to ruszyło.
Tak wiem już że włączanie i wyłączanie pompy skraca żywotność sprężarki. Tak jak wspomniałem pompa jest przewymiarowana. Początkowo instalacja wyglądała tak że pompa pracowała na 60-70 stopni ponieważ grzała wode do 300litrów boilera (woda użykowa) oraz 300 litrów bufora. Dom ma 3 pietra: piwnica podłogówka, parter podłogówka, poddasze kaloryfery. Tak więc aby w podłogówce nie było czynnika 70 stopni to były termozawory TECH na rozdzielaczu podłogówki które blokowały przepływ po osiągnięciu zadanej temperatury. Do bufora był zainstalowany sterownik "przerobiony" od kotła peletowego Bruli.pl który pozwalał przez zdalnie "sterować" pompą obiegu w zależnosci od temperatury.
W praktyce metodą dedukcji zrobiłem tak: odłączyłem zupełnie boiler na wodę użytkową (nie ma mnie w domu większość czasu więc zupełnie nie jest potrzebne aby tam było cały czas grzane) Podpiąłem grzałkę wifi, a w lecie mam dodatkowo solary. To pozwoliło aby móc obniżyć temperaturę grania czynnika do ok 30 stopni. Rozdzielacze w podłogówce były zepsute (m.in rotometry) więc wymieniając całość wyrzuciłem TECHA. W zasadzie problem został z kaloryferami, ale okazało się w praktyce że jak całość ogrzewania chodzi sobie +/- na ok 30 stopni to w domu wszędzie temperatura jest podobna.
Bufor jest dalej - do pompy obiegowej podłączyłem supla z termostatem i w zasadzie jedynie to daje mi możliwość zdalnego sterowania temperaturą ogrzewania. Niestety sama pompa ciepła nie ma możliwości sterowania krzywą - co jest problemem jak temperatura ulega zmianie. Nie mniej jednak na tyle ile mogłem starałem się regulować jej parametry aby sprężarka pracowała jak najdłużej bez przerwy.
Przed zmianami kiedy czynnik był na 60-70 stopni włączała się na krótkie cykle, dogrzała co trzeba i się wyłączała. Po zmianach kiedy temperatury były niskie faktycznie pracowała praktycznie ciągle.
Być może robie coś źle - tak jak wspomniałem jestem z tym sam. Urządzenie jest w górach a tam fachowców brak, jak już nawet ktoś się pojawi to nie chce brać się za "stare" urządzenie lub myśleć i poprawiać po poprzednikach. Instalatorzy którzy to wykonali już nie chodzą po tym świecie.
Dalej się edukuje i w tym roku chciałbym sobie zrobić możliwość załączania pompy zdalnie - tak jak wspomniałem dom jest "weekendowy" więc przyjeżdzam do niego sporadycznie z 3 małych dzieci i potrzebuję ciepła - a nie ma zupełnie potrzeby aby urzedzanie pracowało w sezonie jesiennym i wiosennym jak pogoda jest różna.
Fajnie byłoby również mieć wgląd w to przy jakich ustawieniach pompy, i jakich temperaturach na zewnątrz w tym okresie pompa faktycznie pracuje, w jakich cyklach się załącza i wyłącza. To z pewnością pozwoliłoby mi "lepiej zrozumieć" jej pracę i lepiej zoptymalizować załączanie sprężarki.
-
kiler88
- Been thanked: 1 time
To instrukcja chyba do wszystkich sterowników CAREL. Jeśli masz w środku pCO-1 to wygląda na to, że jest tam dedykowane wejście ON-OFF, patrz str. 59.
https://www.carel.pl/documents/10191/0/ ... ersion=1.0
https://www.carel.pl/documents/10191/0/ ... ersion=1.0