Gniazdka, rolety, włączniki, mierniki elektryczne - zgłoszenia, uwagi, pomysły [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Hobo

Masz rację. I nie chcę się przekomarzać ani wymądrzać a chcę poznać Twoje doświadczenie z tym związane.
W wielu miejscach, np. budynkach przemysłowych są takie czujki, jest okablowanie wysokotemperaturowe ale na końcu jest jakaś centralka która ten sygnał wysyła - o ile obszar przemysłowy w stosunku do mieszkalnego różni się powierzchnią i zastosowaniem o tyle jest też inne podejście do tego tematu... Nie dostrzegam zagrożenia w użyciu połączenia bezprzewodowego bo mam backupowe łącze internetowe zasilane bateryjnie i gniazdko podtrzymywanie ups-em; czujki - nawet te prezentowane w spotach przez strażaków mają zasilanie bateryjne.
Opisz swoje doświadczenie w tym obszarze, może coś mi umyka...
-------------------------------------------------------------------------------
Jeśli nie uważałeś jak robiłeś to rób jak uważasz.
Jeśli uważałeś to bądź pewny tego co zrobiłeś.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Hobo wrote: Wed May 07, 2025 6:26 pm Masz rację. I nie chcę się przekomarzać ani wymądrzać a chcę poznać Twoje doświadczenie z tym związane.
W wielu miejscach, np. budynkach przemysłowych są takie czujki, jest okablowanie wysokotemperaturowe ale na końcu jest jakaś centralka która ten sygnał wysyła - o ile obszar przemysłowy w stosunku do mieszkalnego różni się powierzchnią i zastosowaniem o tyle jest też inne podejście do tego tematu... Nie dostrzegam zagrożenia w użyciu połączenia bezprzewodowego bo mam backupowe łącze internetowe zasilane bateryjnie i gniazdko podtrzymywanie ups-em; czujki - nawet te prezentowane w spotach przez strażaków mają zasilanie bateryjne.
Opisz swoje doświadczenie w tym obszarze, może coś mi umyka...
Nie przekomarzasz się ani nie wymądrzasz :D
Warto pytać. Jakieś tam (niewielkie) doświadczenie mam...
Instalacje przemysłowe, to całkiem inny poziom zabezpieczeń i wykonania.
Ja tylko uświadamiam, aby całej informacji o zagrożeniu nie czerpać np. z czujki internetowej zakupionej na chińskim portalu aukcyjnym.
A jeśli chodzi o systemy mające na celu ratowanie lub ochronę życia, to warto mieć zdublowane zabezpieczenia.
Sam, oprócz czujek pracujących w sieci (Zigbee, wifi, bluetooth) mam zdublowany system oparty na czujnikach KIDDE (to jedna z wielu firm, które produkują taki sprzęt). I owszem są bateryjne. Producent daje 10 lat gwarancji, bo baterie są niewymienne. Czy te czujniki, które chcesz zainstalować (Zigbee) posiadają odpowiednie certyfikaty i spełniają odpowiednie normy (np. PN-EN 50291-1:2018+AC:2021 oraz EN50291-1:2018)? Warto się upewnić przed zakupem.
Jesteś na Forum sześć lat. Nie wiem na ile aktywnie, ale swego czasu były już dyskusje na ten temat. Poszukaj, to pewnie znajdziesz. Było tam wtedy sporo argumentów za tym, żeby takich czujników nie dodawać np. do GG, choć akurat ja byłem zdania, że odpowiedzialny użytkownik będzie wiedział co robi i z jakim to wiąże się ryzykiem.
Mam teraz na stole całą serię sensorów MQ (MQ-2, MQ-3, MQ-4, MQ-5, MQ-6, MQ-7, MQ-8, MQ-9 i MQ-135) zakupionych na Ali. Sprawdzając gazami testowymi muszę powiedzieć, że nie jest dobrze. Np. z trzech MQ-7 jeden działa jak należy, drugi reaguje na stężenie CO dopiero powyżej 300 ppm, a trzeci nie działa wcale. Wszystkie przyszły w jednej paczce. Jeśli takie sensory wsadzają do tych urządzeń wifi czy Zigbee dostępnych na portalach aukcyjnych, to przed użyciem bym je dokładnie sprawdził. Wielu z nas tutaj przekonało się, że przy urządzeniach przychodzących z Chin coś takiego, jak kontrola jakości nie istnieje.
To tyle z moich doświadczeń i z mojej strony :)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Mario78
Been thanked: 1 time

Mario78 wrote: Tue Apr 08, 2025 7:07 pm
vajera wrote: Tue Apr 08, 2025 6:09 pm
Mario78 wrote: Tue Apr 08, 2025 12:17 pm

@vajera
+BWNU (do 21:00)
Dzięki - działa
Czy da się w tym przełączniku odwrócić logikę świecenia diody? Teraz świeci jak światło się świeci a ja wolę aby się świeciła jak jest zgaszone światło tak aby po drinku w nocy łatwiej trafic :lol:
Peer Manufacturer is "_TZ3000_hhiodade"
Peer Model is "TS0011"
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Mario78 wrote: Fri May 09, 2025 10:57 am Czy da się w tym przełączniku odwrócić logikę świecenia diody? Teraz świeci jak światło się świeci a ja wolę aby się świeciła jak jest zgaszone światło tak aby po drinku w nocy łatwiej trafic :lol:
Peer Model is "TS0011"
Sprawdź to:

Code: Select all

cluster On/Off 0x6
0x8001	Indicator status (Tuya-specific attribute)	enum8 (0x30)	Value
0: Off
1: Indicates status. The indicator comes on when the switch is turned on.
2: Indicates position. The indicator comes on when the switch is turned off.
0x00
czyli dajesz:
write-attribute nr_kanału_switcha 0x6 0x8001 ENUM8 1 2
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Mario78
Been thanked: 1 time

vajera wrote: Fri May 09, 2025 11:30 am
Mario78 wrote: Fri May 09, 2025 10:57 am Czy da się w tym przełączniku odwrócić logikę świecenia diody? Teraz świeci jak światło się świeci a ja wolę aby się świeciła jak jest zgaszone światło tak aby po drinku w nocy łatwiej trafic :lol:
Peer Model is "TS0011"
Sprawdź to:

Code: Select all

cluster On/Off 0x6
0x8001	Indicator status (Tuya-specific attribute)	enum8 (0x30)	Value
0: Off
1: Indicates status. The indicator comes on when the switch is turned on.
2: Indicates position. The indicator comes on when the switch is turned off.
0x00
czyli dajesz:
write-attribute nr_kanału_switcha 0x6 0x8001 ENUM8 1 2
No i działa pięknie tak jak sobie tego życzyłem.
Dziękuję Ci bardzo
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

Ustawiłem SONOFF ZBMINIL2 jako automat schodowy. Czas działania 300s - 5 minut. Przy restarcie bramki podczas cyklu świecenia światło pozostaje włączone czyli pamięta stan ale już nie odlicza czasu kiedy ma się wyłączyć
vajera

bokk wrote: Sat May 10, 2025 11:12 am Ustawiłem SONOFF ZBMINIL2 jako automat schodowy. Czas działania 300s - 5 minut. Przy restarcie bramki podczas cyklu świecenia światło pozostaje włączone czyli pamięta stan ale już nie odlicza czasu kiedy ma się wyłączyć
To, że światło pamięta stan wynika raczej z tego, że masz takie ustawienie bezpośrednio w urządzeniu Zigbee - domyślnie albo sam ustawiłeś.

W Supla przekaźnik zaraz po uruchomieniu sprawdza czy został jeszcze czas i wywołuje metodę turnOn(duration) - to się dzieje w pierwszych ułamkach sekund - wtedy bramka jeszcze nie ma połączenia z Zigbee, więc ja tę funkcjonalność wyłączyłem.

Nadal możliwa jest realizacja funkcjonalności automatu schodowego, ale to wymagałoby zmian w kodzie wirtualnego przekaźnika Zigbee.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

To są raczej ustawienia domyślnie bo świeżo wyjęty z pudełka i po aktualizacji firmware
Spróbuję automat schodowy ogarnąć na scenie włącza- opóźnienie- wyłacz
vajera

Wersja 0.7.78-13/05/2025 wprowadza obsługę klastra WINDOW COVERING dla kontrolerów rolet Zigbee.
Na razie w bazie jest jeden model _TZ3210_ol1uhvza::TS130F (@LukiSpajder), ale oczywiście można zgłaszać nowe.
Rolety działają, wiem również jak ustawić czas kalibracji, są jeszcze pewne błędy wieku dziecięcego, nad którymi pracuję, ale przydałby się feedback i weryfikacja innych modeli.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Tue May 13, 2025 2:54 pm Wersja 0.7.78-13/05/2025 wprowadza obsługę klastra WINDOW COVERING dla kontrolerów rolet Zigbee.
Na razie w bazie jest jeden model _TZ3210_ol1uhvza::TS130F (@LukiSpajder), ale oczywiście można zgłaszać nowe.
Rolety działają, wiem również jak ustawić czas kalibracji, są jeszcze pewne błędy wieku dziecięcego, nad którymi pracuję, ale przydałby się feedback i weryfikacja innych modeli.
A więc tak dodał się bez problemu :D
Przyciski w module działają prawidłowa. Z apki też działa nie wiem skąd moduł ma czas opuszczania /podnoszeni chyba jest zapiany w nim. Bo akpa nie krzyczała o kalibrację .
Coś sprawdzać szczególnie ?

Logi:
Roleta ver.0.7.78.rar
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Bramka ZigBee”