Aplikacja i strona nie widzi sterownika rolet SRW01

Sterownik rolet
dajeszczak

Witam wszystkich. Mam problem mimo kilkukrotnych prób i prawidłowo wykonywanych czynnościach nie widać go ani w aplikacji ani na moim koncie. Urządzenie działało przez ponad pół roku poprawnie ostatnio wyłączyli prąd na ulicy i po zdarzeniu sterownik nie zalogował się do sieci pozostajac w stanie offline. Nadmieniłem iż pozostałe sterowniki się bez problemu ponownie połączyły. Od wczoraj z nim walczę i pomimo właściwej konfiguracji nie nawiązuje połączenia z netem. Wersja firmware 2.8.50, Co mam robić okienko aktualizacji urządzenia nie aktywne. Z ustawieniem internetu nic nie było zmieniane, sterownik znajduje się w odległości około 4 metrów od rutera bez żadnych przeszkód w postaci ścian itp
Last edited by dajeszczak on Wed May 14, 2025 11:36 am, edited 1 time in total.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

dajeszczak wrote: Wed May 14, 2025 11:26 am Witam wszystkich. Mam problem mimo kilkukrotnych prób i prawidłowo wykonywanych czynnościach nie widać go ani w aplikacji ani na moim koncie. Urządzenie działało przez ponad pół roku poprawnie ostatnio wyłączyli prąd na ulicy i po zdarzeniu sterownik nie zalogował się do sieci pozostajac w stanie offline. Nadmieniłem iż pozostałe sterowniki się bez problemu ponownie połączyły. Od wczoraj z nim walczę i pomimo właściwej konfiguracji nie nawiązuje połączenia z netem. Wersja firmware 2.8.50, Co mam robić okienko aktualizacji urządzenia nie aktywne.
Co to znaczy "okienko aktualizacji urządzenia nieaktywne" ? W Supli nie ma czegoś takiego, o ile wiem :)

Jak zachowuje się dioda urządzenia?
Jaki widzisz "last state" na stronie urządzenia po przełączeniu je w tryb cfg?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
dajeszczak

Last state jest puste pole, a okienko aktualizacji puste tzn bez możliwości wyboru on/ off itp
dajeszczak

Dioda pulsuje jakby nie miała polaczenia z siecią
klew

dajeszczak wrote: Wed May 14, 2025 11:37 am Last state jest puste pole, a okienko aktualizacji puste tzn bez możliwości wyboru on/ off itp
Pokaż zrzut ekranu
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Dodajesz kreatorem dodawania czy przez 192.168.4.1. Z opisu można wnioskować, że nie wprowadzono w formularzu wszystkich wymaganych danych lub kreator nie przeszedł do końca bo urządzenie nie wychodzi z trybu konfiguracji.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
dajeszczak

Dodaję z aplikacji po uprzednim włączeniu opcji dodawania na koncie. Przy dodawaniu przez 192.168.4.1 uzupełnieniu wszystkich danych i kliknięciu save sterownik nadal szybko miga nie wychodząc z trybu konfiguracji
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by dajeszczak on Wed May 14, 2025 12:32 pm, edited 1 time in total.
klew

dajeszczak wrote: Wed May 14, 2025 12:20 pm Dodaję z aplikacji po uprzednim włączeniu opcji dodawania na koncie
Próbowałeś poczekać trochę (1-2 min) zanim przełączysz urządzenie w tryb cfg? Tam nie powinno być pustego "last state".

Przycisk do "Firmware update" na pewno tam gdzieś jest (ustawiony na "NO"). Przestaw go na "YES", natomiast update i tak nie ruszy, dopóki urządzenie nie połączy się z Wi-Fi i serwerem.
dajeszczak

Tak czekałem i nic to nie dało
klew

dajeszczak wrote: Wed May 14, 2025 12:39 pm Tak czekałem i nic to nie dało
Nie używaj edycji postów, tylko pisz kolejne, bo inaczej ciężko się połapać w dyskusji :)

Jeśli miga szybko i pozostaje w trybie cfg, to znaczy, że czegoś nie podałeś. Ogólnie formularz celowo nie pokazuje ustawionego hasła, więc po screenach się nie domyślimy. Natomiast hasło musi być podane (urządzenia Supli nie działają na sieciach bez hasła).

Upewnij się, że ta sieć Wi-Fi pracuje na 2,4 GHz. Inne nie są wspierane.

Return to “ZAMEL SRW-01”