Włączanie/wyłączanie reakcji

Albert

Cześć.

Czy jest jakakolwiek szansa na dołożenie w cloud funkcjonalności, aby np. w scenach można było włączać / wyłączać istniejące reakcje?
Mam reakcję w czujniku bh1750 - jak świeci słońce odpala mi grzanie wody. Jak słońca mniej i mniej produkcji z pv to wyłącza.

I czasami jest mniej słońca i chcę ręcznie włączyć i działa dopóki słońce znów się na chwilę nie wychyli i nie schowa spowrotem 😂 w wchodzenie w cloud i ręcznie odhaczanie reakcji jest troszkę problematyczne.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Albert wrote: Wed May 14, 2025 10:55 am Cześć.

Czy jest jakakolwiek szansa na dołożenie w cloud funkcjonalności, aby np. w scenach można było włączać / wyłączać istniejące reakcje?
Mam reakcję w czujniku bh1750 - jak świeci słońce odpala mi grzanie wody. Jak słońca mniej i mniej produkcji z pv to wyłącza.

I czasami jest mniej słońca i chcę ręcznie włączyć i działa dopóki słońce znów się na chwilę nie wychyli i nie schowa spowrotem 😂 w wchodzenie w cloud i ręcznie odhaczanie reakcji jest troszkę problematyczne.
Możesz to zrobić z użyciem "wirtualnego przekaźnika" :)

Zakładam, że "grzanie wody" to "przekaźnik" z funkcją "włącznik zasilania".

1. Dodajesz w sofcie urządzenia wirtualny przekaźnik (nazwijmy go VR).
2. Reakcję na duże słońce ustawiasz na: włącz grzanie wody
3. Reakcję na małe słońce ustawiasz na: skopiuj stan z VR na grzanie wody.
4. Dodajesz reakcję: gdy włączony VR -> włącz grzanie wody
5. opcjonalnie dodajesz rekację: gdy wyłącozny VR -> wyłącz grzanie wody.

Wtedy ręcznie włączasz grzanie przez przestawienie VR na ON. Wtedy VR włączy grzanie wody, a "małe słońce" będzie ustawiać stan VR na grzanie wody, więc będzie po prostu nadal grzać.
Jak wyłączysz VR, to wyłączy się grzanie wody (opcjonalny krok 5), i gdy znowu słońce wyjdzie zza chmur, to włączy się grzanie, a gdy zajdzie, to skopiuje stan OFF (z VR) na grzanie wody i przestanie grzać.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Albert

Ty to masz bańkę na karku :mrgreen: Nie pomyślałem o tej opcji kopiowania stanu z innego przekaźnika. Grzanie wody u mnie robi termostat ale nie ma to chyba. Znaczenia. Pokombinuje. Dzięki 🙏

EDIT. No i w przypadku termostatu nie ma opcji skopiuj stan :roll:
Last edited by Albert on Wed May 14, 2025 12:26 pm, edited 1 time in total.
klew

Albert wrote: Wed May 14, 2025 11:54 am Ty to masz bańkę na karku :mrgreen: Nie pomyślałem o tej opcji kopiowania stanu z innego przekaźnika. Grzanie wody u mnie robi termostat ale nie ma to chyba. Znaczenia. Pokombinuje. Dzięki 🙏
Z tego co mi się wydaje, to z przekaźnika nie skopiujesz stanu na termostat. Do tego chyba trzeba będzie dodać jeszcze jeden pośredniczący VR2 "grzanie wody" i w nim możesz dodać reakcje na zmianę stanu, aby włączały/wyłączały termostat.
Albert

klew wrote: Wed May 14, 2025 12:24 pm
Albert wrote: Wed May 14, 2025 11:54 am Ty to masz bańkę na karku :mrgreen: Nie pomyślałem o tej opcji kopiowania stanu z innego przekaźnika. Grzanie wody u mnie robi termostat ale nie ma to chyba. Znaczenia. Pokombinuje. Dzięki 🙏
Z tego co mi się wydaje, to z przekaźnika nie skopiujesz stanu na termostat. Do tego chyba trzeba będzie dodać jeszcze jeden pośredniczący VR2 "grzanie wody" i w nim możesz dodać reakcje na zmianę stanu, aby włączały/wyłączały termostat.
Nie bardzo mój mózg ogarnia, jak można to zrobić z kombinacją kolejnego VR
klew

Albert wrote: Thu May 15, 2025 12:03 pm
klew wrote: Wed May 14, 2025 12:24 pm
Nie bardzo mój mózg ogarnia, jak można to zrobić z kombinacją kolejnego VR
Nie można kopiować stanu między kanałami różnego typu. Czyli z "relay" na "termostat' nie skopiujesz.
Nie ma też instrukcji warunkowych (jeśli relay jest włączony, to włącz hvac).

Natomiast można kopiować stan między dwoma relayami i można dać reakcję na relayu, aby jego włączenie, włączało termostat.

Dlatego do poprzedniej koncepcji dodałem jeszcze drugi VR2 (grzanie wody). Ogólnie to na nim wykonujesz wszystkie instrukcje "grzanie wody" z pierwszego mojego posta.
I do niego dodajesz rekacje, którymi sterujesz już bezpośrednio termostatem.

Return to “Ogólna dyskusja”