ZAMEL - KTO WIE CO TO ZA PRODUKT?
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Dawno się nie bawiłem niczym po modbusie ale wydaje mi się że chyba wszystko dobrze ustawiam a dostaje cały czas timeout?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Wygląda ok.robertklepacki94 wrote: Sat May 17, 2025 10:33 am Dawno się nie bawiłem niczym po modbusie ale wydaje mi się że chyba wszystko dobrze ustawiam a dostaje cały czas timeout?
Zrzut ekranu 2025-05-17 123116.pngZrzut ekranu 2025-05-17 123101.pngZrzut ekranu 2025-05-17 122824.png
Jaki masz soft?
Ja ogólnie się sporo nakombinowałem zanim cokolwiek z innego licznika po modbus odczytałem. Niby wszystko było ustawione a nie działało. Dopiero jakiś trzeci program ruszył, a potem na tych wcześniejszych też ruszyło. Nie mam pojęcia co robiłem wcześniej źle...
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Bania
- Been thanked: 5 times
Ja się trochę wypowiem. Stworzyłem bibliotekę MODBUS RTU pod SlaveDevice: https://github.com/anarhbania/Libraries ... sSlave.cpp
Program który używam do obsługi MODBUS RTU to:
a) EasyModbus - w nim widać zmienne wysyłane / odbierane, widać również konsole
b) ModbusCom - w nim można włączyć pętle odczytu zmiennych np. przez 1 sekundę, dodatkowo można testować czy nie wyrzuci błędów
c) swój program napisany na MCU (ESP8285) z konwerterem RS232 <-> RS485, żeby mieć podgląd zdalny
Moje uwagi do MODBUS, może się przyda:
a) najważniejsze w transmisji MODBUS jest CRC, bo dzięki temu jest pewność, że przesłaliśmy te dane które chcieliśmy
b) ważny jest przewód wykorzystany dla tej komunikacji, najlepszy jest przewód Ethernet, bądź inne z ekranem
c) prędkość transmisji jest również ważna, należy ją dostosować do przewodu, do tego gdzie się znajduje itp. Najbardziej popularna prędkość to 9600
d) jeśli jest wiele urządzeń, to należy zastosować drobną zmianę w okablowaniu jak np. wzmacniacze
e) ustawiony timeout w urządzeniu też jest bardzo ważny, szczególnie jak podłączone jest wiele urządzeń, bo wtedy może paść cała komunikacja
f) musimy wiedzieć jakich zmiennych oczekujemy, np. int czy float
Program który używam do obsługi MODBUS RTU to:
a) EasyModbus - w nim widać zmienne wysyłane / odbierane, widać również konsole
b) ModbusCom - w nim można włączyć pętle odczytu zmiennych np. przez 1 sekundę, dodatkowo można testować czy nie wyrzuci błędów
c) swój program napisany na MCU (ESP8285) z konwerterem RS232 <-> RS485, żeby mieć podgląd zdalny
Moje uwagi do MODBUS, może się przyda:
a) najważniejsze w transmisji MODBUS jest CRC, bo dzięki temu jest pewność, że przesłaliśmy te dane które chcieliśmy
b) ważny jest przewód wykorzystany dla tej komunikacji, najlepszy jest przewód Ethernet, bądź inne z ekranem
c) prędkość transmisji jest również ważna, należy ją dostosować do przewodu, do tego gdzie się znajduje itp. Najbardziej popularna prędkość to 9600
d) jeśli jest wiele urządzeń, to należy zastosować drobną zmianę w okablowaniu jak np. wzmacniacze
e) ustawiony timeout w urządzeniu też jest bardzo ważny, szczególnie jak podłączone jest wiele urządzeń, bo wtedy może paść cała komunikacja
f) musimy wiedzieć jakich zmiennych oczekujemy, np. int czy float
https://github.com/anarhbania/Supla
-
robertklepacki94
Pogoda nie sprzyja to i pół soboty posiedziałem nad tym ale na różnych programach (4 czy 5) mam cały czas błąd, kombinowałem już na przemiennie ze wszystkimi ustawieniami.
Mam jeszcze w domu u rodziców poczciwego Della XT2 z portem RS485 będę tam na następny weekend to spróbuje z niego coś odczytać a może w pracy znajdę jakiegoś PLC z modbusem
Tymczasem po zaciętej walce z MEW-02 idę na piwo

Mam jeszcze w domu u rodziców poczciwego Della XT2 z portem RS485 będę tam na następny weekend to spróbuje z niego coś odczytać a może w pracy znajdę jakiegoś PLC z modbusem
Tymczasem po zaciętej walce z MEW-02 idę na piwo
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Włącz RTS.robertklepacki94 wrote: Sat May 17, 2025 10:33 am Dawno się nie bawiłem niczym po modbusie ale wydaje mi się że chyba wszystko dobrze ustawiam a dostaje cały czas timeout?
Zrzut ekranu 2025-05-17 123116.pngZrzut ekranu 2025-05-17 123101.pngZrzut ekranu 2025-05-17 122824.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
-
robertklepacki94
Ok mamy sukces, okazało się że moxa się nie mogła dogadać na innym konwerterze poszło od strzała.
Podacie dokładny rejestr adresów zmiennych do doczytywania ?
Podacie dokładny rejestr adresów zmiennych do doczytywania ?