Auraton Smart z perspektywy zwykłego śmiertelnika

[email protected]
Has thanked: 21 times
Been thanked: 18 times

Alpines wrote: Sat May 17, 2025 6:37 pm Auraton – dobre rozwiązanie, ale zbyt optymistyczne podejście do detali

Po zakupie urządzenia Auraton Box i próbie jego konfiguracji, okazało się, że sprzęt… nie działa. Początkowo byłem gotów zwrócić cały zestaw, jednak szybko wyszło na jaw, że przyczyna problemu była dość prozaiczna – niesprawna końcówka zasilacza (przejściówka do ładowarki).

Jak się okazuje, Auraton jest świadomy tego problemu, jednak – co zaskakujące – niewiele z tym robi. Sprzedaje urządzenie w zestawie z wadliwym zasilaniem, co nie powinno mieć miejsca w przypadku marki aspirującej do segmentu smart home.

Sprzedawca z Allegro odesłał mnie do producenta. Ostatecznie wymieniłem ładowarkę na własną rękę, Auraton poczuwał się do wymiany wadliwej części otrzymali dane do wysyłki ale na tym koniec - nic nie dotarło ani nowa przejściówka ani nowy zasilacz.

Samo urządzenie – po ominięciu przeszkód – działa bardzo dobrze. System jest stabilny, szybki i spełnia swoje funkcje. Niestety, zabrakło czytelnej instrukcji integracji z Suplą, co dla mniej zaawansowanych użytkowników może być kolejnym źródłem frustracji.

Podsumowując – dobry system z dużym potencjałem, ale słabe podejście do jakości zestawu i obsługi problemów znanych producentowi. Warto, by firma potraktowała poważnie temat akcesoriów i wsparcia klienta – bo obecnie nieco psują one ogólne, pozytywne wrażenie.
Cześć!
Dzięki za opinię – super, że sam system się u Ciebie sprawdza i spełnia swoje zadanie. To dla nas najważniejsze.

Jeśli chodzi o temat zasilacza – bardzo nam przykro, że tak to wyglądało z Twojej perspektywy. Faktycznie, w początkowej partii występowały problemy z zasilaczami, ale problem został już przez nas rozwiązany - przynajmniej tak nam się do tej pory wydawało. Naprawdę reagujemy na każde zgłoszenie i chętnie byśmy to załatwili, tylko nie mamy u siebie żadnych danych do wysyłki pasujących do tej sytuacji - sam tego pilnuję. Coś musiało się zagubić po drodze..? Bardzo proszę daj nam znać na [email protected] lub [email protected], to prześlemy Ci oczywiście nowy zasilacz.

Zgadzamy się w 100%, że instrukcja krok po kroku to konieczność – i jak już wspomniałem we wcześniejszym poście pracujemy nad zupełnie nową wersją strony manuals.auraton.pl oraz nad filmami instruktażowymi, które krok po kroku pokażą integrację każdego z naszych urządzeń. Będzie łatwiej, przejrzyściej i mamy nadzieję – bardziej user-friendly.

Jeszcze raz dzięki za konstruktywną krytykę i wyrozumiałość.
Czasem coś nie pyknie, ale staramy się wyciągać wnioski i być lepsi z tygodnia na tydzień.

Pozdrawiam
Zespół Auraton
W.R.
SOYER
Been thanked: 2 times

[email protected] wrote: Sat May 17, 2025 9:16 pm
Alpines wrote: Sat May 17, 2025 6:37 pm Auraton – dobre rozwiązanie, ale zbyt optymistyczne podejście do detali

Po zakupie urządzenia Auraton Box i próbie jego konfiguracji, okazało się, że sprzęt… nie działa. Początkowo byłem gotów zwrócić cały zestaw, jednak szybko wyszło na jaw, że przyczyna problemu była dość prozaiczna – niesprawna końcówka zasilacza (przejściówka do ładowarki).

Jak się okazuje, Auraton jest świadomy tego problemu, jednak – co zaskakujące – niewiele z tym robi. Sprzedaje urządzenie w zestawie z wadliwym zasilaniem, co nie powinno mieć miejsca w przypadku marki aspirującej do segmentu smart home.

Sprzedawca z Allegro odesłał mnie do producenta. Ostatecznie wymieniłem ładowarkę na własną rękę, Auraton poczuwał się do wymiany wadliwej części otrzymali dane do wysyłki ale na tym koniec - nic nie dotarło ani nowa przejściówka ani nowy zasilacz.

Samo urządzenie – po ominięciu przeszkód – działa bardzo dobrze. System jest stabilny, szybki i spełnia swoje funkcje. Niestety, zabrakło czytelnej instrukcji integracji z Suplą, co dla mniej zaawansowanych użytkowników może być kolejnym źródłem frustracji.

Podsumowując – dobry system z dużym potencjałem, ale słabe podejście do jakości zestawu i obsługi problemów znanych producentowi. Warto, by firma potraktowała poważnie temat akcesoriów i wsparcia klienta – bo obecnie nieco psują one ogólne, pozytywne wrażenie.
Cześć!
Dzięki za opinię – super, że sam system się u Ciebie sprawdza i spełnia swoje zadanie. To dla nas najważniejsze.

Jeśli chodzi o temat zasilacza – bardzo nam przykro, że tak to wyglądało z Twojej perspektywy. Faktycznie, w początkowej partii występowały problemy z zasilaczami, ale problem został już przez nas rozwiązany - przynajmniej tak nam się do tej pory wydawało. Naprawdę reagujemy na każde zgłoszenie i chętnie byśmy to załatwili, tylko nie mamy u siebie żadnych danych do wysyłki pasujących do tej sytuacji - sam tego pilnuję. Coś musiało się zagubić po drodze..? Bardzo proszę daj nam znać na [email protected] lub [email protected], to prześlemy Ci oczywiście nowy zasilacz.

Zgadzamy się w 100%, że instrukcja krok po kroku to konieczność – i jak już wspomniałem we wcześniejszym poście pracujemy nad zupełnie nową wersją strony manuals.auraton.pl oraz nad filmami instruktażowymi, które krok po kroku pokażą integrację każdego z naszych urządzeń. Będzie łatwiej, przejrzyściej i mamy nadzieję – bardziej user-friendly.

Jeszcze raz dzięki za konstruktywną krytykę i wyrozumiałość.
Czasem coś nie pyknie, ale staramy się wyciągać wnioski i być lepsi z tygodnia na tydzień.

Pozdrawiam
Zespół Auraton
W.R.
No i to rozumiem, profesjonalne podejście do klienta, również tego potencjalnego.
Ktoś wcześniej napisał, że brak/niekompletność instrukcji to norma i nie da się kijem Wisły zawrócić. Kompletnie się nie zgadzam.

Auraton pokazuje, że chce być profesjonalnym dostawcą automatyki, już jego opakowania i instrukcje były dobre(o sprzęcie nie wspomnę), a ciągle chce to poprawiać w wersjach papierowych i elektronicznych. Trzeba poświęcić zasoby? Trzeba. Czy na tyle dużo by ktoś stwierdził, że to nieopłacalne? Nie wydaje mi się, a stanowisko firmy Auraton zdaje się potwierdzać moje zdanie.
Czy mając świetne filmy instruktażowe, pokazujące wszystkie możliwości ich sprzętu(w domyśle również softu Supla) mogą zdobyć nowych klientów? Z pewnością. Czy zadowolenie ze wsparcia aktualnych użytkowników spowoduje wzrost „współczynnika polecalności”? Również z pewnością.
Czy ktoś czytający odpowiedzi firmy auraton w tym wątku, a stwierdzające, że „tak, będziemy ciągle podnosić jakość naszych instrukcji, naszego wsparcia dla klientów” uzna, że ta firma jest bardziej profesjonalna od tzw. standardów rynkowych(serio??) bez instrukcji, wsparcia? Odpowiedź jest oczywista. Tak, Auraton profesjonalnie podchodzi do swoich klientów.

Brawo dla nich.

Dlatego dziwi mnie polemizowanie z koniecznością posiadania wyczerpujących instrukcji, dokumentacji. Taka konieczność jest oczywistością, można napisać, że jakaś firma jest na tyle mała, że jeszcze nie stać jej na pełen profesjonalizm, na razie próbuje zarobić na to by ją było stać na profesjonalne podejście do klienta. Można tak napisać? Można, ale czy już samo to nie świadczy źle o takiej firmie?

pzdr

Idźcie na wybory.
https://youtube.com/@tomaszhamer8134?si=_J1cT_QWsXxgt1Fm
https://kryry01.aqi.eco/pl
https://app.weathercloud.net/d4311785603
https://github.com/Soyer79
Phooryz

klew wrote: Fri May 16, 2025 2:51 pm
SOYER wrote: Fri May 16, 2025 2:39 pm Wszyscy przychodzą do mnie z prośbą o konfiguracje. Pytają skąd to wiem, bo szukali, a nie znaleźli. Na czesanie forum szkoda im czasu.

Dodatkowo robią wielkie oczy jak słyszą o harmonogramach, scenach, powiadomieniach, call supla… Wtedy ich oczy robią się duże i okrągłe i znowu pytanie „to tak się da?”

Ileż razy tu o tym pisałem, jak grochem o ścianę.
Jeśli dla kogoś przejrzenie nazw opcji w menu w cloud to za dużo, to żadna dokumentacja nie pomoże :p
Robert Błaszczak wrote: Fri May 16, 2025 6:38 pm Tomek, nawet jak by była super-hiper instrukcja, to i tak by nie pobrali i nie przeczytali, bo jak sam napisałeś "szkoda im czasu". Mają Ciebie, połechtają Cię tekstami "skąd Ty to wszystko wiesz" i im wszystko zrobisz. :lol: :mrgreen:

I nie piszę tego w negatywnym znaczeniu, bo jak kogoś jakieś zagadnienie niezbyt interesuje, to instrukcja nic nie da. A jeśli jest zainteresowany, to dojdzie sam do wszystkiego. Do tego dochodzi ludzka natura jaką jest - w znaczeniu pozytywnym - lenistwo. Zobacz tu na Forum, ilu jest użytkowników którym nie chce się przeczytać kilku wcześniejszych stron w jakimś wątku, tylko na dzień dobry zadają pytanie, na które odpowiedź padła naście razy. Tak po prostu wszyscy funkcjonujemy.

Oczywiście nie oznacza to, że nie powinno być opracowywanych instrukcji.
Wydaje mi się, Panowie, że wychodzicie z błędnego założenia, że ludzie POWINNI chcieć zrozumieć, jak coś działa, jak to coś skonfigurować i naprawić, a do tego POWINNI poświęcać czas, żeby się tym zajmować, najlepiej regularnie. To myślenie, które wpędza w pułapkę i nie pozwala dostrzec rzeczywistości. A rzeczywistość jest taka, że ludzie, owszem, bywają leniwi, niemądrzy i nie chce im się wysilać, ale w zdecydowanej większości zwyczajnie nie mają czasu, ochoty, energii i wiedzy, aby być w stanie zgłębiać tajniki spraw, które ich średnio interesują. I to jest absolutnie w porządku.

Czy jak zwykły człowiek kupuje koszulę, to przeczesuje fora branży włókienniczej, żeby dowiedzieć się, w jakiej temperaturze ją należy wyprać? Nie, sprawdza na metce i tyle.
Czy jak kupuje kiełbasę, doktoryzuje się z produkcji wędlin? Nie, sprawdza na etykiecie, czy nie ma za dużo konserwantów i OK.
Czy jak musi skonfigurować router, rozkminia godzinami zasady działania globalnej sieci? Nie, wklepuje ustawienia od dostawcy internetu i odpala Netflixa.

Większość ludzi czyta instrukcje, choćby pobieżnie - jeśli nie za pierwszym razem ("co, ja nie dam rady? potrzymaj mi piwo!"), to za drugim, kiedy porażka zmusza ich do przyznania się, że jednak nie ogarnęli :) Ale jak tej instrukcji w odpowiedniej jakości nie dostaną, to nie oni są przegrywami, a producenci sprzętu czy dostawcy usługi, i to podwójnie, bo tracą szansę na zyskanie zadowolonego klienta i polecenie swoich produktów czy usług innym.

Jak pisałem, podoba mi się apka Supli, udało mi się skonfigurować zestaw Auratona do sterowania kotłem gazowym i nawet parę razy coś tam sobie poprawiłem w jego działaniu, ale nie odważam się posunąć o krok czy dwa dalej, bo zwyczajnie nie rozumiem do końca, z czym to się dokładnie je. I nie mam czasu, żeby przekopywać się przez fora i różne strony, aby to ogarnąć. Ale gdyby podano mi to bardziej na tacy, napisane w ludzkim języku, z czytelnymi schematami i może jakimiś krótkimi filmikami, to pewnie bym się wkręcił i wydał trochę więcej kasy, bo czuję, że by mi się to opłaciło :)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

To może do brzegu: co nie jest jasne?
Forum jest od tego aby pytać ;)
Często pojawiające się pytania, to jest też źródło informacji odnośnie tego co powinno być w instrukcjach, poradnikach i filmikach.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Phooryz

[email protected] wrote: Fri May 16, 2025 11:02 am
P.S. Na wszelki wypadek podaję jeszcze raz instrukcję aktualizacji bramki Auraton Box. Niedługo znajdzie się też ona w instrukcji obsługi samego Auraton Boxa.

Jak zaktualizować bramkę Auraton Box:

1. W Supla Cloud przełącz bramkę w tryb konfiguracyjny.

2. Połącz telefon z siecią Wi-Fi rozgłaszaną przez bramkę (nazwa sieci to: AURATON-BOX).

3. W przeglądarce wpisz adres: 192.168.4.1

4. Przejdź do sekcji "Additional settings" > "Firmware update", zaznacz "YES".

5. Zjedź na sam dół strony i kliknij "Save & Restart".

Aktualizacja Boxa do najnowszej wersji powinna rozwiązać wiele Twoich problemów.
Nad całą resztą pracujemy pieczołowicie.

Z serdecznymi pozdrowieniami,
Zespół Auraton
Dzięki wielkie za instrukcję! Niestety, wciąż mam niezaktualizowanego Boxa. Zrobiłem wszystko krok po kroku, jak przykazaliście (musiałem jednak przejść w tryb konfiguracyjny poprzez naciśnięcie przycisku "Supla" na urządzeniu, bo apka informowała w kółko, że Box jest rozłączony - restart routera i samego boxa później pomógł), ale po dwóch dniach wciąż na cloud.supla.org widzę, że Box ma wersję oprogramowania 24.10.06.

Czy mogę jakoś wymusić aktualizację? Czy mam znów uruchomić tryb konfiguracyjny i połączyć się swoim smartfonem z boxem (jak sugeruje komunikat na zrzucie ekranu)? Tylko jak box się zaktualizuje przez moją komórkę, skoro będzie wówczas podpięty do jego sieci, a nie do internetu? Czy mam jakąś aktualizację ściągnąć na swój telefon?

WhatsApp Image 2025-05-19 at 16.37.55.jpeg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Masz dosyć stare oprogramowanie. Kliknij najpierw przycisk SAVE, a następnie przycisk SAVE & RESTART.

Po tym box powinien przełączyć się do Twojej macierzystej sieci Wi-Fi i pobrać nową wersję oprogramowania. Będzie to widoczne po szybko migającej diodzie LED na Box'ie nad przyciskiem "Supla". Czas takiej aktualizacji to ok. 2 minuty. Następnie daj Box'owi trochę czasu. Powinien pobrać i zainstalować najnowsze firmware do Twoich urządzeń. Tu zależy ile tego masz, ale trzeba liczyć około 3 minuty na urządzenie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak

Phooryz wrote: Mon May 19, 2025 2:24 pm Czy jak musi skonfigurować router, rozkminia godzinami zasady działania globalnej sieci? Nie, wklepuje ustawienia od dostawcy internetu i odpala Netflixa.
No i tu jesteś w potężnym błędzie. Właśnie z powodu takiej konfiguracji routerów co chwilę na Forum pojawiają się problemy z wypadaniem urządzeń z Wi-Fi, itp. Bo pełna instrukcja większości routerów liczy kilkadziesiąt stron. I aby ją ogarnąć trzeba ogarniać dosyć dobrze podstawy sieci komputerowych.

Na przykładzie routerów dobrze widać, że co z tego że jest gruba instrukcja, jak trzeba mieć jeszcze wiedzę, aby ją zrozumieć.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

SOYER

Phooryz wrote: Mon May 19, 2025 2:24 pm
klew wrote: Fri May 16, 2025 2:51 pm
SOYER wrote: Fri May 16, 2025 2:39 pm Wszyscy przychodzą do mnie z prośbą o konfiguracje. Pytają skąd to wiem, bo szukali, a nie znaleźli. Na czesanie forum szkoda im czasu.

Dodatkowo robią wielkie oczy jak słyszą o harmonogramach, scenach, powiadomieniach, call supla… Wtedy ich oczy robią się duże i okrągłe i znowu pytanie „to tak się da?”

Ileż razy tu o tym pisałem, jak grochem o ścianę.
Jeśli dla kogoś przejrzenie nazw opcji w menu w cloud to za dużo, to żadna dokumentacja nie pomoże :p
Robert Błaszczak wrote: Fri May 16, 2025 6:38 pm Tomek, nawet jak by była super-hiper instrukcja, to i tak by nie pobrali i nie przeczytali, bo jak sam napisałeś "szkoda im czasu". Mają Ciebie, połechtają Cię tekstami "skąd Ty to wszystko wiesz" i im wszystko zrobisz. :lol: :mrgreen:

I nie piszę tego w negatywnym znaczeniu, bo jak kogoś jakieś zagadnienie niezbyt interesuje, to instrukcja nic nie da. A jeśli jest zainteresowany, to dojdzie sam do wszystkiego. Do tego dochodzi ludzka natura jaką jest - w znaczeniu pozytywnym - lenistwo. Zobacz tu na Forum, ilu jest użytkowników którym nie chce się przeczytać kilku wcześniejszych stron w jakimś wątku, tylko na dzień dobry zadają pytanie, na które odpowiedź padła naście razy. Tak po prostu wszyscy funkcjonujemy.

Oczywiście nie oznacza to, że nie powinno być opracowywanych instrukcji.
Wydaje mi się, Panowie, że wychodzicie z błędnego założenia, że ludzie POWINNI chcieć zrozumieć, jak coś działa, jak to coś skonfigurować i naprawić, a do tego POWINNI poświęcać czas, żeby się tym zajmować, najlepiej regularnie. To myślenie, które wpędza w pułapkę i nie pozwala dostrzec rzeczywistości. A rzeczywistość jest taka, że ludzie, owszem, bywają leniwi, niemądrzy i nie chce im się wysilać, ale w zdecydowanej większości zwyczajnie nie mają czasu, ochoty, energii i wiedzy, aby być w stanie zgłębiać tajniki spraw, które ich średnio interesują. I to jest absolutnie w porządku.

Czy jak zwykły człowiek kupuje koszulę, to przeczesuje fora branży włókienniczej, żeby dowiedzieć się, w jakiej temperaturze ją należy wyprać? Nie, sprawdza na metce i tyle.
Czy jak kupuje kiełbasę, doktoryzuje się z produkcji wędlin? Nie, sprawdza na etykiecie, czy nie ma za dużo konserwantów i OK.
Czy jak musi skonfigurować router, rozkminia godzinami zasady działania globalnej sieci? Nie, wklepuje ustawienia od dostawcy internetu i odpala Netflixa.

Większość ludzi czyta instrukcje, choćby pobieżnie - jeśli nie za pierwszym razem ("co, ja nie dam rady? potrzymaj mi piwo!"), to za drugim, kiedy porażka zmusza ich do przyznania się, że jednak nie ogarnęli :) Ale jak tej instrukcji w odpowiedniej jakości nie dostaną, to nie oni są przegrywami, a producenci sprzętu czy dostawcy usługi, i to podwójnie, bo tracą szansę na zyskanie zadowolonego klienta i polecenie swoich produktów czy usług innym.

Jak pisałem, podoba mi się apka Supli, udało mi się skonfigurować zestaw Auratona do sterowania kotłem gazowym i nawet parę razy coś tam sobie poprawiłem w jego działaniu, ale nie odważam się posunąć o krok czy dwa dalej, bo zwyczajnie nie rozumiem do końca, z czym to się dokładnie je. I nie mam czasu, żeby przekopywać się przez fora i różne strony, aby to ogarnąć. Ale gdyby podano mi to bardziej na tacy, napisane w ludzkim języku, z czytelnymi schematami i może jakimiś krótkimi filmikami, to pewnie bym się wkręcił i wydał trochę więcej kasy, bo czuję, że by mi się to opłaciło :)
Zgadzam się z każdym słowem, dokładnie tak jest 👍👍👍
SOYER

Robert Błaszczak wrote: Mon May 19, 2025 2:59 pm
Phooryz wrote: Mon May 19, 2025 2:24 pm Czy jak musi skonfigurować router, rozkminia godzinami zasady działania globalnej sieci? Nie, wklepuje ustawienia od dostawcy internetu i odpala Netflixa.
No i tu jesteś w potężnym błędzie. Właśnie z powodu takiej konfiguracji routerów co chwilę na Forum pojawiają się problemy z wypadaniem urządzeń z Wi-Fi, itp. Bo pełna instrukcja większości routerów liczy kilkadziesiąt stron. I aby ją ogarnąć trzeba ogarniać dosyć dobrze podstawy sieci komputerowych.

Na przykładzie routerów dobrze widać, że co z tego że jest gruba instrukcja, jak trzeba mieć jeszcze wiedzę, aby ją zrozumieć.
Robert pełna zgoda, ale czy z tego powodu, że nie wszyscy ogarniają temat to producenci routerów uznali, że nie ma sensu pisanie do nich instrukcji? Oczywiście, że nie.
Czy po dodaniu mega czytelnych i wyczerpujących instrukcji do sprzętu nadal część osób nie będzie ogarniała? Tak oczywiście.
Sami jesteśmy tego przykładem, sporo z nas tutaj zna jakieś podstawy języków programowania ale nie jest ekspertami i ciągle dopytuje. Jednak czy byliby jacyś eksperci od C++ gdyby jego twórcy uznali, że po co dokumentacja, skoro pewnie mniej niż procent ludzi zajmie się programowaniem, a promil z promila zrozumie całość? Po co więc poświęcać zasoby, lepiej rozwijać język, tak? Czym byłby C++ gdyby jego tajniki znały tylko głęboko wtajemniczone osoby zrzeszone w specjalizowanym forum. Niszowy to mało powiedziane.

Może ta analogia coś do Was przemawia.
Robert Błaszczak

Tomek, w 100% trafnie w temacie instrukcji odpisał Ci @YoMan (viewtopic.php?p=205818#p205818).

Utrzymywanie aktualnych instrukcji na etapie ciągle rozwijającego się projektu jest dosyć kosztowne. Szczególnie, że w przypadku Supli muszą dojść do tego tłumaczenia na inne języki. Więcej nie będę pisał, bo w linkowanej odpowiedzi masz napisane właściwie wszystko.

A tak na marginesie. Produkuję i sprzedaję drobne urządzenia elektroniczne do samochodów. Do każdej przesyłki dodaję skróconą instrukcję obsługi wielkości 1/4 A4 wydrukowanej w kolorze, na której jest kod QR do pełnej instrukcji. Około 25 - 30% kupujących zadaje mi po zakupie pytanie o instrukcję :evil:

Ps. kod QR i nazwa zamazane celowo. Forum Supli nie ma służyć reklamowaniu mojej działalności.

Ps. 2. Oczywiście instrukcje są potrzebne. Ale jak już nie będzie co robić przy rozwoju projektu.

Ps. 3. Przepraszam za off-topic
.
manu.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Return to “AURATON Box”