Wyzwalacze akcji

k_cz__

Witam,

1. skonfigurowałem sobie akcje jak w załączonych zrzutach. Próbuję je wykonać naciskając 2 lub 3 razy przycisk fizyczny rolety (monostabilny). Np 3 razy klikam strzałkę w górę. Jednak nic się nie dzieje (ewentualnie czasem zaczyna się zamykać/otwierać, jak przy pojedynczym kliknięciu). Próbuję i szybciej i wolniej, bez różnicy. Czy muszę mieć wyłączoną opcję uruchomienia konfiguracji przez 10krotne naciśnięcie przycisku? Gdzie to się wyłącza?

2. Gdy wpiszę w wyzwalaczu akcji Zmień nachylenie o <xxx>, zapiszę zmiany i odświeżę stronę, to ustawienia znikają.

Dodatkowo, co robi akcja Krok po kroku? U mnie zaczyna zamykać roletę, nie rozumiem jej.
Całkowity czas zmiany nachylenia- tu rozumiem należy wpisać wartość ręcznie?

Jeżeli moja żaluzja najpierw tylko zmienia nachylenie (180stopni), potem zaczyna się unosić/opuszczać, to prawidłowe ustawienie "Rodzaj sterowania nachyleniem" to " Nie zmienia pozycji w trakcie zmiany nachylenia " ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

k_cz__ wrote: Fri Nov 29, 2024 10:48 pm Dodatkowo, co robi akcja Krok po kroku? U mnie zaczyna zamykać roletę, nie rozumiem jej.
Krok po kroku działa podobnie jak przycisk od napędów bram. Jak wciskasz, to zaczyna robić następujęce ruchy: otwiera -> stop -> zamyka -> stop -> itd
To jest akcja, którą można użyć do sterowania roletą przy pomocy jednego przycisku.
k_cz__ wrote: Fri Nov 29, 2024 10:48 pm Całkowity czas zmiany nachylenia- tu rozumiem należy wpisać wartość ręcznie?
Tak. Tu jest opis: viewtopic.php?p=190722#p190722 z tym, że dla mSRW czas całkowitego otwierania i zamykania można ustawić autoamtycznie. Czas zmiany nachylenia ustawia się ręcznie.
k_cz__ wrote: Fri Nov 29, 2024 10:48 pm Jeżeli moja żaluzja najpierw tylko zmienia nachylenie (180stopni), potem zaczyna się unosić/opuszczać, to prawidłowe ustawienie "Rodzaj sterowania nachyleniem" to " Nie zmienia pozycji w trakcie zmiany nachylenia " ?
Jeśli żaluzja zmienia nachlenie tylko będąc na samym dole (czyli w połowie owtarcia nie da się zmienić nachylenia), to ustawiasz "Zmienia nachylenie tylko gdy jest w pełni otwarta".
W pozostałych dwóch przypadkach nachylenie można ustawić przy dowolnym otwarciu żaluzji.
Jeśli możesz zmianiać nachylenie lamelek, i jednocześnie nie zmienia się % otwarcia (czyli dolna lamelka nie porusza się ani do góry, ani w dół), to "nie zmienia pozycji w trakcie nachylenie".
W pozostałych przypadkach ustawiasz "zmienia pozycję w trakcie zmiany nachylenia" - tak działa większość fasadówek.
k_cz__ wrote: Fri Nov 29, 2024 10:48 pm 1. skonfigurowałem sobie akcje jak w załączonych zrzutach. Próbuję je wykonać naciskając 2 lub 3 razy przycisk fizyczny rolety (monostabilny). Np 3 razy klikam strzałkę w górę. Jednak nic się nie dzieje (ewentualnie czasem zaczyna się zamykać/otwierać, jak przy pojedynczym kliknięciu). Próbuję i szybciej i wolniej, bez różnicy. Czy muszę mieć wyłączoną opcję uruchomienia konfiguracji przez 10krotne naciśnięcie przycisku? Gdzie to się wyłącza?

2. Gdy wpiszę w wyzwalaczu akcji Zmień nachylenie o <xxx>, zapiszę zmiany i odświeżę stronę, to ustawienia znikają.
Tam jest jakiś błąd w Cloud przy zapisywaniu nachylenia. Powinien być poprawiony w następnym (grudniowym) wydaniu.
Co do 2x i 3x klików - to ja bym najpierw sobie tam ustawił np. powiadomienia na telefon "2x klik", "3x klik" i przetestował, czy wykrywanie wieloklików działa za każdym razem poprawnie. Jak to już ustalisz, to bym robił tam jakieś inne akcje. Z tym, że pamiętaj o tym błędzie w Cloud.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
k_cz__

Dzięki, trochę się pobawiłem i działa całkiem ok z jednym ALE.

Zmieniłem sobie czas detekcji multiclicka na 0.3, ale nie do końca rozumiem to ustawienie. Ktoś już kiedyś o to pytał na forum, ale bez odpowiedzi. Czasem mam problem z odpowiednim timingiem. Rozumiem, że to ustawienie to minimalny czas między klikami, żeby je zaliczyło? Jak klikam za szybko, to nie łapie. Za wolno- też nie łapie. Musi być "akurat".

Wygląda na to, że przy ustawieniu 0.3, muszę klikać nie szybciej niż 0.3 sek po poprzednim kliknięciu i nie wolniej niż jakaś nieznana wartość (jaka)?
Szkoda, że nie można ustawić poniżej 0.3- żeby wystarczyło po prostu kliknąć szybko kilka razy.
klew

k_cz__ wrote: Mon Dec 02, 2024 11:39 am Dzięki, trochę się pobawiłem i działa całkiem ok z jednym ALE.

Zmieniłem sobie czas detekcji multiclicka na 0.3, ale nie do końca rozumiem to ustawienie. Ktoś już kiedyś o to pytał na forum, ale bez odpowiedzi. Czasem mam problem z odpowiednim timingiem. Rozumiem, że to ustawienie to minimalny czas między klikami, żeby je zaliczyło? Jak klikam za szybko, to nie łapie. Za wolno- też nie łapie. Musi być "akurat".

Wygląda na to, że przy ustawieniu 0.3, muszę klikać nie szybciej niż 0.3 sek po poprzednim kliknięciu i nie wolniej niż jakaś nieznana wartość (jaka)?
Szkoda, że nie można ustawić poniżej 0.3- żeby wystarczyło po prostu kliknąć szybko kilka razy.
mSRW potrzebuje na detekcję wciśnięcia chyba 20-30 ms.

Dla skonfigurowanego przycisku monostabilnego (dzwonkowego):
Te 300 ms, to maksymalny odstęp między kolejnymi kliknięciami - tzn. urządzenie tyle czeka na kolejne kliknięcie od puszczenia poprzedniego.

Dla bistabilnego:
300 ms urządzenie czeka od ostatniej zmiany stanu przycisku
klew

k_cz__ wrote: Fri Nov 29, 2024 10:48 pm 2. Gdy wpiszę w wyzwalaczu akcji Zmień nachylenie o <xxx>, zapiszę zmiany i odświeżę stronę, to ustawienia znikają.
Na serwerach jest już Cloud w wersji 25.01, w którym ten problem został poprawiony.
Stratos37!

Jak skonfigurować przycisk monostabilny, aby odstęp między kolejnymi kliknięciami był jak najkrótszy - mam na myśli jak najszybszą reakcję sterownika na kliknięcie. W ogóle czy jest taka możliwość?
klew

Stratos37! wrote: Sun May 18, 2025 10:38 am Jak skonfigurować przycisk monostabilny, aby odstęp między kolejnymi kliknięciami był jak najkrótszy - mam na myśli jak najszybszą reakcję sterownika na kliknięcie. W ogóle czy jest taka możliwość?
Ustawienia czasu czekania na kliknięcie można zmienić na www urządzenia w trybie konfiguracyjnym
Stratos37!

Mam pytanie, bo dopiero wchodzę w temat, mam 3 rolety (przy każdej sterownik srw-01), sterowanie działa jak należy z łącznika monostabilnego na ścianie i z aplikacji każdej z osobna i razem w grupie. Zastanawiam się jak skonfigurować funkcję "zasoń częściowo" abym np. kliknął dwa razy i roleta się zasłoniła częściowo. W aplikacji lewy suwak muszę trzymać do wybranej pozycji %, prawym kliknę góra lub dół - roleta działa do momentu zatrzymania przyciskiem po środku stop - wg mnie wszystko ok, ale powtórzę się, nie wiem jaka skonfigurować "zasłoń częściowo" czy to z aplikacji, czy to z łącznika monostabilnego. A może mylę pewne pojęcia, proszę o ewentualną podpowiedź krok po kroku albo mnie wyprowadzić z błędu. Proszę o wyrozumiałość.
klew

W aplikacji wystarczy że przesuniesz palcem po oknie i puścisz, a roleta się odpowiednio przestawi.
W cloud można dodać wyzwalacz akcji na 2x klik i wybrać sobie jakąś pozycję.
Stratos37!

Ok, ale to ma działać z łącznika monostabilnego i z przycisku z aplikacji? Bo u mnie przy kliknięciu w aplikacji przycisku z lewej strony jest opóźnienie tzn. naciskam i dopiero słyszę kliknięcie styków w sterowniku - jest milisekundowe opóźnienie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “ZAMEL mSRW-01”