Problem z połączeniem urządzeń

PuteR

Cześć, od kilku dni obserwuję problem z kilkoma urządzeniami Supla zarówno tymi od zamela jak i innymi z wgranym oprogramowaniem Supla. Chodzi o to że urządzenia tracą połączenie z siecią i po jakimś czasie ponownie są łączą. Początkowo myślałem że problem leży w mojej sieci i słabym zasięgiem ale chyba nie koniecznie tak jest. Połączenie tracą zawsze te same urządzenia i zawsze w tym samy czasie jak połączenie odzyskują to również w tym samym czasie. Zasięg raczej nie jest problem bo inne urządzenia znajdujące sie obok mają stałe połączenie. Poza tym przeniosłem jedno z tych które traci połączenie w bezpośredni kontakt AP i mimo to nie może nawiązać łączności.

Ktoś może wie gdzie poszukać przyczyny tego problemu, dodam że wszystkie urządzenia znajdują się w tym samym miejscami wielu miesięcy i wcześniej problemu nie było. Również z siecią impulsami dostępu nie było nic robione.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Ostatnio jakaś palga chyba....
A wracając do tematu ile urzadzeń masz w sieci, jaki router?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
PuteR

W sieci mam ponad 60 urządzeń. Router główny to niestety funbox 2.0 ale do niego podłączone są 3 AP ubiqity i to one odpowiadają za rozgłaszanie sieci WiFi.
robertklepacki94

To masz odpowiedz, router nie wyrabia.
To że AP rozgłaszają sieć nie ma tu nic do rzeczy bo to router przydziela adresy IP i przez niego idą wszykie sesje.

Szybkie info od wirtualnego kolegi.
Router FunBox 2.0 (dostarczany przez Play) to urządzenie klasy ISP (Internet Service Provider), które nie jest zaprojektowane do obsługi dużej liczby urządzeń jednocześnie. Jego wydajność zależy od:

🔹 Główne ograniczenia FunBox 2.0:
Procesor i pamięć RAM – Słabe podzespoły (np. MediaTek MT7621), które mogą mieć problem z 60 urządzeniami (zwłaszcza przy intensywnym transferze).

🔹Wi-Fi – Tanie moduły radiowe (2,4 GHz i 5 GHz) mogą nie zapewnić stabilnego połączenia przy tak wielu klientach.

W praktyce 30-40 urządzeń to już może być wyzwanie.

🔹NAT i routing – Brak zaawansowanego QoS i słaba optymalizacja ruchu mogą powodować spadki prędkości.
PuteR

robertklepacki94 wrote: Mon May 19, 2025 8:10 am To masz odpowiedz, router nie wyrabia.
To że AP rozgłaszają sieć nie ma tu nic do rzeczy bo to router przydziela adresy IP i przez niego idą wszykie sesje.

Szybkie info od wirtualnego kolegi.
Router FunBox 2.0 (dostarczany przez Play) to urządzenie klasy ISP (Internet Service Provider), które nie jest zaprojektowane do obsługi dużej liczby urządzeń jednocześnie. Jego wydajność zależy od:

🔹 Główne ograniczenia FunBox 2.0:
Procesor i pamięć RAM – Słabe podzespoły (np. MediaTek MT7621), które mogą mieć problem z 60 urządzeniami (zwłaszcza przy intensywnym transferze).

🔹Wi-Fi – Tanie moduły radiowe (2,4 GHz i 5 GHz) mogą nie zapewnić stabilnego połączenia przy tak wielu klientach.

W praktyce 30-40 urządzeń to już może być wyzwanie.

🔹NAT i routing – Brak zaawansowanego QoS i słaba optymalizacja ruchu mogą powodować spadki prędkości.
Kurczę to z tego co piszesz to o ile nie zmienię dostawcy internetu co w chwili obecnej jest nie możliwe to nic z tym nie zrobię i może się tak zdarzać że losowe urządzenia będą miały problem z łącznością 😢 no chyba że zmniejszę ich liczbę w sieci.
robertklepacki94

Ja taż mam głowny router od dostawcy bo mam TV po światłowodzie i muszę go mieć.
Miałem ten sam problem co ty dlargo zainwestowałem w swój porządniejszy wydzieliłem na nim odobną sieć (żeby dostawca nie niej nie miał dostępu) i tyle.

Dziś mam ten plus że przy zmianie dostawcy internetu odpinam jeden kabelek, drugi podpinam i wszystko działa.
PuteR

robertklepacki94 wrote: Mon May 19, 2025 8:36 am Ja taż mam głowny router od dostawcy bo mam TV po światłowodzie i muszę go mieć.
Miałem ten sam problem co ty dlargo zainwestowałem w swój porządniejszy wydzieliłem na nim odobną sieć (żeby dostawca nie niej nie miał dostępu) i tyle.

Dziś mam ten plus że przy zmianie dostawcy internetu odpinam jeden kabelek, drugi podpinam i wszystko działa.

Hmm kiedyś mi powiedziano że u mnie nie można innego routera dać bo mam telefon VoIP. Skoro u Ciebie można było to zrobić to może i u mnie się da. Czy możesz napisać jaki router dałeś u siebie i jak dokładnie to ogarnąć.

Czy sprowadza to się tylko do podłączenia routera pod ten od Orange i wyłączenie DHCP na routerze Orange a włączenie na tym nowo zakupionym?? Czy jednak trochę więcej kombinowania z tym ??
Last edited by PuteR on Mon May 19, 2025 9:31 am, edited 2 times in total.
Alpines

@robertklepacki94
Miałem ten sam problem co ty dlargo zainwestowałem w swój porządniejszy
Kurcze mam to samo - tyle ze ja dedykowałem internet mobilny do urzadzeń i wszystko leci przez Deco.

Jaki router polecasz?
robertklepacki94

Co do routera to zależy jaki masz budrzet.
Masz teraz dostęp do tego FunBox 2.0 ? Możesz się do niego zalogować czy jest zablokowany ?
robertklepacki94

Alpines wrote: Mon May 19, 2025 9:25 am @robertklepacki94
Miałem ten sam problem co ty dlargo zainwestowałem w swój porządniejszy
Kurcze mam to samo - tyle ze ja dedykowałem internet mobilny do urzadzeń i wszystko leci przez Deco.

Jaki router polecasz?
Ja mam TP-Link ER707-M2, ale kupowałem go już dawno i dziś może jest coś lepszego w podobnych pieniądzach.

Return to “Pomoc”