Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

Mario78
Been thanked: 1 time

Kwicol wrote: Thu May 22, 2025 5:59 am
Mario78 wrote: Tue May 20, 2025 6:54 am
vajera wrote: Tue May 20, 2025 6:40 am

Odpaliłem wczoraj dedykowaną bramkę (Xiao z anteną zewnętrzną, kanał Zigbee 25) - leży na tarasie (pod zadaszeniem) i ma ten czujnik deszczu + 2x gleboczujnik -będę obserwował. Póki co mogę jedynie stwierdzić, że wszystko działa, ale pomimo tego, że gleboczujniki są mniej więcej w tej samej odległości od bramki co czujnik deszczu to jego RSSi/LQI jest znacznie lepsze w porównaniu z nimi.
Robimy taki sam zestaw.
Mnie tez dzis przyszły graty i postawie to na zewnętrznej atenie 😀

Daje mu ostatnią szanse zanim wyląduje w koszu ;)
Czy to gniazdo antenowe działa od razu czy trzeba jakieś zworki przelutować ?
Pasuje wszystko 1:1 nic nie trzeba kombinować.
Mam jeszcze do testów jedną antene którą też da się podpiąć 1:1 ale tamta to już przegięcie (kable ze 3m i antena ze 30cm taka stojąca. Kiedyś ją podepnę tylko aby zobaczyć czy będzie jakaś różnica w zasięgu.
maniex36

Witam. Czy stan naładowania baterii czujników można resetować czy coś podobnego, bo po wgraniu nowego softu uciekły mi kreseczki ?
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

maniex36 wrote: Sat May 24, 2025 6:59 am Witam. Czy stan naładowania baterii czujników można resetować czy coś podobnego, bo po wgraniu nowego softu uciekły mi kreseczki ?
Możesz spróbować nacisnąć przycisk parowania na 1 - 2 sekundy, natomiast część czujników wysyła stan baterii w przedziale 4-24h, więc czasami trzeba po prostu poczekać.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
maniex36

vajera wrote: Sat May 24, 2025 7:31 am
maniex36 wrote: Sat May 24, 2025 6:59 am Witam. Czy stan naładowania baterii czujników można resetować czy coś podobnego, bo po wgraniu nowego softu uciekły mi kreseczki ?
Możesz spróbować nacisnąć przycisk parowania na 1 - 2 sekundy, natomiast część czujników wysyła stan baterii w przedziale 4-24h, więc czasami trzeba po prostu poczekać.
Dzięki sprawdzę.
Alpines

Cześć wszystkim!
Od kilku tygodni intensywnie testuję bramkę Zigbee od Supli i mam kilka spostrzeżeń, którymi chciałbym się podzielić – może ktoś z Was miał podobne doświadczenia?

Zauważyłem, że gdy liczba urządzeń przekracza 27 sztuk na jednej bramce, zaczynają się problemy. Cały pulpit w panelu Supla wyświetla się na żółto z komunikatem o konflikcie urządzeń, a jedynym skutecznym ratunkiem jest… całkowite usunięcie bramki z chmury 😕

Podobny problem występuje, gdy próbuję sparować dwa identyczne czujniki otwarcia drzwi/okien (AliExpress). Pierwszy dodaje się bez problemu, ale przy drugim pojawia się błąd połączenia, bramka wpada w tryb konfiguracji i nie da się jej już przywrócić – znów kończy się na usunięciu z chmury.

Co ciekawe, jeśli ten drugi czujnik sparuję z inną bramką – działa bez zarzutu.

I teraz pytanie –
👉 Czy ktoś z Was spotkał się z takim zachowaniem?
👉 Czy jest jakiś oficjalny limit urządzeń na jedną bramkę?
👉 A może coś robię źle i to tylko „urok nowicjusza”? 😉

Będę wdzięczny za każde wskazówki!
Pozdrawiam!
vajera

Alpines wrote: Mon May 26, 2025 8:36 am Zauważyłem, że gdy liczba urządzeń przekracza 27 sztuk na jednej bramce, zaczynają się problemy. Cały pulpit w panelu Supla wyświetla się na żółto z komunikatem o konflikcie urządzeń, a jedynym skutecznym ratunkiem jest… całkowite usunięcie bramki z chmury 😕
  1. Pisząc liczba urządzeń masz na myśli 27 oddzielnych urządzeń Zigbee czy 27 kanałów Supla?
  2. Jeżeli to pierwsze, to na ile kanałów Supla przekłada się te 27 urządzeń Zigbee?
Podobny problem występuje, gdy próbuję sparować dwa identyczne czujniki otwarcia drzwi/okien (AliExpress). Pierwszy dodaje się bez problemu, ale przy drugim pojawia się błąd połączenia, bramka wpada w tryb konfiguracji i nie da się jej już przywrócić – znów kończy się na usunięciu z chmury.
Przydałoby się trochę więcej szczegółów:
  1. ten problem dotyczy tylko tych dwóch konkretnych czujników?
  2. jest niezależny od liczby urządzeń sparowanych z bramką?
  3. przydałby się logi z parowania obu czujników.
👉 Czy jest jakiś oficjalny limit urządzeń na jedną bramkę?
Teoretyczne limity są dwa:
  1. limit urządzeń Zigbee = 32,
  2. limit kanałów Supla = 128.
W praktyce dużo zależy od rodzaju sparowanych urządzeń Zigbee i ilości wysyłanych przez nie danych, jak również od liczby i rodzaju kanałów Supla wygenerowanych przez te urządzenia.

Dla przykładu 30 czujników otwarcia okna/drzwi lub 30 termometrów powinno dać radę, ale już 15 głowic TRV (15x termometr + 15x termostat Supla) może okazać się nadmiernym wyzwaniem dla procesora i pamięci ESP32 C6.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Alpines

Pisząc liczba urządzeń masz na myśli 27 oddzielnych urządzeń Zigbee czy 27 kanałów Supla?
Jeżeli to pierwsze, to na ile kanałów Supla przekłada się te 27 urządzeń Zigbee?
27 urzadzeń:
Image
ten problem dotyczy tylko tych dwóch konkretnych czujników?
jest niezależny od liczby urządzeń sparowanych z bramką?
Na razie problem zauważyłem tylko w przypadku dwóch no-name’ów z AliExpress – urządzenia Sonoff działają bez zarzutu.

Sytuacja zaczyna się komplikować, gdy liczba podłączonych urządzeń przekracza 27.
Na jednej z bramek mam obecnie podpięte:

25 czujników otwarcia drzwi/okien – w tym 8 modeli, które tworzą trzy encje każdy (czujnik otwarcia, sabotaż, poziom baterii),

2 gniazdka Zigbee, pełniące rolę repeaterów sygnału.

Powyżej tej liczby zaczynają się dziać dziwne rzeczy – problemy z dodawaniem kolejnych urządzeń, bramka potrafi wejść w tryb konfiguracji lub całkowicie się wysypać.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Alpines wrote: Mon May 26, 2025 12:05 pm
Pisząc liczba urządzeń masz na myśli 27 oddzielnych urządzeń Zigbee czy 27 kanałów Supla?
Jeżeli to pierwsze, to na ile kanałów Supla przekłada się te 27 urządzeń Zigbee?
27 urzadzeń:
Image
ten problem dotyczy tylko tych dwóch konkretnych czujników?
jest niezależny od liczby urządzeń sparowanych z bramką?
Na razie problem zauważyłem tylko w przypadku dwóch no-name’ów z AliExpress – urządzenia Sonoff działają bez zarzutu.

Sytuacja zaczyna się komplikować, gdy liczba podłączonych urządzeń przekracza 27.

25 czujników otwarcia drzwi/okien – w tym 8 modeli, które tworzą trzy encje każdy (czujnik otwarcia, sabotaż, poziom baterii),

Powyżej tej liczby zaczynają się dziać dziwne rzeczy – problemy z dodawaniem kolejnych urządzeń, bramka potrafi wejść w tryb konfiguracji lub całkowicie się wysypać.
Z doświadczenia wynika, że na jedną bramkę limit 20 urządzeń jest optymalny. Powyżej 23-25 zaczynają się "lagi" i problemy. Oczywiście bardzo dużo będzie zależeć od tego co to za urządzenia. Dołóż bramkę i zapomnij o problemie.
Jeden jedyny raz miałem problem, o którym piszesz, że po dodaniu kolejnego czujnika ruchu bramka głupiała. Pomogło wgranie softu na czysto z czyszczeniem pamięci. Problem nie powrócił. Wrzuć logi, jeśli problem się powtórzy. @vajera będzie mógł powiedzieć coś więcej. Te 2 gniazdka, mimo, że powinny pełnić rolę repeaterów i być "przezroczyste" mogą trochę namieszać. Bramka Z2S nie widzi ich bezpośrednio. A dokładnie nie widzi bezpośrednio urządzeń za tym repeaterem.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

27 urzadzeń:
Image
Te "27" to jest liczba urządzeń podłączonych do danego identyfikatora dostępu i cała bramka ZigBee ze wszystkim co tam na niej jest, będzie tutaj dokładać "1". Więc te 27 to nie jest ilość urządzeń na bramce ZigBee - tego nie zobaczysz w Cloud. Tu będzie tylko lista kanałów.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
vajera

27 urzadzeń:
Image
To są urządzenia w rozumieniu Supla = kanały. 27 kanałów możesz mieć z 27 albo np. z 3 urządzeń Zigbee.
W ramach rozwoju bramki 😉 spróbuj w wolnej chwili sparować te czujniki - najlepiej z pustą bramką i złapać logi z parowania?

Podsumowując masz 18x1 + 8x3 + 2x1(lub 2 jeżeli gniazdka mają licznik energii) = 44 ÷ 46 kanałów Supla.
Spróbuj wejść na WebInterface bramki - tam oprócz wersji są też informacje o zajętej i wolnej pamięci RAM.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”