Jak podłączyć 2 czujniki ruchu

edm
Been thanked: 2 times

YoMan wrote: Sat May 24, 2025 10:59 am ...
Wow, dziękuję za szczegółową odpowiedź.
Jak masz dostęp do swoich diod, to zerknij jakie masz i daj znać. Jeśli nie to spoko, kupię pierwsze z brzegu lub 2 rodzaje.
Odnośnie czujnika PIR i softu gui generic, ten czujnik miałeś na myśli Czujnik odległości HC-SR04 ?.
Chyba soft od HC-SR04 nie będzie pasował do HC-SR501, ten pierwszy ma 4 piny (choć może pin Trig jest opcjonalny), a HC-SR501 3 piny.

Ostatnie pytanie, poza tematem. Przeglądam gui generic i nie widzę tam softu dla fotorezystora. Aczkolwiek teraz tak myślę że chyba nie ma softu dla fotorezystora. Bo to tylko zworę robi i można wykorzystać "Krańcówki" i dobrać potencjometr?.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

edm wrote: Sat May 24, 2025 12:48 pm Wow, dziękuję za szczegółową odpowiedź.
Jak masz dostęp do swoich diod, to zerknij jakie masz i daj znać. Jeśli nie to spoko, kupię pierwsze z brzegu lub 2 rodzaje.
Nie zmusisz mnie do sprawdzenia 😉
edm wrote: Sat May 24, 2025 12:48 pm Odnośnie czujnika PIR i softu gui generic, ten czujnik miałeś na myśli Czujnik odległości HC-SR04 ?.
Chyba soft od HC-SR04 nie będzie pasował do HC-SR501, ten pierwszy ma 4 piny (choć może pin Trig jest opcjonalny), a HC-SR501 3 piny.
Hc-sr04 to czujnik odległości i nie podaje sygnału 0/1 tylko zwraca jakąś wartosc więc go nie zastosujesz przy tych softach, musisz ewentualnie sam napisać.
edm wrote: Sat May 24, 2025 12:48 pm Ostatnie pytanie, poza tematem. Przeglądam gui generic i nie widzę tam softu dla fotorezystora. Aczkolwiek teraz tak myślę że chyba nie ma softu dla fotorezystora. Bo to tylko zworę robi i można wykorzystać "Krańcówki" i dobrać potencjometr?
Jest. Wejscie analogowe i resztę musisz ogarniać reakcjami i skryptami. W sofcie elmaya to już jest zaszyte. Prawdopodobnie ogarnął bys to też hardware'owo za pomoca tranzystorów ale tu jestem za krotki.
YoMan

Return to “Pomoc”