SRW-02m zamiast Inel

PrestoNq

Hej
Posiadam centralke INEL CR-02 znajdującą się w rozdzielni z bezpiecznikami. po jej rozkręceniu widzę jedynie że podpięte jest zasilanie oraz zbiorcze dwa przewody do sterowania roletami (elektryk połączył wszystkie kable z piętra w dwa zestawy - zapewne sterowanie góra-dół)
W puszkach przy roletach znajduje się inel ST-01 oraz fizyczny przycisk.

Odpiąłem centralkę Inel i w jej miejsce podpiąłem SRW-02m zgodnie z instrukcją ale nie działa.
Nie jestem elektrykiem, do tej pory większość na supla wg instrukcji mi wychodziło. Proszę o podpowiedz co robię źle ?
Być może należy wymontować z puszek te sterowniki (niestety jest tam sporo kabelków i nie wiem nawet jak je prawidłowo spiąć)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

PrestoNq wrote: Mon May 12, 2025 8:19 am Hej
Posiadam centralke INEL CR-02 znajdującą się w rozdzielni z bezpiecznikami. po jej rozkręceniu widzę jedynie że podpięte jest zasilanie oraz zbiorcze dwa przewody do sterowania roletami (elektryk połączył wszystkie kable z piętra w dwa zestawy - zapewne sterowanie góra-dół)
W puszkach przy roletach znajduje się inel ST-01 oraz fizyczny przycisk.

Odpiąłem centralkę Inel i w jej miejsce podpiąłem SRW-02m zgodnie z instrukcją ale nie działa.
Nie jestem elektrykiem, do tej pory większość na supla wg instrukcji mi wychodziło. Proszę o podpowiedz co robię źle ?
Być może należy wymontować z puszek te sterowniki (niestety jest tam sporo kabelków i nie wiem nawet jak je prawidłowo spiąć)
Tak na szybko patrząc, te przewody idące z CR-02 to przewody sygnałowe z jakąś komunikacją między centralką, a modułami.
Nie podłączysz tam SRW (żadnego), a takie podłączenie może być niebezpieczne, bo SRW podaje 230 V na te przewody. Nie wiem czy CR-02 jest przygotowany na takie napięcie i czy np. nie spaliłeś sobie sterowników...

SRW-02m możesz użyć, jeśli przewody z napędu rolety masz sprowadzone do rozdzielni (oraz przewody od przycisków). Z reguły nie powinno być podłączanych jakichkolwiek innych sterowników po drodze.
Skoro w rozdzielni masz tylko parę przewodów, to pewnie jeśli chcesz coś wymienić, to powinieneś kupić moduły dopuszkowe mSRW-01 lub SRW-01 i wymienić wszystko co masz z Inela.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
PrestoNq

Zgadza się - jest tak jak mówisz
W rozdzielni mam jedynie te kable komunikacyjne
W puszkach przy roletach mam podpięte zasilanie 230v do silników oraz do sterownika inela i przycisku ręcznego

Dziękuję za proste wytłumaczenie !
PrestoNq

Myślę jeszcze nad tematem poniewaz mSRW-01 to koszt ok 230zł / sztukę więc przy 12 roletach robi się spory koszt.
Skoro mam te przewody wyprowadzone do centralki to myślę o ich wykorzystaniu.
Co w przypadku kiedy usunąłbym z puszek sterowniki inel i "jakoś" sprytnie połączył w te przewody aby w praktyce można było jednak strerować przez SRW-02m ?

Poniżej załączam zdjęcie tego co mam obecnie w puszce - przewód koloru CZERWONEGO i BRĄZOWEGO są wyprowadzone do rozdzielni gdzie mam SRW-02m.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

PrestoNq wrote: Mon May 26, 2025 7:15 am Myślę jeszcze nad tematem poniewaz mSRW-01 to koszt ok 230zł / sztukę więc przy 12 roletach robi się spory koszt.
Skoro mam te przewody wyprowadzone do centralki to myślę o ich wykorzystaniu.
Co w przypadku kiedy usunąłbym z puszek sterowniki inel i "jakoś" sprytnie połączył w te przewody aby w praktyce można było jednak strerować przez SRW-02m ?

Poniżej załączam zdjęcie tego co mam obecnie w puszce - przewód koloru CZERWONEGO i BRĄZOWEGO są wyprowadzone do rozdzielni gdzie mam SRW-02m.
SRW-02m wymaga doprowadzenia z każdej rolety osobnego zestawu 3 przewodów do rozdzielni (góra, dół, N). Ewentualnie N może być wspólne, poprowadzone między roletami, ale trzeba pamiętać, aby nie pomieszać obwodów z różnych różnicówek, bo będą się rozłączać.

Odpowiednikiem dopuszkowym dla SRW-02m jest SRW-01 - powinien być tańszy, ale nie ma układu detekcji poboru prądu, który daje możliwość automatycznej kalibracji rolety, oraz bardziej precyzyjnie steruje pozycją rolety.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “ZAMEL SRW-02m”