Nie wiem, czy moje spostrzeżenia cokolwiek wniosą, ale też zastanawiałem się, co może być przyczyną "gubienia" pomiarów z czujnika gleby (temperatura i wilgotność) i z czujnika temperatury i wilgotności pomieszczenia. Oba umieszczone były w pomieszczeniu za dwoma ścianami w odległości ok. 4m od bramki. Chyba dość sporo.

Czujnik pomieszczenia działał zdecydowanie lepiej - przerwy występowały rzadko, ale już sam się nie połączył. Trzeba było nacisnąć przycisk parowania, wtedy uzyskał połączenie. Moduł z procesorem Zigbee przylutowany jest w nim do "góry nogami".Jest to układ ZTU.
Natomiast "gleboczujnik" tracił połączenie dość prędko - niecała doba. "Przycisk" z reguły przywracał połączenie, ale zdarzyło się, że trzeba go też było ponownie sparować. Moduł z procesorem (tutaj jest to układ ZT5) umieszczony jest poziomo, a więc antena też ma inną pozycję.
Pięć dni temu przeniosłem oba czujniki bliżej bramki i
od tego momentu nie ma problemu.
W tym samym pomieszczeniu, gdzie wcześniej były czujniki, mam też czujnik otwarcia drzwi i ten działa cały czas (może nie zauważyłem, ale teraz działa).
Z powyższego mogę przypuszczać, że problemem jest różna czułość (lub moc) modułów Zigbee.
Od początku planowałem co najmniej dwie bramki na jedną kondygnację, ale chciałem spróbować.

Dla uzupełnienia dodaję zdjęcia tych czujników
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.