Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

Alpines

Image
No wychodzi na to ze pamięć prawie na maxie - wiec jak napisał @Zibi_007 - dokładam następną bramkę :)
W ramach rozwoju bramki 😉 spróbuj w wolnej chwili sparować te czujniki - najlepiej z pustą bramką i złapać logi z parowania?
Bardzo chętnie i na moje możliwości spróbuje zrobić wszystko aby mi się udało :) złapać logi i protestować bramkę - bo mnie strasznie zainteresowała.

Rozumiem ze 27 kanałow to nie to co 27 urzadzeń jak napisał @klew czyli bramka pojawia sie jako jedno z tych 52 urzadzeń we/wy
Image
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Alpines wrote: Mon May 26, 2025 3:32 pm Image
No wychodzi na to ze pamięć prawie na maxie - wiec jak napisał @Zibi_007 - dokładam następną bramkę :)
@Zibi_007 ma oczywiście rację - nie ma sensu przeciążać jednej bramki aź taką liczbą urządzeń.
Niemniej muszę zbadać bardziej dokładnie ten fenomen, wbrew pozorom te 49 kB to całkiem spora ilość RAMu, więc coś innego odgrywa tutaj rolę - największym podejrzanym jest kod biblioteki ZBOSS, odpowiedzialnej za niskopoziomową obsługę stosu Zigbee.
Już jakiś czas temu zwiększyłem wartość kilku domyślnych parametrów, ale są one niestety bardzo słabo udokumentowane 😞
Bardzo chętnie i na moje możliwości spróbuje zrobić wszystko aby mi się udało :) złapać logi i protestować bramkę - bo mnie strasznie zainteresowała.
Taki jest jej zasadniczy cel 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
vajera

Alpines wrote: Mon May 26, 2025 3:32 pm Rozumiem ze 27 kanałow to nie to co 27 urzadzeń jak napisał @klew czyli bramka pojawia sie jako jedno z tych 52 urzadzeń we/wy
Image
Słowniczek 😉
  1. urządzenie Zigbee - fizyczny objekt (najczęściej z Chin 😉) będący tzw. urządzeniem końcowym (czujnik, gniazdko, głowica), który można przyłączyć do bramki (koordynatora Zigbee) w procesie parowania,
  2. kanał Supla - odpowiada za konkretną funkcję (np. włącz/wyłącz) i w aplikacji Supla widoczny jest jako jeden kafelek/belka (są wyjątki),
  3. wyjątkowo kilka kanałów Supla może być widocznych jako jeden kafelek/belka, np. włącznik zasilania i licznik energii elektrycznej, natomiast z punktu widzenia kodu to dalej są dwa niezależne kanały,
  4. urządzenie Supla - objekt grupujący pewną liczbę kanałów (może być pusty),
  5. z punktu widzenia Supla bramka Z2S jest jednym urządzeniem ze zmienną liczbą kanałów (maksymalnie 128 kanałów/urządzenie),
  6. większość fizycznych urządzeń końcowych z wgraną Suplą (np. ROW-01 albo mSLW-02) generuje na serwerze jedno urządzenie Supla i 1-4 kanałów Supla ze z góry ustalonymi funkcjami,
  7. bramka dla odmiany generuje kanały dynamicznie (po każdym uruchomieniu), w taki sposób, że na każde sparowane urządzenie Zigbee przypada przynajmniej jeden kanał, ale może być ich więcej (nawet > 10),
  8. w Cloud nie znajdziesz informacji o ilości fizycznych urządzeń sparowanych z jedną bramką, ale możesz się tego dowiedzieć dzięki poleceniu list-zb-devices
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Bartoni

vajera wrote: Wed May 21, 2025 9:18 am
Bartoni wrote: Wed May 21, 2025 8:51 am Przypisanie stałego adresu IP nie pomoglo i bramka dalej po paru dniach się rozłącza i sama bez resetu się nie połączy. Router DHCP przydziela adresy od 100 do 199, ja dla ESP32 przypisałem od 200.

Problem z bramka zigbee na ESP32-C6 N16, na bramce BLE na ESP32-C3 SUPER MINI, natomiast na bramce BLE na ESP32-S3 N16 nie ma takich problemów
Nie wiem dlaczego, ale byłem przekonany, że SuplaDevice robi automatyczny reset po utracie połączenia WiFi i iluś nieudanych próbach?
To znaczy że nie ma ustawionego automatycznego resetu jeśli kilka razy się nie połączy? Tak też musi być w przypadku bramki BLE na ESP32-C3 SUPER MINI, że nie ma automatycznego resetu? A w kodzie na bramce BLE na ESP32-S3 N16 musi być automatyczny reset skoro nie mam problemów i nie muszę jej ręczenie resetować?

Kiedy automatyczny restet będzie dodany do bramki? Będzie to z możliwością ustawiania jak koledzy pisali?

Nie miał nikt wcześniej takich problemów?
vajera

Bartoni wrote: Wed May 28, 2025 8:45 am To znaczy że nie ma ustawionego automatycznego resetu jeśli kilka razy się nie połączy? Tak też musi być w przypadku bramki BLE na ESP32-C3 SUPER MINI, że nie ma automatycznego resetu? A w kodzie na bramce BLE na ESP32-S3 N16 musi być automatyczny reset skoro nie mam problemów i nie muszę jej ręczenie resetować?

Kiedy automatyczny restet będzie dodany do bramki? Będzie to z możliwością ustawiania jak koledzy pisali?

Nie miał nikt wcześniej takich problemów?
Począwszy od wersji 0.7.95 w kodzie jest następująca linia:

Code: Select all

SuplaDevice.setAutomaticResetOnConnectionProblem(300); //5 minutes
Aktualnie jest to wartość stała bez możliwości ustawiania przez użytkownika.

W temacie bramek BLE nie wypowiem się, bo nie znam ich kodu - natomiast S3 ma więcej RAMu i nie ma Zigbee.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

Mario78 wrote: Mon May 19, 2025 7:06 pm
vajera wrote: Mon May 19, 2025 6:56 pm
Yepestis wrote: Mon May 19, 2025 6:15 pm Też kupiłem ten czujnik, ładnie się sparował i bramka pobrała wartości z czujnika.
Niestety wartości nie chcą się odświeżać u mnie. Na bramce Tuya sprawdziłem i wartości pomiarów aktualizują się. Już nawet podejrzewałem problem z zasięgiem ale postawiłem dla niego tuż obok nową pralkę i problem ten sam.
Dobra, wyciągnę go z szuflady i rozpocznę długofalowe testy.
Dzięki:)
Musisz tylko faktycznie z tydzień go obserwować bo na początku działa super a po jakimś czasie tak się dzieje. Jeśli u Ciebie bedzie ok to kupię drugi bo mi pasuje takie całkowicie do mojego systemu
Więc tak:
  1. czujnik ustawiony w donicy w ogrodzie,
  2. bramka również w ogrodzie (Xiao C6 z anteną zewnętrzną, zasilane z ładowarki przez kabel A->C) - w linii prostej jakieś 5m do czujnika, bez przeszkód po drodze,
  3. kanał Zigbee ustawiony na 25,
  4. dodatkowo z bramką sparowane dwa gleboczujniki (te szpady),
  5. bramka uruchamiona 19.05 (pn) o 23:08,
  6. kwiatek płynnie raportował dane o oświetleniu i deszczu do wczoraj (28.05, 12:04) - od tego momentu linia ciągła 😞,
  7. jeden z gleboczujników dalej płynnie raportował dane, drugi przestał prawie od razu po uruchomieniu bramki, więc nie brałem go pod uwagę w analizie,
  8. prztarcie czujnika szmatką nic nie zmieniło, podobnie jak krótkie wciśnięcie przycisku parowania,
  9. pomogł za to restart bramki, ale zrobiłem to wymieniając kabel USB, więc nie mogę potwierdzić, że wystarczyłby zdalny reset,
  10. zaraz po restarcie bramki kwiatek zaczął raportować dane, podobnie jak gleboczujniki - w tym ten martwy od początku.
Podsumowując:
  1. bramka cały czas była operacyjna - potwierdza to zapis temperatury (widać zmienność) z gleboczujnika A,
  2. wartości RSSI dla kwiatka były cały czas bardzo dobre, więc to raczej nie jest problem z zasięgiem,
  3. z drugiej strony nie było konieczności resetu czujnika ani ponownego parowania,
  4. dodatkowym dystraktorem jest gleboczujnik B - podejrzewałem go o słabe baterie, ale nie miałem czasu się nim zająć, później byłem na wyjeździe, po powrocie znowu brak czasu, tymczasem po resecie bramki zgłosił się praktycznie od razu?
Wnioski (wstępne):
  1. oczywistych wniosków niestety brak, bo trudno jednoznacznie wskazać winnego,
  2. wydaje mi się, że restart bramki i zwiazane z tym wysyłanie komunikatów typu broadcast mogło spowodować przebudzenie czujnika, ale będę to jeszcze drążył,
  3. przy kolejnym takim epizodzie wypróbuję najpierw zdalny reset bramki.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Nie wiem, czy moje spostrzeżenia cokolwiek wniosą, ale też zastanawiałem się, co może być przyczyną "gubienia" pomiarów z czujnika gleby (temperatura i wilgotność) i z czujnika temperatury i wilgotności pomieszczenia. Oba umieszczone były w pomieszczeniu za dwoma ścianami w odległości ok. 4m od bramki. Chyba dość sporo. :) Czujnik pomieszczenia działał zdecydowanie lepiej - przerwy występowały rzadko, ale już sam się nie połączył. Trzeba było nacisnąć przycisk parowania, wtedy uzyskał połączenie. Moduł z procesorem Zigbee przylutowany jest w nim do "góry nogami".Jest to układ ZTU.
Natomiast "gleboczujnik" tracił połączenie dość prędko - niecała doba. "Przycisk" z reguły przywracał połączenie, ale zdarzyło się, że trzeba go też było ponownie sparować. Moduł z procesorem (tutaj jest to układ ZT5) umieszczony jest poziomo, a więc antena też ma inną pozycję.
Pięć dni temu przeniosłem oba czujniki bliżej bramki i od tego momentu nie ma problemu.
W tym samym pomieszczeniu, gdzie wcześniej były czujniki, mam też czujnik otwarcia drzwi i ten działa cały czas (może nie zauważyłem, ale teraz działa).
Z powyższego mogę przypuszczać, że problemem jest różna czułość (lub moc) modułów Zigbee.
Od początku planowałem co najmniej dwie bramki na jedną kondygnację, ale chciałem spróbować. :)
Dla uzupełnienia dodaję zdjęcia tych czujników
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera

RomanG wrote: Thu May 29, 2025 6:49 pm Nie wiem, czy moje spostrzeżenia cokolwiek wniosą, ale też zastanawiałem się, co może być przyczyną "gubienia" pomiarów z czujnika gleby (temperatura i wilgotność) i z czujnika temperatury i wilgotności pomieszczenia. Oba umieszczone były w pomieszczeniu za dwoma ścianami w odległości ok. 4m od bramki. Chyba dość sporo. :) Czujnik pomieszczenia działał zdecydowanie lepiej - przerwy występowały rzadko, ale już sam się nie połączył. Trzeba było nacisnąć przycisk parowania, wtedy uzyskał połączenie. Moduł z procesorem Zigbee przylutowany jest w nim do "góry nogami".Jest to układ ZTU.
Natomiast "gleboczujnik" tracił połączenie dość prędko - niecała doba. "Przycisk" z reguły przywracał połączenie, ale zdarzyło się, że trzeba go też było ponownie sparować. Moduł z procesorem (tutaj jest to układ ZT5) umieszczony jest poziomo, a więc antena też ma inną pozycję.
Pięć dni temu przeniosłem oba czujniki bliżej bramki i od tego momentu nie ma problemu.
W tym samym pomieszczeniu, gdzie wcześniej były czujniki, mam też czujnik otwarcia drzwi i ten działa cały czas (może nie zauważyłem, ale teraz działa).
Z powyższego mogę przypuszczać, że problemem jest różna czułość (lub moc) modułów Zigbee.
Od początku planowałem co najmniej dwie bramki na jedną kondygnację, ale chciałem spróbować. :)
Myślę, że masz sporo racji - skupiamy się na antenach zewnętrznych bramki a przecież komunikacja musi być obustronne.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

RomanG wrote: Thu May 29, 2025 6:49 pm Nie wiem, czy moje spostrzeżenia cokolwiek wniosą, ale też zastanawiałem się, co może być przyczyną "gubienia" pomiarów z czujnika gleby (temperatura i wilgotność) i z czujnika temperatury i wilgotności pomieszczenia. Oba umieszczone były w pomieszczeniu za dwoma ścianami w odległości ok. 4m od bramki. Chyba dość sporo. :) Czujnik pomieszczenia działał zdecydowanie lepiej - przerwy występowały rzadko, ale już sam się nie połączył. Trzeba było nacisnąć przycisk parowania, wtedy uzyskał połączenie. Moduł z procesorem Zigbee przylutowany jest w nim do "góry nogami".Jest to układ ZTU.
Bardzo słuszne spostrzeżenia. No to i ja dodam swoje "trzy grosze". Z powyższych powodów (problemem z zasięgiem) osobiście poszedłem w zwiększenie ilości bramek. Wiem, że są tu tacy, którzy jedną obsługują dwupoziomowy dom, ale u mnie docelowo będzie ok. 10 bramek rozłożonych na wszystkie kondygnacje. Może dojdą jeszcze dwie na zewnątrz, jak zastąpię część urządzeń na wi-fi tymi na Zigbee.

W celach testowo-poznawczych zrobiłem sobie mod antenowy na takim czujniku temperatury i wilgotności, jak pokazałeś u siebie. Niczym się nie różni od innych podobnych modów na układach ESP. Problemem może być stosunkowo gruba warstwa soldermaski, ale nic takiego z czym sobie nie poradzi mały dremelek lub ostry nożyk. Trzeba tylko uważać jak już się dojdzie do ścieżek, żeby ich przy okazji nie zetrzeć ;-)
W załączniku przesyłam, jak to zrobić z ZTU. W ZT5 jest dokładnie tak samo. Linie czerwone, to miejsca, gdzie fizycznie trzeba przeciąć ścieżki.

No i teraz wyniki prób, bo wielu to pewnie zainteresuje. Jest poprawa. Nic spektakularnego ale poprawa w zasięgu to średnio 30-40%. Natomiast ważniejsza jest stabilność połączenia (jego poprawa), tam gdzie zasięg był na granicy. Tutaj jest naprawdę dobrze. Nie gubi pomiarów i cały czas jest w zasięgu. Aby było jasne. Uważam jednak, że jest to "sztuka dla sztuki", bo przy obecnych cenach C6 można po prostu dołożyć sobie kolejną bramkę. Wyjątkiem może być sytuacja, gdzie nie mamy takiej możliwości (bramka sama sobie jest na granicy) i jedyne co nam zostaje to taka przeróbka. Testowałem też tak przerobiony czujnik z bramką Xiao z anteną zewnętrzną. I chyba zbliżyłem się do maksymalnej, teoretycznej granicy zasięgu. Na otwartej przestrzeni komunikacja odbywała się (bez zakłóceń) na odległość ok 85m, przy ponad 90 już gubił odczyty.

To tyle z mojej strony :-)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Thu May 29, 2025 8:00 pm
RomanG wrote: Thu May 29, 2025 6:49 pm ...
Myślę, że masz sporo racji - skupiamy się na antenach zewnętrznych bramki a przecież komunikacja musi być obustronne.
Właśnie wyżej napisałem, jak zrobić obustronną komunikacje z wykorzystaniem anten zewnętrznych. Czy ma sens? Dla mnie taki sobie, u mnie prościej dołożyć kolejną bramkę. Ale pewnie nie każdy tak może...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “Bramka ZigBee”