v25.05 - Docker configuration update

Moderator: fracz

karnasw

Jeżeli mam dockera utworzonego przez compose z nginx proxy manager i mariadbo to chyba nic za bardzo nie muszę robić?
firefox_yFEkpyxpGl.png
Czy w nowej konfiguracji udało się już pozbyć statusu unhealthy kontenera?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Jeśli masz customową instalację, w której już jest mariadb, to będziesz musiał ją dostosować do nowych plików konfiguracyjnych. Jeśli jedyne co zmieniałeś to nazwa obrazu bazy danych, to teraz zapisz tę samą nazwę w pliku .env tak jak jest przykładzie tutaj: https://github.com/SUPLA/supla-docker/b ... efault#L47 (użyj tej samej wersji którą masz obecnie, a nie tej która przychodzi z konfiguracją). Wtedy powinno być możliwe zaktualizowanie się i już stos suplowy powinien działać u Ciebie bez żadnyc zmian.

Status "unhealthy" powinien zniknąć po tych zmianach.

Ostrzeżenie o "version" będzie dalej - pozbędziemy się go we wrześniu (jest to zmiana niekompatybilna ze starymi dockerami).
karnasw

Ok, w takim razie skoro i tak będą jakieš zmiany to postawię sobie to według nowej konfiguracji. Jak już wszystko będzie nowe to niestandardowa konfiguracja mija się z celem.
mario026
Been thanked: 1 time

U mnie problem nie mogę zainstalować
pi@raspberrypi:~ $ ./supla-docker/supla.sh start
[ERROR] You are using unsupported ARM x32 architecture.
[ERROR] Please install x64 OS.
pi@raspberrypi:~ $ uname -m
aarch64
pi@raspberrypi:~ $
nie rozumiem dlaczego

Code: Select all

pi@raspberrypi:~ $ cat /etc/issue
Debian GNU/Linux 12 \n \l
zmuszony byłem powróci do starej wersji

pi@raspberrypi:~ $ ./supla-docker/supla.sh start
Starting SUPLA containers
[+] Running 31/31
 ✔ supla-server Pulled                                                                                                                                                                     34.0s
 ✔ supla-cloud Pulled                                                                                                                                                                      46.5s
[+] Running 1/2
[+] Running 3/4a_default  Created                                                                                                                                                           0.1s
[+] Running 5/5a_default                                                                                                                                   Creat...                         0.1s
 ✔ Network supla_default                                                                                                                                   Creat...                         0.1s
 ✔ Container supla-db                                                                                                                                      Started                          3.4s
 ! supla-db The requested image's platform (linux/amd64) does not match the detected host platform (linux/arm64/v8) and no specific platform was requested                                  0.0s
 ✔ Container supla-cloud                                                                                                                                   Start...                         1.1s
 ✔ Container supla-server                                                                                                                                  Star...                          1.5s
SUPLA containers has been started.
pi@raspberrypi:~ $

pi@raspberrypi:~ $ docker compose version
Docker Compose version v2.36.2

pi@raspberrypi:~ $ docker -v
Docker version 28.2.1, build 879ac3f
Wszyscy mają prawo do szczęścia, ale nie wszyscy mają szczęście do prawa :D
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Przeczytaj pierwszy post w tym wątku.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
mario026

Zanim rozpocząłem zabawę to przeczytałem pierwszy post, nie bardzo wiem o co chodzi?
Yepestis
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

mario026 wrote: Fri May 30, 2025 2:03 pm Zanim rozpocząłem zabawę to przeczytałem pierwszy post, nie bardzo wiem o co chodzi?
Jest tam napisane:

Z końcem grudnia 2025 przestajemy wspierać architektury ARMv6 oraz ARMv7 (x32)
mario026

Tak wiem, tylko że ja mam aarch64, dlatego nie wiem dlaczego nie mogę tego zainstalować
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

mario026 wrote: Fri May 30, 2025 2:42 pm Tak wiem, tylko że ja mam aarch64, dlatego nie wiem dlaczego nie mogę tego zainstalować
Ja jeszcze nie podchodziłem do tematu, ale zerknąłem właśnie w skrypt i wynik Twojej próby i wiem dlaczego tak się kończy.
W tym miejscu wycinane są 3 pierwsze znaki i jeśli są równe "arm" to skrypt kończy akcje błędem z komunikatem o architekturze 32bitowej.
https://github.com/SUPLA/supla-docker/b ... pla.sh#L45
Trzeba będzie poprawić skrypt w tym miejscu, bo ja zalogowałem się na swoje RPi i po wykonaniu polecenia jak z tej linii dostaje na terminal

lesny8@RPi4B:~ $ dpkg --print-architecture
arm64
lesny8@RPi4B:~ $ uname -a
Linux RPi4B 6.6.74+rpt-rpi-v8 #1 SMP PREEMPT Debian 1:6.6.74-1+rpt1 (2025-01-27) aarch64 GNU/Linux
Co oznacza, że u mnie też by się tak skończyło jak u Ciebie. Wojtek tego nie przewidział, bo widać dla innych dystrybucji niż mam ja i Ty, dpkg zwraca coś innego.

Jak chcesz podejść jeszcze raz do próby to w podlinkowaną linie podmień póki co np. na to

if [ "$(expr substr $(dpkg --print-architecture) 1 5)" == "armhf" ] && [ "$DB_IMAGE" != "hypriot/rpi-mysql:5.5" ]; then
a w tej https://github.com/SUPLA/supla-docker/b ... pla.sh#L37
na to

if [ "$(expr substr $(dpkg --print-architecture) 1 5)" == "armhf" ]; then
a jak @fracz to przeczyta to skrypt odpowiednio poprawi stosując może jakieś lepsze rozwiązanie.
Zmiana, którą podałem wyżej powinna pozwolić Ci pójść dalej, ale dla wszystkich możliwych przypadków idealne pewnie to nie jest :roll:
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
mario026

Dzięki @lesny8, jak w niedzielę nie będę musiał iść do pracy to podejdę jeszcze do tematu.
Dam znać co i jak, chyba że Wojtek do tego czasu poprawi skrypt :)
edit.
Miałem to robić jutro ale nie byłbym sobą gdybym nie podszedł do tematu dzisiaj :)
Dzięki Twojej podpowiedzi aktualizacja poszła bez problemu (dostałem tylko ostrzeżenie)

WARN[0000] /home/pi/supla-docker/docker-compose.yml: the attribute `version` is obsolete, it will be ignored, please remove it to avoid potential confusion
WARN[0000] /home/pi/supla-docker/docker-compose.standalone.yml: the attribute `version` is obsolete, it will be ignored, please remove it to avoid potential confusion
ale wystarczy usunąć informację o wersji z tych dwóch plików i ostrzeżenie znika.
Jest też mały błąd w instrukcji https://github.com/SUPLA/supla-docker/w ... grade-2025
w punkcje 10 ostatnia komenda

cat var/backups/supla_bakup_2025.sql | docker compose exec -T supla-db mariadb -u supla --password="${DB_PASSWORD}" supla
powinno być tak: (brakuje litery "c" w nazwie pliku)

cat var/backups/supla_backup_2025.sql | docker compose exec -T supla-db mariadb -u supla --password="${DB_PASSWORD}" supla
.

Wszystko działa, dziękuję :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “supla-docker”