v25.05 - Docker configuration update
Moderator: fracz
-
karnasw
Jeżeli mam dockera utworzonego przez compose z nginx proxy manager i mariadbo to chyba nic za bardzo nie muszę robić?
Czy w nowej konfiguracji udało się już pozbyć statusu unhealthy kontenera?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
fracz
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
Jeśli masz customową instalację, w której już jest mariadb, to będziesz musiał ją dostosować do nowych plików konfiguracyjnych. Jeśli jedyne co zmieniałeś to nazwa obrazu bazy danych, to teraz zapisz tę samą nazwę w pliku .env tak jak jest przykładzie tutaj: https://github.com/SUPLA/supla-docker/b ... efault#L47 (użyj tej samej wersji którą masz obecnie, a nie tej która przychodzi z konfiguracją). Wtedy powinno być możliwe zaktualizowanie się i już stos suplowy powinien działać u Ciebie bez żadnyc zmian.
Status "unhealthy" powinien zniknąć po tych zmianach.
Ostrzeżenie o "version" będzie dalej - pozbędziemy się go we wrześniu (jest to zmiana niekompatybilna ze starymi dockerami).
Status "unhealthy" powinien zniknąć po tych zmianach.
Ostrzeżenie o "version" będzie dalej - pozbędziemy się go we wrześniu (jest to zmiana niekompatybilna ze starymi dockerami).
-
karnasw
Ok, w takim razie skoro i tak będą jakieš zmiany to postawię sobie to według nowej konfiguracji. Jak już wszystko będzie nowe to niestandardowa konfiguracja mija się z celem.
-
mario026
- Been thanked: 1 time
U mnie problem nie mogę zainstalować
zmuszony byłem powróci do starej wersji
nie rozumiem dlaczegopi@raspberrypi:~ $ ./supla-docker/supla.sh start
[ERROR] You are using unsupported ARM x32 architecture.
[ERROR] Please install x64 OS.
pi@raspberrypi:~ $ uname -m
aarch64
pi@raspberrypi:~ $
Code: Select all
pi@raspberrypi:~ $ cat /etc/issue
Debian GNU/Linux 12 \n \l
pi@raspberrypi:~ $ ./supla-docker/supla.sh start
Starting SUPLA containers
[+] Running 31/31
✔ supla-server Pulled 34.0s
✔ supla-cloud Pulled 46.5s
[+] Running 1/2
[+] Running 3/4a_default Created 0.1s
[+] Running 5/5a_default Creat... 0.1s
✔ Network supla_default Creat... 0.1s
✔ Container supla-db Started 3.4s
! supla-db The requested image's platform (linux/amd64) does not match the detected host platform (linux/arm64/v8) and no specific platform was requested 0.0s
✔ Container supla-cloud Start... 1.1s
✔ Container supla-server Star... 1.5s
SUPLA containers has been started.
pi@raspberrypi:~ $
pi@raspberrypi:~ $ docker compose version
Docker Compose version v2.36.2
pi@raspberrypi:~ $ docker -v
Docker version 28.2.1, build 879ac3f
Wszyscy mają prawo do szczęścia, ale nie wszyscy mają szczęście do prawa 
-
Yepestis
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 3 times
Jest tam napisane:mario026 wrote: Fri May 30, 2025 2:03 pm Zanim rozpocząłem zabawę to przeczytałem pierwszy post, nie bardzo wiem o co chodzi?
Z końcem grudnia 2025 przestajemy wspierać architektury ARMv6 oraz ARMv7 (x32)
Ja jeszcze nie podchodziłem do tematu, ale zerknąłem właśnie w skrypt i wynik Twojej próby i wiem dlaczego tak się kończy.mario026 wrote: Fri May 30, 2025 2:42 pm Tak wiem, tylko że ja mam aarch64, dlatego nie wiem dlaczego nie mogę tego zainstalować
W tym miejscu wycinane są 3 pierwsze znaki i jeśli są równe "arm" to skrypt kończy akcje błędem z komunikatem o architekturze 32bitowej.
https://github.com/SUPLA/supla-docker/b ... pla.sh#L45
Trzeba będzie poprawić skrypt w tym miejscu, bo ja zalogowałem się na swoje RPi i po wykonaniu polecenia jak z tej linii dostaje na terminal
lesny8@RPi4B:~ $ dpkg --print-architecture
arm64
lesny8@RPi4B:~ $ uname -a
Linux RPi4B 6.6.74+rpt-rpi-v8 #1 SMP PREEMPT Debian 1:6.6.74-1+rpt1 (2025-01-27) aarch64 GNU/LinuxJak chcesz podejść jeszcze raz do próby to w podlinkowaną linie podmień póki co np. na to
if [ "$(expr substr $(dpkg --print-architecture) 1 5)" == "armhf" ] && [ "$DB_IMAGE" != "hypriot/rpi-mysql:5.5" ]; then
na to
if [ "$(expr substr $(dpkg --print-architecture) 1 5)" == "armhf" ]; thenZmiana, którą podałem wyżej powinna pozwolić Ci pójść dalej, ale dla wszystkich możliwych przypadków idealne pewnie to nie jest
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
mario026
- Been thanked: 1 time
Dzięki @lesny8, jak w niedzielę nie będę musiał iść do pracy to podejdę jeszcze do tematu.
Dam znać co i jak, chyba że Wojtek do tego czasu poprawi skrypt
edit.
Miałem to robić jutro ale nie byłbym sobą gdybym nie podszedł do tematu dzisiaj
Dzięki Twojej podpowiedzi aktualizacja poszła bez problemu (dostałem tylko ostrzeżenie)
ale wystarczy usunąć informację o wersji z tych dwóch plików i ostrzeżenie znika.
Jest też mały błąd w instrukcji https://github.com/SUPLA/supla-docker/w ... grade-2025
w punkcje 10 ostatnia komenda
powinno być tak: (brakuje litery "c" w nazwie pliku)
.
Wszystko działa, dziękuję
Dam znać co i jak, chyba że Wojtek do tego czasu poprawi skrypt
edit.
Miałem to robić jutro ale nie byłbym sobą gdybym nie podszedł do tematu dzisiaj
Dzięki Twojej podpowiedzi aktualizacja poszła bez problemu (dostałem tylko ostrzeżenie)
WARN[0000] /home/pi/supla-docker/docker-compose.yml: the attribute `version` is obsolete, it will be ignored, please remove it to avoid potential confusion
WARN[0000] /home/pi/supla-docker/docker-compose.standalone.yml: the attribute `version` is obsolete, it will be ignored, please remove it to avoid potential confusion
Jest też mały błąd w instrukcji https://github.com/SUPLA/supla-docker/w ... grade-2025
w punkcje 10 ostatnia komenda
cat var/backups/supla_bakup_2025.sql | docker compose exec -T supla-db mariadb -u supla --password="${DB_PASSWORD}" suplaCode: Select all
cat var/backups/supla_backup_2025.sql | docker compose exec -T supla-db mariadb -u supla --password="${DB_PASSWORD}" suplaWszystko działa, dziękuję
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wszyscy mają prawo do szczęścia, ale nie wszyscy mają szczęście do prawa