Moduły do bram BFT

jamiro

Witam wszystkich.

Chciałbym zacząć przygodę z Suplą i wobec tego chciałbym skorzystać z pomocy doświadczonych użytkowników forum.
Pierwsze pytanie to Sonoff czy Zamel i dlaczego ?

Mam dwa napędy BFT:
1. BFT Deimos do bramy przesuwnej z krańcówkami - jak poprawnie podłączyć
2. BFT Boticelli do bramy garażowej - pytanie jak wyżej

Mam analogowy domofon MiWi i chciałbym coś podłączyć umożliwiając wyzwolenie elektrozaczepu przy drzwiach wejściowych. Jaki moduł i również jak się podłączyć.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

jamiro wrote: Sun Jun 01, 2025 7:19 am Witam wszystkich.

Chciałbym zacząć przygodę z Suplą i wobec tego chciałbym skorzystać z pomocy doświadczonych użytkowników forum.
Pierwsze pytanie to Sonoff czy Zamel i dlaczego ?

Mam dwa napędy BFT:
1. BFT Deimos do bramy przesuwnej z krańcówkami - jak poprawnie podłączyć
2. BFT Boticelli do bramy garażowej - pytanie jak wyżej

Mam analogowy domofon MiWi i chciałbym coś podłączyć umożliwiając wyzwolenie elektrozaczepu przy drzwiach wejściowych. Jaki moduł i również jak się podłączyć.
Na początku proponuję zamel. Będziesz wiedział jak to jest kiedy wszystko dziala poprawnie, potem możesz zacząć się bawić w przeróbki.
Podlaczenie bramy - trzeba zerknąć w instrukcję chociaż są tu tacy co ci pewnie z pamięci wyrecytują.
Sbw powinno ogarnąć domofon
YoMan

Sonoff jest tańszy ale musisz trochę przerobić, polutować, wgrać soft i ręcznie dodać do konta. Tutaj brałbym pod uwagę model SONOFF SV, trzeba trochę go zmodyfikować aby był bez napięciowy, do tego ma jeszcze piny aby podpiąć krańcówki. Ewentualnie możesz kupić gotowca.

Zamel jest droższy ale masz gwarancję, prostsze dodanie do konta SUPLA no i jest wersja z anteną zewnętrzną więc jeśli brama jest daleko od domu to nie będzie problemu z wifi. Działa na AC i DC 24v. No i Moduł zamela obsłuży Ci jednocześnie otwarcie bramki.

BFT Deimos oraz Boticelli prąd bierzesz z zacisków 50(-) i 51(+) a sygnał do otwarcia podłączasz (mostkujesz) na 60 i 61 - pewnie tutaj masz podłączony włącznik "dzwonkowy" do otwierania bramy z domu.

Zaciski do zmostkowania w MiWi w załączniku
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jamiro

Chwała wam za to forum.
Dzięki za konkretną odpowiedź.

Kwestia jeszcze informacji o stanie bram. O ile w napędzie zewnętrznym są krańcówki, to w Boticelli tego nie ma. Czy napęd sam w jakiś sposób widzi pozycję która może być przekazana do Zamela, czy konieczne jest założenie kontraktonów ?
malarz
Been thanked: 2 times

Napisz coś więcej o samych napędach (centralkach sterujących) a nie o samych bramach. Najlepiej pełna nazwa modelu centralki albo jeszcze lepiej link do instrukcji. W najgorszym wypadku zdjęcie, na którym będzie widać miejsce połączeń i może nawet jakąś tabliczkę z napisami.

Patrząc na centralkę VENERE do drzwi garażowych: https://fartprodukt.pl/dokumenty/instru ... icelli.pdf
wygląda na to, że nie ma jak z niej odczytać położenia bramy, więc będziesz potrzebował jakieś kontaktrony do rozpoznawania stanu drzwi garażowych. Ale to co opisane w tej instrukcji jest tym co masz to nikt poza tobą nie wie.

Podobnie nie wiadomo, czy centralka bramy jest w stanie "podzielić" się tymi krańcówkami, które są z innym sterownikiem (choćby wspomniany Zamel SBW) też nie wiadomo bez dokładniejszych informacji.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
malarz

I jeszcze jedno info. Na te trzy urządzenia: brama wjazdowa, brama garażowa i furtka powinny wystarczyć dwa Zamele SBW-02, Kwestia jest tylko jakie przewody masz albo możesz mieć pomiędzy elementami tych urządzeń. Więc jakiś ogólny schemat tego co masz z informacją o wolnych przewodach by się przydał.
jamiro

malarz wrote: Sun Jun 01, 2025 10:37 am Napisz coś więcej o samych napędach (centralkach sterujących) a nie o samych bramach. Najlepiej pełna nazwa modelu centralki albo jeszcze lepiej link do instrukcji. W najgorszym wypadku zdjęcie, na którym będzie widać miejsce połączeń i może nawet jakąś tabliczkę z napisami.

Patrząc na centralkę VENERE do drzwi garażowych: https://fartprodukt.pl/dokumenty/instru ... icelli.pdf
wygląda na to, że nie ma jak z niej odczytać położenia bramy, więc będziesz potrzebował jakieś kontaktrony do rozpoznawania stanu drzwi garażowych. Ale to co opisane w tej instrukcji jest tym co masz to nikt poza tobą nie wie.

Podobnie nie wiadomo, czy centralka bramy jest w stanie "podzielić" się tymi krańcówkami, które są z innym sterownikiem (choćby wspomniany Zamel SBW) też nie wiadomo bez dokładniejszych informacji.
Załączam zdjęcia centralek.
Jak widzę, to w Botticelli pokazuje stan otwarty i zamknięty. Jest przekazywana jakoś informacja o stanie bramy, a potem można to przeszyć na moduł supli ?

Centralka Botticelli:
IMG20250602164233.jpg
IMG20250602175626.jpg
Centralka Deimos, ma zamontowane krańcówki:
IMG20250602165011.jpg
IMG20250602165028.jpg
Nie mam jak przewodów przeciągnąć, żeby chociaż dwie centralki podpiąć pod jeden moduł. Chyba jestem skazany, na zakup 3 oddzielnych modułów (garaż, brama, drzwi wejściowe).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
malarz

jamiro wrote: Mon Jun 02, 2025 7:33 pm Załączam zdjęcia centralek.
Jak widzę, to w Botticelli pokazuje stan otwarty i zamknięty. Jest przekazywana jakoś informacja o stanie bramy, a potem można to przeszyć na moduł supli ?
To zależy. Na zdjęciu nie znalazłem nic co by wskazywało na model tej centralki, ale na pewno jest całkiem inny niż instrukcja, którą linkowałem powyżej. Poszukaj na jej obudowie jakąś tabliczkę znamionową, tam pewnie napisali co to jest. Może jakąś instrukcję masz od niej?
jamiro wrote: Mon Jun 02, 2025 7:33 pm Centralka Deimos, ma zamontowane krańcówki:
Wygląda na DEIMOS ULTRA BT Ax00 (choć też warto to potwierdzić jakąś tabliczką znamionową / instrukcją / fakturą zakupu)
https://www.bft-automation.com/pl_PL/ce ... 21%2000002

Co masz zaprogramowane na wyjściach? Możesz to sprawdzić klikając zgodnie z informacją w instrukcji.
20/21 - podejrzewam, że jest to jakaś lampa (logika AUX=1)
26/27 - zastanawia mnie połączenie tej pary z 60/62 - podejrzewam, że to może być jakiś sposób sterowania automatycznym zamknięciem po pewnym czasie

Co masz zaprogramowane na wejściach? Możesz to sprawdzić klikając zgodnie z informacją w instrukcji.
60/61 (nieużyte), pewnie jakieś standardowe otwieranie
60/62 (dywagacje powyżej)

Wydaje mi się, że możesz podpiąć;
50/51 - zasilanie modułu Zamela (A1/A2, uwaga na polaryzację, chyba 50-A2 i 51-A1)
60/61 - OUT1 Zamela (po sprawdzeniu)

26/27 - po wyjaśnieniu o co chodzi z obecnym podłączeniem być może da się wykorzystać do podpięcia informacji o otwarciu bramy do IN1 Zamela. Ew. przez jakiś przekaźnik.

Patrząc na oznaczenia styków centralki bramy garażowej i podobieństwo płytek tam pewnie też będziesz mógł wszystko podpiąć:
* 50/51 (zasilanie)
* 60/61 lub 62 (OUT1)
* 2x (IN1)
Ale to tylko gdybanie.
jamiro wrote: Mon Jun 02, 2025 7:33 pm Nie mam jak przewodów przeciągnąć, żeby chociaż dwie centralki podpiąć pod jeden moduł. Chyba jestem skazany, na zakup 3 oddzielnych modułów (garaż, brama, drzwi wejściowe).
A gdzie masz zasilacz do domofonu? Jak blisko bramy garażowej to pewnie się da podłączyć otwieranie furtki (bez stanu).
jamiro

malarz wrote: Tue Jun 03, 2025 6:31 pm
Co masz zaprogramowane na wyjściach? Możesz to sprawdzić klikając zgodnie z informacją w instrukcji.
20/21 - podejrzewam, że jest to jakaś lampa (logika AUX=1)
26/27 - zastanawia mnie połączenie tej pary z 60/62 - podejrzewam, że to może być jakiś sposób sterowania automatycznym zamknięciem po pewnym czasie

Co masz zaprogramowane na wejściach? Możesz to sprawdzić klikając zgodnie z informacją w instrukcji.
60/61 (nieużyte), pewnie jakieś standardowe otwieranie
60/62 (dywagacje powyżej)

Wydaje mi się, że możesz podpiąć;
50/51 - zasilanie modułu Zamela (A1/A2, uwaga na polaryzację, chyba 50-A2 i 51-A1)
60/61 - OUT1 Zamela (po sprawdzeniu)

26/27 - po wyjaśnieniu o co chodzi z obecnym podłączeniem być może da się wykorzystać do podpięcia informacji o otwarciu bramy do IN1 Zamela. Ew. przez jakiś przekaźnik.

Patrząc na oznaczenia styków centralki bramy garażowej i podobieństwo płytek tam pewnie też będziesz mógł wszystko podpiąć:
* 50/51 (zasilanie)
* 60/61 lub 62 (OUT1)
* 2x (IN1)
Ale to tylko gdybanie.
Już wszystko wiem, w Deimosie 26/27 jest połączony z 60/62, ponieważ jest zaprogramowana funkcja furtki w bramie. Niby mam to odłączyć i przestawić logikę w centralce.
Jeżeli odepnę, to czy 26/27 mogę wykorzystać do sygnalizacji stanu otwarcia bramy ?

Botticelli nie ma krańcówek, więc muszę założyć kontraktrony.

Całą centralkę od domofonu mam w garażu z dala od centralek bram. Próbowałem przeciągnąć linkę peszlami, ale instalacja już ma swoje lata i nie mogę ruszyć stalki.

Zdecyduję się chyba moduły Sonoff, bo jednak cena robi swoje :D
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

jamiro wrote: Wed Jun 04, 2025 1:17 pm Zdecyduję się chyba moduły Sonoff, bo jednak cena robi swoje :D
Tylko pamiętaj, aby nie kupować przerabianych Basiców, ani samemu ich nie przerabiać.
Na pewno Sonoff SV się do tego celu nadawał (przynajmniej pod kątem napięć na jakich pracuje).
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Ogólna dyskusja”