Sonoff dual R3- Rolety

denis789

Witam.
Czy u was też występuje problem z sonoffem ?
Chodzi o rolety problem z przyciskiem.Mam określone czasy na rolecie i z aplikacji działa wszystko ok a z przycisku jak kilka razy opuszczę i podniosę po 10cm to jak podniosę do otwarcia na maxa to roleta zatrzymuje się z kilka centymetrów przed końcem.Probowałem zmieniać czasy czy dolne położone w % nic to nie daje.
Nie ma problemu jak otwieram rolety i zamykam na 100%.
Mam dwie oryginalne zamela i tam ten problem nie występuje.
Co wy na to?

.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

denis789 wrote: Fri Jun 06, 2025 4:46 pm Witam.
Czy u was też występuje problem z sonoffem ?
Chodzi o rolety problem z przyciskiem.Mam określone czasy na rolecie i z aplikacji działa wszystko ok a z przycisku jak kilka razy opuszczę i podniosę po 10cm to jak podniosę do otwarcia na maxa to roleta zatrzymuje się z kilka centymetrów przed końcem.Probowałem zmieniać czasy czy dolne położone w % nic to nie daje.
Nie ma problemu jak otwieram rolety i zamykam na 100%.
Mam dwie oryginalne zamela i tam ten problem nie występuje.
Co wy na to?

.
Może trochę trywialnie. Pewnie Koledzy doradza coś konkretnego, ale osobiście zamieniłbym na Zamela, który działa Ci prawidłowo...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Jakiś "rozjazd" - większy lub mniejszy - zawsze będzie. Zależny jest (także) od zwłoki w reakcji samego napędu. Niektóre "motorki" potrafią mieć nawet powyżej sekundy zwłoki. Napisałem "także", bo dopasowanie mocy silnika do wielkości (ciężaru) rolety ma też na to wpływ.
Mankament, który opisujesz został częściowo usunięty (a na pewno poprawiony) w nowszych softach poprzez dołożenie dodatkowego czasu przy dojeździe do pozycji krańcowych. Sprawdź wersję softu i ewentualnie zaktualizuj do najnowszej.
Natomiast dziwne jest to - jak piszesz - że objaw taki występuje tylko w przypadku sterowania miejscowego, a mnie wydawało się, że powinno być tak samo w obu przypadkach. Może ktoś ma jakieś inne wyjaśnienie?
denis789

Jak dla mnie to też dziwne soft ,, GG v24.09.29,, może przycisk daję zwłokę zanim dostanie impuls na motor to ucieka mu czas .Spróbuje zaktualizować jeszcze softa
Najgorsze jest to że jak tak parę razy kliknę przez włączniki to roleta zostanie 20% ;)
RomanG

Nie pamiętam tych "numerków" :D softu, ale najprawdopodobniej aktualizacja powinna pomóc. Dla mnie "ta" aktualizacja "zdziałała cuda"! :lol:
Możesz sprawdzić czas od "cykniecia" przekaźnika do momentu ruszenia rolety. Im większy ten czas, tym większy będzie "rozjazd".
Ta zwłoka jest dodawana do każdego wysterowania rolety i dlatego "częstość" tych załączeń pomiędzy dojazdem do krańcówek zwiększa ten "błąd".
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Ne jestem pewien , czy ta zwłoka została dodana do GG, bo teraz nie pamiętam, w której Supladevice to @Klew dodał
Ogólnie GG ma chyba ostatnią Supladevice z listopada poprzedniego roku, a aktualizację Budiera z lutego.
@Krycha88 nie widać na forum od dłuższego czasu, więc to działa, jak działa.
denis789

Ok dziś zrobię aktualizację i się odezwie .
To tak pobrałem najnowsze oprogramowanie i pojawiła się nowa funkcja tj. Dodatkowy Margines czasu ;)
Ustawiłem go na 5% I wszystko wróciło do normy ;)
Dziękuję bardzo za zainteresowanie i super że się udało
Pozdrowionka dla Wszystkich
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by denis789 on Sat Jun 07, 2025 6:46 pm, edited 1 time in total.
RomanG

W GUI-Generic Builder już to jest dawno, więc spokojnie możesz aktualizować.
A jeżeli chcesz zapomnieć o problemach, to kup mSRW. Nie jest tani, ale .... prąd silnika "przelicza" na ruch rolety i w tym przypadku nie ma takich rozjazdów. :)

Return to “GUI Generic”