harmonogram
-
dodo100
Proszę o pomoc , od kilku dni przestał mi działać harmonogram podlewania ogrodu .cały czas działało teraz pisze że nie może wyznaczyć żadnej daty uruchomienia chciałbym żeby podlewanie uruchamiało sie od maja do sierpnia co 2 dzień dotychczas to działało chyba po jakieś aktualizacji przestało.
![Image]()
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Rzeczywiście harmonogram zaawansowany ma tutaj jakiś problem.dodo100 wrote: Sun Jun 08, 2025 6:22 am Proszę o pomoc , od kilku dni przestał mi działać harmonogram podlewania ogrodu .cały czas działało teraz pisze że nie może wyznaczyć żadnej daty uruchomienia chciałbym żeby podlewanie uruchamiało sie od maja do sierpnia co 2 dzień dotychczas to działało chyba po jakieś aktualizacji przestało.
Z tego co wyklikałem, to problem jest z ostatnią częścią "*/2".
Proponuję zastąpić to takim zapisem:
00 05 */2 5-8 *
czyli co drugi dzień miesiąca, a nie co drugi dzień tygodnia. Ogólnie "*/2" na końcu daje wykonanie we wtorki, czwartki, soboty. Więc jeśli Ci konkretnie zależy na tych dniach tygodnia, to można to z palca wpisać:
00 05 * 5-8 2,4,6
i taka wersja zadziała.
Natomiast jeśli chcesz "co drugi dzień" to lepiej to ustawić na dniach miesiąca (jak w mojej pierwszej propozycji) niż na dniach tygodnia, bo mniej dni w ten sposób jest pomijanych.
Ewentualnie może jeszcze prościej będzie wybrać po prostu opcję "interwał" i tam dać "co 2 dni" i ustawić start na 5:00 9.06.2025 i koniec na 1.09.2025. Minusem jest to, że raz na rok trzeba lata poprawić, ale to Ci nie ominie żadnego dnia i zawsze będzie to co drugi dzień.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
dodo100
dzięki za pomoc zrobiłem to tak
00 05 * * mon ,
00 05 * * wed
itd
00 05 * * mon ,
00 05 * * wed
itd