Termostat

RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

djalex wrote: Sun Jun 08, 2025 5:23 pm To nie ma nic wspólnego z tym jaką funkcję będzie pełnił tylko o to że GND po stronie 230V i 3,3V jest wspólne i istnieje ryzyko pojawienia się 230V po stronie czujnika.
Ten argument zostanie bardzo szybko obalony przez autora postu, bo Sonoff basic faktycznie ma separację.
Chodzi głównie o to, że nie jest konstrukcyjnie przystosowany do wyprowadzenia czegokolwiek - oprócz 230V z dedykowanego złącza - poza obudowę.
Można by się pokusić o doprowadzenie takiego rozwiązania do warunków bezpiecznych, ale nakład pracy i koszty z tym związane są nieopłacalne. Łącznie z certyfikacją. :D
Przepraszam za post pod postem.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
RomanG

...i jeszcze jeden post. :oops:
@djalex! Nie czuj się dotknięty tym, że napisałem, że nie wiesz o separacji, bo ja też długo nie wiedziałem.
Bardziej chodzi mi o to, że inni mogą obalić ten argument i będą przekonani o swojej (jakże błędnej) racji.
Adamo_w

Jeśli sonoff ma taką konstrukcję to jeśli obwód zasilania jest zabezpieczony przez RCD - w razie niekorzystnych okoliczności zadziała RCD
Adamo_w

Jeśli sonoff na taką " nieszczęśliwą" konstrukcje to konstruktor mający świadomość o teoretycznym zagrożeniu porażeniem nie powinien wyprowadzać z niego jakichkolwiek obwodów pomiarowych.
Jestem przekonany że tematyczne sonoffy są bardzo często wykorzystywane do sterowania urządzeniami grzejnymi bo ci co je wykorzystali nie są świadomi jakie niosą zagrożenie.
W takim razie mam pytanie : czy jest jakiś moduł pod Suplę pełniący funkcję termostatu nie stwarzający zagrożenia porażeniem (nie chodzi mi o termostat np. naścienny z wyświetlaczem ) tylko coś podobnego do sonoffa?
RomanG

Standardowo RDC ma prąd zadziałania = 30 mA, a wartość zagrażająca zdrowiu, to już 20 mA. Przy jakimś zbiegu negatywnych okoliczności może się zdarzyć, że rażenie nastąpi w obwodzie zabezpieczonym tym RDC (z pominięciem przewodu ochronnego) - czyli zabezpieczenie nie zadziała!!!
Weź pod uwagę też ewentualną awarię zabezpieczenia przeciwporażeniowego. Czy co miesiąc sprawdzasz to zabezpieczenie (przycisk test)? A DTR z reguły tego wymaga.
Jeżeli uczestniczysz okresowo w jakichś szkoleniach BHP, to już wiesz, że najpoważniejsze wypadki są z reguły skutkiem zbiegu niebezpiecznych okoliczności.
Niekoniecznie Tobie musi zdarzyć się coś niebezpiecznego, ale na pewno może!!!
RomanG

Adamo_w wrote: Sun Jun 08, 2025 7:08 pm Jeśli sonoff na taką " nieszczęśliwą" konstrukcje to konstruktor mający świadomość o teoretycznym zagrożeniu porażeniem nie powinien wyprowadzać z niego jakichkolwiek obwodów pomiarowych.
Producent ("konstruktor") właśnie dlatego nie "wyprowadził z niego jakichkolwiek obwodów pomiarowych", bo "miał świadomość o teoretycznym zagrożeniu porażeniem".
Sonoff ma konstrukcję odpowiednią do jego zastosowania, a nie "nieszczęśliwą".
Adamo_w wrote: Sun Jun 08, 2025 7:08 pm Jestem przekonany że tematyczne sonoffy są bardzo często wykorzystywane do sterowania urządzeniami grzejnymi bo ci co je wykorzystali nie są świadomi jakie niosą zagrożenie.
..no właśnie.

edit;

Najgorszym w tym jest to, że wpisując w przeglądarce "termostat Supla" wyskakują w większości propozycje z naszego portalu aukcyjnego - termostaty na "basic-ach".
Czy są one bardziej niebezpieczne od komercyjnych, tego nie wiemy, ale na pewno wiemy, że nie są pod tym względem przebadane.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Adamo_w wrote: Sun Jun 08, 2025 7:08 pm Jeśli sonoff na taką " nieszczęśliwą" konstrukcje to konstruktor mający świadomość o teoretycznym zagrożeniu porażeniem nie powinien wyprowadzać z niego jakichkolwiek obwodów pomiarowych.
Jestem przekonany że tematyczne sonoffy są bardzo często wykorzystywane do sterowania urządzeniami grzejnymi bo ci co je wykorzystali nie są świadomi jakie niosą zagrożenie.
W takim razie mam pytanie : czy jest jakiś moduł pod Suplę pełniący funkcję termostatu nie stwarzający zagrożenia porażeniem (nie chodzi mi o termostat np. naścienny z wyświetlaczem ) tylko coś podobnego do sonoffa?
No i konstruktor dlatego, że miał świadomość nie wyprowadzał żadnych obwodów pomiarowych...

Co do urządzeń, to sprawdź ofertę Auratona i Zamela - może znajdziesz coś dla siebie.
Osobiście używam Zamel GKW-02 (nie wiem, czy już jest oficjalnie dostępny) i jestem bardzo zadowolony.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Adamo_w wrote: Sun Jun 08, 2025 7:08 pm W takim razie mam pytanie : czy jest jakiś moduł pod Suplę pełniący funkcję termostatu nie stwarzający zagrożenia porażeniem (nie chodzi mi o termostat np. naścienny z wyświetlaczem ) tylko coś podobnego do sonoffa?
Ja nie znam rynku na tyle i nie będę szukał, aby coś specjalnie tutaj znaleźć ;)
Natomiast możesz to zbudować w oparciu o dowolny układ w stylu:
1. Płytka deweloperska (zasilana z USB)
2. Termometry
3. Płytka z przekaźnikiem

Oczywiście takie podejście nadal nie jest 100% bezpieczne, bo sam musisz zapewnić, że np. obwód 230 V jest odpowiednio separowany od reszty elektroniki. Natomiast przynajmniej kwestia zasilania samej elektroniki i termometrów będzie poprawna.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
piksiak

Ja zrobiłem na WS-03H1.
--- Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ---
Adamo_w

czy próbował ktoś zasilić czujnik temperatury poprzez transformatorek separujący - teoretycznie taki manewr mógłby przynieść zamierzony cel ?? :idea:

Return to “Ogłoszenia / Giełda / Zlecenia”