cześć mam pytanko odnośnie statusu bramy i powiadomienia.
w bramie garażowej mam naped somfy dexxo smart i pod ten napęd podpiołem sobie moduł od veeroos z animacją led - podpiałem tam 2 konktraktrony wszystko działa jak należy. Ustawiłem sobie też powiadomienia jak brama jest otwarta 10 minut, 20 i 30m i tu wszystko działa ok.
Ten sam moduł podpiałem do napedu bramy wiazdowej somfy axovia 3s io z tą różnicą, że zamiast kontraktronow podpiałem 2 złącza bodajrze 7 i 8 do złacza kontraktronu. I tutaj też działa, moge przez suple otwierać brame widze jej stan i to jest ok (jak brama sie otwiera/zamyka to ikona bramy na przemian robi się otwarta zamknieta). problem mam tylko z powiadomieniami, które ustawione są tak samo jak przy bramie garażowej. Sprawdziłem zostawiłem otwartą brame na 10 minut i dostałem powiadomienie i ok. Ale dziś pojechałem gdzieś i dostałem powiadomienie, że brama otwarta mimo, że stan w somfy oraz w supli pokazywał, że jest zamknieta.
Podejrzewam, że otwierając brame reakcja uruchomiła scene, która czeka 10minut i wysyła powiadomienie ale nie została z jakiegoś powodu przerwana reakcją po zamknięciu bramy. Taką sytuacje miałem już kilka razy w tej bramie.
Ma ktoś pomysł dlaczego tak się dzieje? Czy można w jakiś sposób np co pare minut sprawdzać stan bramy i jeśli zamknięta to kończyć scene jeśłi jest odpalona? Lub może macie jakiś inny pomysł na to?
Ostatecznie jeszcze moge podłaczyć zewnętrzy kontrakton no ale nie o to chodzi.
Jeszcze pytanie dodatkowe:) czy da sie jakoś zrobić przycisk (może być wirtualny tylko w apk, który by włączał lub wyłaczał tak jakby alarm. tzn aby tym przyciskiem można było aktowyować monitoring np powiadomień o otwartej furtce bramie oknie itp i np wyłaczał by wtedy harmonogram grzałki
Dzięki
powiadomienie o otwartej bramie
-
Last edited by voytekf on Wed Jun 11, 2025 5:28 am, edited 1 time in total.
-
Pewnie Koledzy Ci zaraz doradzą odnośnie pierwszej części Twojego pytania. Ja się wypowiem w tej. Z tego co się orientuję, na dzień dzisiejszy, taką funkcję posiada tylko bramka Zigbee kolegi @vajera, ale chyba dla Twoich potrzeb będzie to mało użyteczne.voytekf wrote: Tue Jun 10, 2025 6:38 pm [...]
Jeszcze pytanie dodatkowe:) czy da sie jakoś zrobić przycisk (może być wirtualny tylko w apk, który by włączał lub wyłaczał tak jakby alarm. tzn aby tym przyciskiem można było aktowyować monitoring np powiadomień o otwartej furtce bramie oknie itp i np wyłaczał by wtedy harmonogram grzałki
Nie wykluczone jednak, że ktoś na Forum poda sposób na osiągnięcie pożądanej przez Ciebie funkcjonalności innymi metodami.
Wiesz, że Supla współpracuje z urządzeniami Zigbee? Więcej szczegółów tutaj: https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
Nec Hercules contra plures!
Nec Hercules contra plures!
-
Co do pierwszego problemu, to zbiegu ciężko coś napisać. Rozumiem ze pod wyjście pod które jest podpięte daje impulsy przy otwieraniu (tak jak dla lampy ostrzegawczej) a po całkowitym otwarciu jest sygnał zwarty i wskazuje stan bramy.
A co pokazuje stan jak brama nie stanie w połowie i nie jest do końca otwarta?
Myślę ze rozwiązanie dla obu przypadków będzie Supla Script.
Do bramy musiałbyś dać dwie sceny.
1. Wyślij powiadomienie, ustawiasz tu warunek aby sprawdzić stan bramy - otwarta oraz sprawdzić czy kanał jest połączony i wysłał powiadamianie na pushover. Jak chcesz zrobić aby było w aplikacji Supla to potrzebny wirtualny kanał przekaźnika i ustawić aby scena załączyła go. W cloud ukrywasz go i ustawiasz mu reakcję jak jest załączony to wyślij powiadomienie o otwartej bramie. Wyłączony brama zamknięta.
2. Druga scena to we wyzwalaczu i w warunku dajesz stan bramy plus w warunku aby sprawdzić czy kanał jest połączony dajesz opóźnienie tyle ile brama się otwiera (+-) u uruchom drugą scenę.
+ Dodatkowo w cloud ustawić reakcję gdy brama zamknięta wyłącz wirtualny przekaźnik.
Co do "alarmu" to tu już być musiał przenieś powiadomienie do pushover, bo w samej Supli nie ma możliwości wysyłania powiadomień gdy dwa warunki są spełnione.
Już kiedyś pisałem aby reakcja kanału mogła ukryć jakiś inny kanał.
Tu by się przydało aby jakiś kanał lub scena miała wpływ na reakcję innego kanału aktywacje i dezaktywację. W tedy by się utworzyło dwie sceny jedna by aktywowała reakcję kilku kanałów druga by dezaktywowała, a sceny by były uruchamiane z reakcji wirtualnego kanału załącz/wyłącz.
Wirtualny kanał za pomocą scen by nakazywał kiedy mają być wysyłane powiadomienie przy spełnionym warunku a kiedy nie.
Myślę ze rozwiązanie dla obu przypadków będzie Supla Script.
Do bramy musiałbyś dać dwie sceny.
1. Wyślij powiadomienie, ustawiasz tu warunek aby sprawdzić stan bramy - otwarta oraz sprawdzić czy kanał jest połączony i wysłał powiadamianie na pushover. Jak chcesz zrobić aby było w aplikacji Supla to potrzebny wirtualny kanał przekaźnika i ustawić aby scena załączyła go. W cloud ukrywasz go i ustawiasz mu reakcję jak jest załączony to wyślij powiadomienie o otwartej bramie. Wyłączony brama zamknięta.
2. Druga scena to we wyzwalaczu i w warunku dajesz stan bramy plus w warunku aby sprawdzić czy kanał jest połączony dajesz opóźnienie tyle ile brama się otwiera (+-) u uruchom drugą scenę.
+ Dodatkowo w cloud ustawić reakcję gdy brama zamknięta wyłącz wirtualny przekaźnik.
Co do "alarmu" to tu już być musiał przenieś powiadomienie do pushover, bo w samej Supli nie ma możliwości wysyłania powiadomień gdy dwa warunki są spełnione.
Już kiedyś pisałem aby reakcja kanału mogła ukryć jakiś inny kanał.
Tu by się przydało aby jakiś kanał lub scena miała wpływ na reakcję innego kanału aktywacje i dezaktywację. W tedy by się utworzyło dwie sceny jedna by aktywowała reakcję kilku kanałów druga by dezaktywowała, a sceny by były uruchamiane z reakcji wirtualnego kanału załącz/wyłącz.
Wirtualny kanał za pomocą scen by nakazywał kiedy mają być wysyłane powiadomienie przy spełnionym warunku a kiedy nie.
Niespełniony automatyk. 
https://www.youtube.com/@3D_Lamp.Photos
https://pool.lector.top/

https://www.youtube.com/@3D_Lamp.Photos
https://pool.lector.top/
-
Ja mam bramę Nice Robus i ona też cyka w trakcie ruchu. Natomiast mam tam podłączony SBW, który odfiltrowuje częste zmiany stanu i w apce tego migania nie mam i stan bramy jest poprawny.
Odnośnie Twojego problemu - to można w sofcie zmienić i dodać filtrowanie.
Reakcje mają ograniczniki i jeśli coś za często odpala reakcję, to serwer to przycina i ogranicza - stąd mogą być przypadki że coś się nie wykonało
Odnośnie Twojego problemu - to można w sofcie zmienić i dodać filtrowanie.
Reakcje mają ograniczniki i jeśli coś za często odpala reakcję, to serwer to przycina i ogranicza - stąd mogą być przypadki że coś się nie wykonało
Supla: bo GPIO to dopiero początek.
-
jeśłi zatrzymam ją w połowie to pokazuje zawsze stan otwartaLector wrote: Tue Jun 10, 2025 7:54 pm ...
...
w oprogramowaniu rozumiem, że chodzi o moduł ? nie oprogramowanie supli?klew wrote: Tue Jun 10, 2025 8:40 pm Odnośnie Twojego problemu - to można w sofcie zmienić i dodać filtrowanie.
co do Supla Script jeszcze nie zagłebiłem sie w te "rejony" ale poczytam sobie o tym.
dziś pisząc posta sprawdzałem jaki jest stan przy otwarciu bramy i oczywiście zamknałem brame i własnie dostałem powiadomienie, że ejst otwarta

dzięki!
-
Jest też niedokończona funkcja, aby to filtrowanie dało się ustawić na urządzeniu z poziomu Clouda. Natomiast na razie trzeba to zaimplementować w sofcie na urządzeniu
Supla: bo GPIO to dopiero początek.