Przycisk podwójny monostabilny, lub pojedynczy z możliwością klikania góra i dół (też monostabilny). Bez podświetlenia, na 230 V. I zależnie od tego czy montujesz go wewnątrz, czy na zewnątrz - o odpowiednim IP.pablobenio wrote: Mon Jun 23, 2025 4:29 pm Witam. Jeszcze raz się zapytam Jakie włączniki do żaluzji zewnętrznych proponujecie do mSRW-01 ?
STEROWNIK ŻALUZJI ZEWNETRZNYCH
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Po prostu zamontuj z takiej serii abyś miał jednolity osprzęt w całym domu a nie każde z "innej parafii". Producenci mają w seriach osprzęt do różnych zastosowań m.in. do żaluzji: bistabilne tzw z blokadą mechaniczną do podłączenia bezpośrednio pod napęd lub monostabilne - wymagany sterownik. Te żaluzjowe są tak skonstruowane że nie ma możliwości podania napięcia na 2 wyjścia po naciśnięciu dwóch klawiszy naraz.pablobenio wrote: Mon Jun 23, 2025 4:29 pm Witam. Jeszcze raz się zapytam Jakie włączniki do żaluzji zewnętrznych proponujecie do mSRW-01 ?
-
Stratos37!
Sterownie rolet zewnętrznych za pomocą sterownika srw-01 oraz łącznika monostabilnego.
Wszytko działa rewelacyjnie poza jedną niedogodnością, która polega na tym, że jak opuszczę roletę za pomocą łącznika monostabilnego, gdy chcę podnieść do góry muszę kliknąć dwa razy albo odczekać kilka sekund (tak mi się wydaje, że około 10) słyszę kliknięcie styków przekaźnika i wtedy zadziała za pierwszym razem - nie wiem czy działanie prawidłowe czy coś można zmienić.
Wszytko działa rewelacyjnie poza jedną niedogodnością, która polega na tym, że jak opuszczę roletę za pomocą łącznika monostabilnego, gdy chcę podnieść do góry muszę kliknąć dwa razy albo odczekać kilka sekund (tak mi się wydaje, że około 10) słyszę kliknięcie styków przekaźnika i wtedy zadziała za pierwszym razem - nie wiem czy działanie prawidłowe czy coś można zmienić.
Last edited by Stratos37! on Thu Jun 26, 2025 9:51 am, edited 2 times in total.
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Gdy roleta dojeżdża do skrajnych pozycji, to sterownik domyślnie dodaje jakiś % czasu, aby skompensować ewentualny "rozjazd" pozycji w apce względem rzeczywistości.Stratos37! wrote: Thu Jun 26, 2025 9:45 am Sterownie rolet zewnętrznych za pomocą sterownika srw-01 oraz łącznika monostabilnego.
Wszytko działa rewelacyjnie poza jedną niedogodnością, która polega na tym, że jak opuszczę roletę za pomocą łącznika monostabilnego, gdy chcę podnieść do góry muszę kliknąć dwa razy albo odczekać po opuszczeniu rolety kilka sekund (tak mi się wydaje, że około 10) słyszę kliknięcie styków przekaźnika i wtedy zadziała za pierwszym razem - nie wiem czy działanie prawidłowe czy coś można zmienić.
Jeśli masz aktualny soft na SRW, to w Cloud powinieneś mieć opcję ustawienia marginesu czasu. Powinno tam być obecnie "domyślna wartość urządzenia" czy coś podobnego. Możesz tam wpisać własną wartość %. Warto zostawić tam przynajmniej kilka %, bo czas otwierania rolety bywa zmienny i zależny od różnych czynników.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Stratos37!
Suoer, dziękuję za zainteresowanie tematem, jest coś takiego, od jakich wartości % proponujesz zacząć, jeżeli jest to przypuśćmy około 10 sek.
-
Stratos37!
Mam pytanie, jak przekierować do Pana Zygmunta?