Moduły do bram BFT

malarz
Been thanked: 2 times

jamiro wrote: Wed Jun 04, 2025 1:17 pm Już wszystko wiem, w Deimosie 26/27 jest połączony z 60/62, ponieważ jest zaprogramowana funkcja furtki w bramie. Niby mam to odłączyć i przestawić logikę w centralce.
Jeżeli odepnę, to czy 26/27 mogę wykorzystać do sygnalizacji stanu otwarcia bramy ?
Instrukcja, którą znalazłem (po wyglądzie płytki i opisie złącz) na to wskazuje. Poszukaj gdzieś na obudowie oznaczenia modelu/w instrukcji/na fakturze.
jamiro wrote: Wed Jun 04, 2025 1:17 pm Botticelli nie ma krańcówek, więc muszę założyć kontraktrony.
Moim zdaniem masz spore szanse na to, że jest to do odczytania z centralki (podobnie jak w bramie). Ale trzeba do niej znaleźć instrukcje. Poszukaj gdzieś na obudowie oznaczenia modelu/w instrukcji/na fakturze.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
jamiro

malarz wrote: Wed Jun 04, 2025 10:17 pm
Instrukcja, którą znalazłem (po wyglądzie płytki i opisie złącz) na to wskazuje. Poszukaj gdzieś na obudowie oznaczenia modelu/w instrukcji/na fakturze.

Moim zdaniem masz spore szanse na to, że jest to do odczytania z centralki (podobnie jak w bramie). Ale trzeba do niej znaleźć instrukcje. Poszukaj gdzieś na obudowie oznaczenia modelu/w instrukcji/na fakturze.
Znalazłem z faktury. Nie wiem, czy o to chodzi.

BFT.png

Odnośnie tych modułów SV, bo widzę, że z przerobieniem na beznapięciowe nie ma większego problemu, ale gdzie i jak wpiąć info od krańcówek, ewentualnie zewnętrzne kontaktrony ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
djalex
Has thanked: 2 times

klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Opis i zdjęcia są chyba oparte o sonoff SV.
Jedynie w niedziałającym linku na górze jest mowa o Basic
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

I według tego opisu nie wepnie się do tego Sonoffa krańcówek z napędu. Aby wpiąć krańcówki należałoby zastosować dodatkowe elementy elektroniczne.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
malarz

jamiro wrote: Thu Jun 05, 2025 5:42 am [
Znalazłem z faktury. Nie wiem, czy o to chodzi.

BFT.png

Odnośnie tych modułów SV, bo widzę, że z przerobieniem na beznapięciowe nie ma większego problemu, ale gdzie i jak wpiąć info od krańcówek, ewentualnie zewnętrzne kontaktrony ?
Dokładnie. Z tego wynika, że posiadasz tak jak pisałem:
https://www.bft-automation.com/pl_PL/pr ... a-bt-a600/
i możesz rozłączając 26/27 i je przeporgramowując odczytać z nich stan bramy

Garaż:
https://www.bft-automation.com/pl_PL/pr ... -bt-a-650/
Tu niestety styki 26/27 są nieużywane (a by się przydały jako AUX2) W instrukcji nie znalazłem sposobu przeprogramowania styków 20/21, ale może się da (wersja angielska: "Default setting FLASHING LIGHT." - czyli może być coś nie default, polska wersja wspomina tylko "błyskajaca lampa" i koniec)
Czyli jednak będziesz potrzebował jakiś kontaktron.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
djalex
Has thanked: 2 times

klew wrote: Thu Jun 05, 2025 3:13 pm
Opis i zdjęcia są chyba oparte o sonoff SV.
Jedynie w niedziałającym linku na górze jest mowa o Basic
Przecież kolega pytał o to, jak podłączyć krańcówki pod SV więc podałem link. Wprawdzie to dość stara publikacja ale napisana bardzo przyjaźnie dla początkujących i dla tych mniej obeznanych w tajnikach supli.
Robert Błaszczak wrote: Thu Jun 05, 2025 4:40 pm I według tego opisu nie wepnie się do tego Sonoffa krańcówek z napędu. Aby wpiąć krańcówki należałoby zastosować dodatkowe elementy elektroniczne.
Owszem, ale bez zewnętrznego kontaktronu i tak najprawdopodobniej się nie obędzie. Poza tym Przemek już nieraz zwracał uwagę że podpinanie się pod krańcówki ze sterowników napędów nie zawsze może dawać oczekiwany efekt i generalnie nie jest zalecane. Po prawdzie najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie Zamelowskiego sterownika ale skoro autor koniecznie chce "przyoszczędzić" i się czegoś nowego nauczyć to wydaje mi się, iż zaproponowany artykuł jest w sam raz dla początkującego suplowicza ;)
jamiro

Udało mi się wgrać Suple do modułu Sonoff SV, załączyć kontaktrony itd.
Pozbyłem się dwóch rezystorów i zrobiłem mostek w celu przerobienia modułu na przekaźnik beznapięciowy.
Zmierzyłem multimetrem wyjście 50 i 51 na napędzie bramy garażowej i okazało się, że nie pokazuje mi 24V, tylko jakieś dziesiętne. Myślę sobie, że może prąd jest jakiś minimalny i dlatego nie pokaże odpowiedniego napięcia.
Postanowiłem podpiąć moduł Sonoff i po podłączeniu napędu do prądu, uwaliło mi rezystor na module.
Drugi moduł też nie działa, bo nie świeci się dioda stanu.

Czy coś robię źle ?
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

jamiro wrote: Tue Jul 01, 2025 5:58 am Udało mi się wgrać Suple do modułu Sonoff SV, załączyć kontaktrony itd.
Pozbyłem się dwóch rezystorów i zrobiłem mostek w celu przerobienia modułu na przekaźnik beznapięciowy.
Zmierzyłem multimetrem wyjście 50 i 51 na napędzie bramy garażowej i okazało się, że nie pokazuje mi 24V, tylko jakieś dziesiętne. Myślę sobie, że może prąd jest jakiś minimalny i dlatego nie pokaże odpowiedniego napięcia.
Postanowiłem podpiąć moduł Sonoff i po podłączeniu napędu do prądu, uwaliło mi rezystor na module.
Drugi moduł też nie działa, bo nie świeci się dioda stanu.

Czy coś robię źle ?
Przestaw multimetr na pomiar napięcia AC i sprawdź jeszcze raz.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
jamiro

klew wrote: Tue Jul 01, 2025 6:50 am Przestaw multimetr na pomiar napięcia AC i sprawdź jeszcze raz.
Faktycznie. Jest napięcie zmienne, ale sądziłem, że według instrukcji, gdzie mamy polaryzację + i - jest napięcie stałe.
Co w tej sytuacji ?
Inny moduł ? Inna modyfikacja czy zewnętrzny zasilacz pod Sonoffa ?
Czy też Sonoff w wersji Basic ? Chociaż każdy go odradza podpinać pod napędy.

Return to “Ogólna dyskusja”