Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

luxenergy

Nie no id kanału podalem spokojnie, zaraz będę w domu to powalczę
luxenergy

Ozajmiam ze udalo sie. Dzieki wielkie za pomoc. Problemem byl maly blad w skrypcie odnoszacy sie do wschodu i zachodu slonca plus to ze usunely mi sie reakcje w cloudzie w ktorych kanal wirtualny zalacza kanal lampy 1 w dzien i kanal lampy 2 w nocy. Dzieki jeszcze raz. Przy tym projekcie mega poznalem moc supli script i na pewno bede z tego korzystac :D
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

No i super ze się udało.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
bluepk

Witajcie! Właśnie ze scenami przesiadłem się na Supla Script i mam mały problem. Tworząc scenę i przechodząc do akcji generuje je w takim schemacie:
1. kanał 1 - włącz
2. po 1200s wykonaj:
- kanał 1 - wyłącz
- kanał 2 - włącz
3. po 1200s wykonaj: kanał 2 - wyłącz

Natomiast po zapisaniu i ponownym wejściu w edycję wyświetla się:
1. kanał 1 - włącz
2. po 1200s wykonaj:
- kanał 1 - wyłącz
- kanał 2 - włącz
- kanał 2 - wyłącz

Próbowałem też wrzucić przerwę 5s pomiędzy wyłączeniem kanału 1 i włączeniem kanału 2, ale to nic nie daje. Co tu mogło pójść nie tak?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

bluepk wrote: Tue May 27, 2025 10:42 am Witajcie! Właśnie ze scenami przesiadłem się na Supla Script i mam mały problem. Tworząc scenę i przechodząc do akcji generuje je w takim schemacie:
1. kanał 1 - włącz
2. po 1200s wykonaj:
- kanał 1 - wyłącz
- kanał 2 - włącz
3. po 1200s wykonaj: kanał 2 - wyłącz

Natomiast po zapisaniu i ponownym wejściu w edycję wyświetla się:
1. kanał 1 - włącz
2. po 1200s wykonaj:
- kanał 1 - wyłącz
- kanał 2 - włącz
- kanał 2 - wyłącz

Próbowałem też wrzucić przerwę 5s pomiędzy wyłączeniem kanału 1 i włączeniem kanału 2, ale to nic nie daje. Co tu mogło pójść nie tak?
A czemu chcesz używać do tego skryptów? Natywne sceny w Supla Cloud bez problemu obsłużą powyższe.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
bluepk

Bo mam wcześniej warunek w odniesieniu do danych importowanych przez virtual device.
klew

bluepk wrote: Tue May 27, 2025 3:02 pm Bo mam wcześniej warunek w odniesieniu do danych importowanych przez virtual device.
A nie możesz warunku zastąpić reakcją w Cloud?

Napisz od A do Z co chcesz osiągnąć, to zamiast zgadywać i rozszyfrowywać skrypty, może uda się po prostu znaleźć prostsze rozwiązanie
bluepk

Pierwsze co to testowałem reakcje, ale wydaje mi się, że nie da się w ten sposób osiągnąć celu.

W skrócie: chcę uruchamiać kanał według harmonogramu jeśli spełniony jest warunek.

Kanał ma się uruchamiać w wybrane dni tygodnia rano, gdy suma opadów z ostatnich dni nie przekracza 8mm, opcjonalnie chciałbym jeszcze mieć drugi warunek związany z temperaturą.
klew

bluepk wrote: Tue May 27, 2025 5:57 pm Pierwsze co to testowałem reakcje, ale wydaje mi się, że nie da się w ten sposób osiągnąć celu.

W skrócie: chcę uruchamiać kanał według harmonogramu jeśli spełniony jest warunek.

Kanał ma się uruchamiać w wybrane dni tygodnia rano, gdy suma opadów z ostatnich dni nie przekracza 8mm, opcjonalnie chciałbym jeszcze mieć drugi warunek związany z temperaturą.
Skontakuj się z @lukfud - on ma fajne sterowniki nawadniania i ma tam zaimplementowane te funkcje :)
Pietras81
Been thanked: 1 time

Temat pewnie prosty ale nie mogę znaleźć jak uwarunkować w zależności od natężenia oświetlenia. Mam czujnik na BH1750 i chciałbym zrobić scenę zamkniecie rolet w zależności od temp. (_ tu sobie radzę) oraz natężenia oświetlenia, Czujnik mam na sofcie z przykładu na kanale ogólnym i tu nie wiem jak go nazwać żeby działał.
https://pietras-81.aqi.eco/

Return to “SUPLA Scripts”