v25.07

fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Na początek wakacji mamy dla Was zupełnie nową funkcję w SUPLI - możliwość integracji zewnętrznych źródeł danych.

Po przejściu do zakładki Konto -> Integracje -> Źródła danych (https://cloud.supla.org/integrations/data-sources) macie możliwość stworzenia kanałów, które nie mają swoich fizycznych urządzeń, a które mogą dostarczać do Waszego konta w SUPLI dane od zewnętrznych dostawców.

W lipcowym wydaniu są to:
  • Dane o cenach ergii (RCE, RDN, Godziny szczytu) - dzięki tym informacjom można dostosować swoje reakcje w oparciu o ceny energii lub po prostu je odczytywać na Waszym smartfonie
  • Dane o pogodzie i czystości powietrza dla wybranych miejscowości w Polsce - pobierane z Open Weather API
Co ważne, funkcja ta jest dostępna także dla wszystkich zarejestrowanych prywatnych instancji (z wyjątekiem cen RDN ze względu na warunki licencji).

W changelogach nie ma więcej informacji, ale dla porządku linkuję: Cloud v25.07 oraz Core v25.07

Dajcie znać jakie zastosowania tego mechanizmu widzicie i oczywiście informujcie o ewentualnych problemach :)
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Fajne. Dodałem na szybko T/H dla swojej lokalizacji i faktycznie działa.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

To jest zarąbiste :)
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Sprawdziłem dane pogodowe:
+ fajnie zrobione pod względem graficznym
+ duży wybór parametrów
- wybór lokalizacji , bawiłem się kiedyś OW i tam można podać wręcz współrzedne geograficzne , poda wtedy z najbliższej stacji , tu mogę wybrać najbliższe miasto Częstochowa , 45km ode mnie , nie ma miasta powiatowego jakim jest Kłobuck ani żadnego innego bliżej niż Częstochowa, serio nie ma dostępnych ? - użyteczność spada do zera w takim wypadku

Jaka jest faktyczną rozdzielczość odczytów ? Kilkanaście minut to jest między 11 a 19 😉
kiler88
Been thanked: 1 time

Super sprawa, ciekawe czy zmiany wprowadzone na potrzeby tej funkcji pozwolą coś rozwinąć w projektach DIY?
Co do wyboru miejscowości, to faktycznie na mapie w Open Weather jest miejscowość z danymi kilka km ode mnie, ale w cloud jej nie wyszukuje, tylko większe miasto kolejne kilka km dalej.
wsosniak

ooooo super sprawa ! :)

Jeśli chodzi o pogodę to mnie by się przydała jeszcze inna informacja odnośnie opadów deszczu , a mianowicie taki kanał bym potrzebował z takim atrybutem :

Atrybut pogody Opad deszczu (mm/dobę)

wtedy , na tej podstawie mógłbym decydować czy jest sens włączać podlewanie ? czy tez nie (tak też kiedys miałem w supla script gdzie odczytywałem sobie opady dzienne i jesli były powyzej 5mm to podlewanie sie nie uruchamiało )
wsosniak

i jeszcze jedna uwaga : w definicji kanału opadów deszczu/sniegu jest informacja ze atrybut to mm/h , a w aplikacji pojawia sie l/m2 (zakładam ze to jest l/m2/h czyli mm/h :) )

Osobiscie wolałbym żeby mi sie pojawiało w aplikacji mm/h . Fajnie byłoby aby każdy mógł sobie w cloud ustawic przy tego typu kanałach , jaka jedostka ma sie wyświetlać przy kanale opadu deszczu/ sniegu .
michael

Hej.
Nie wiem czy coś się wysypało, ale u mnie widać tylko do miasta Grodzisk Mazowiecki... brakuje miast od H do Z
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

michael wrote: Thu Jul 03, 2025 6:19 am Hej.
Nie wiem czy coś się wysypało, ale u mnie widać tylko do miasta Grodzisk Mazowiecki... brakuje miast od H do Z
Zacznij wpisywać nazwę
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

wsosniak wrote: Thu Jul 03, 2025 6:08 am i jeszcze jedna uwaga : w definicji kanału opadów deszczu/sniegu jest informacja ze atrybut to mm/h , a w aplikacji pojawia sie l/m2 (zakładam ze to jest l/m2/h czyli mm/h :) )

Osobiscie wolałbym żeby mi sie pojawiało w aplikacji mm/h . Fajnie byłoby aby każdy mógł sobie w cloud ustawic przy tego typu kanałach , jaka jedostka ma sie wyświetlać przy kanale opadu deszczu/ sniegu .
mm oraz l/m2 to w zasadzie to samo.
Natomiast ten ten opad jest na godzinę, ale nie jest to informacja ile spadnie w trakcie godziny, ale opad chwilowy, czyli ile by spadło w ciągu 1h gdyby przez całą godzinę padało tak jak w danej chwili.

Wg mnie wszędzie powinna być jednostka mm
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Nowości”