v25.07
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
To coś poszło nie takpzygmunt wrote: Thu Jul 03, 2025 8:01 am Na razie celowo ograniczyliśmy miejscowości do powiatowych.
Może czekają z dodaniem na remont dworca kolejowego?[email protected] wrote: Thu Jul 03, 2025 8:31 amTo coś poszło nie takpzygmunt wrote: Thu Jul 03, 2025 8:01 am Na razie celowo ograniczyliśmy miejscowości do powiatowych.Kłobuck to miasto powiatowe.
A teraz serio. Fajnie, działa, ale u mnie do powiatowego, które jest na liście mam 10 km. Czekam na dodanie pełnej listy z Open Weather...
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Wiesz, ja wpisuję "Wrocław" i mimo tego, że wszystko się zgadza, to do miejsca faktycznego pomiaru też pewnie mam z 10 kmZibi_007 wrote: Thu Jul 03, 2025 9:13 am A teraz serio. Fajnie, działa, ale u mnie do powiatowego, które jest na liście mam 10 km. Czekam na dodanie pełnej listy z Open Weather...
WSZYSCY WPISUJĄ SWOJE MIASTA!!
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
klew
co to za jednostka?YoMan wrote: Thu Jul 03, 2025 7:59 am Podpinam się z usilną prośba o dołożenie spodziewanych opadów w mm/m2/doba
Mogą być l/m2 albo mm. Wartość liczbowa ta sama. Ale jak na 1 m2 spadnie 5 mm, to na 3 m2 z reguły też to będzie 5 mm
-
veeroos
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
A ja mam takie nietypowe pytanko, czy jest możliwość, lub będzie możliwość analizy kosztów RCE z dnia kolejnego
. Chodzi głównie o taki myk żeby zrobić "coś" co w mi mogło by w czasie gdy ceny energii są najmniejsze, lub wręcz będę oddawał prąd za darmo, załączało grzanie wody, lub nawet wyłączyć produkcję z "jednego stringa", tak żeby nie oddawać prądu za darmo, co może wpływać na ceny energii w dniach kolejnych, co do drugiego tematu to nie ma problemu, bo to nawet można ogarnąć biorąc aktualną cenę energii, ale w pierwszym przypadku przydało by się zaplanować kiedy będzie mi się najbardziej opłacało podgrzewać wodę. Może mam.za duże wymagania, ale może już ktoś o tym myślał? 
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more
https://github.com/v33r005
https://github.com/v33r005
-
klew
Raportowana cena RCE dotyczy danej chwili. Więc możesz na jej podstawie coś włączyć/wyłączyć. Ceny RCE docelowo mają się zmieniać co 15 min, ale obecnie one zmieniają się co 1 h i na razie nie słyszałem, aby mieli to zmienić. Także jak jest tanio, to możesz zakładać, że przez 1 h tak będzieveeroos wrote: Thu Jul 03, 2025 10:14 am A ja mam takie nietypowe pytanko, czy jest możliwość, lub będzie możliwość analizy kosztów RCE z dnia kolejnego. Chodzi głównie o taki myk żeby zrobić "coś" co w mi mogło by w czasie gdy ceny energii są najmniejsze, lub wręcz będę oddawał prąd za darmo, załączało grzanie wody, lub nawet wyłączyć produkcję z "jednego stringa", tak żeby nie oddawać prądu za darmo, co może wpływać na ceny energii w dniach kolejnych, co do drugiego tematu to nie ma problemu, bo to nawet można ogarnąć biorąc aktualną cenę energii, ale w pierwszym przypadku przydało by się zaplanować kiedy będzie mi się najbardziej opłacało podgrzewać wodę. Może mam.za duże wymagania, ale może już ktoś o tym myślał?
![]()
Twoje zużycie/produkcja energii lub nie, nie będzie miało wpływu na ceny w kolejnych dniach
Jak sobie wyobrażasz planowanie ogrzania wody na podstawie cen z dnia następnego? Będziesz ręcznie sobie ustawiał, że od 13 do 15 włączasz? Pewnie nie, więc się zastanawiam jakby to miało wyglądać w praktyce.