v25.07

veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

No w sumie nie mam farmy paneli 😉, to był taki przyklad bardzo w teorii 😉. A co do grzania w określonych godzinach to chodzi mi że na przykład od godziny 13 - 15 mamy cenę energii na dzień dzisiejszy 49 - 53 zł za megawat, ale jutro taka cena może być w godzinach 16-18 a w godzinach 13 - 15 będę teoretyzując miał na przykład 100 zł za megawat. Dlatego jakbym miał dane zaciągnięte na dzień kolejny, a pojawiają się one przeważnie koło 15 dnia poprzedniego na stronie PSE, bym sobie mógł zaplanować kiedy załączyć na przykład ogrzewanie wody, bo jak załączę w godzinach gdzie jest większa cena energii to mogę więcej dopłacić 😉. Wiem może za dużo kombinuję.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

klew wrote: Thu Jul 03, 2025 9:19 am
Zibi_007 wrote: Thu Jul 03, 2025 9:13 am A teraz serio. Fajnie, działa, ale u mnie do powiatowego, które jest na liście mam 10 km. Czekam na dodanie pełnej listy z Open Weather...
Wiesz, ja wpisuję "Wrocław" i mimo tego, że wszystko się zgadza, to do miejsca faktycznego pomiaru też pewnie mam z 10 km :P

WSZYSCY WPISUJĄ SWOJE MIASTA!! :lol: :lol:
Nie każdy ma szczęście mieszkać w stolicy (Dolnego Śląska) 🤪
Chodzi tylko o to, że do stacji, która jest w Open Weather mam w linii prostej 800m. Teraz korzystam z bramki @veeroosa i też nie jest źle, więc spokojnie mogę poczekać na pełną listę miejscowości 😀
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

veeroos wrote: Thu Jul 03, 2025 10:41 am No w sumie nie mam farmy paneli 😉, to był taki przyklad bardzo w teorii 😉. A co do grzania w określonych godzinach to chodzi mi że na przykład od godziny 13 - 15 mamy cenę energii na dzień dzisiejszy 49 - 53 zł za megawat, ale jutro taka cena może być w godzinach 16-18 a w godzinach 13 - 15 będę teoretyzując miał na przykład 100 zł za megawat. Dlatego jakbym miał dane zaciągnięte na dzień kolejny, a pojawiają się one przeważnie koło 15 dnia poprzedniego na stronie PSE, bym sobie mógł zaplanować kiedy załączyć na przykład ogrzewanie wody, bo jak załączę w godzinach gdzie jest większa cena energii to mogę więcej dopłacić 😉. Wiem może za dużo kombinuję.
No ale będziesz to codziennie przeglądał i ustawiał jakieś planowane włączenie bojlera?

Zastanawiam się jak to możnaby zautomatyzować. Bo opieranie się o stały próg cenowy może doprowadzić do tego, że przez tydzień nie będziemy mieli ciepłej wody ;).
Może w reakcjach by się przydał warunek "gdy cena ma najniższą dobową wartość" ? Wtedy przynajmniej przez 1 h by się codziennie załączało.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
veeroos

Dodam tylko, że mając dzień wcześniej te dane mogę teraz ręcznie harmonogram dodać, jednakże muszę to robić codziennie, a jakby mi się to zaciągało dzień wcześniej to mógłbym sobie z automatu to ustawić 😉, nie no wiadomo, że trzeba tą wodę podgrzać, ale można to robić wtedy jak nikogo nie ma w domu i ceny energii są najniższe 😉
Last edited by veeroos on Thu Jul 03, 2025 10:47 am, edited 1 time in total.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

klew

Zibi_007 wrote: Thu Jul 03, 2025 10:43 am Nie każdy ma szczęście mieszkać w stolicy (Dolnego Śląska) 🤪
Chodzi tylko o to, że do stacji, która jest w Open Weather mam w linii prostej 800m. Teraz korzystam z bramki @veeroosa i też nie jest źle, więc spokojnie mogę poczekać na pełną listę miejscowości 😀
Raczej wszystkie miejscowości nie będą nigdy dodane. Chociaż na 100% ciężko powiedzieć. API jest płatne i zależy od ilości zapytań. Więc ze strony Supli na pewno nie możemy dodać wszystkiego.
Ale myślę, że jeśli podasz jaką chcesz miejscowość, to można dodać. Zobaczymy jak to w praktyce się sprawdzi.
klew

veeroos wrote: Thu Jul 03, 2025 10:46 am Dodam tylko, że mając dzień wcześniej te dane mogę teraz ręcznie harmonogram dodać, jednakże muszę to robić codziennie, a jakby mi się to zaciągało dzień wcześniej to mógłbym sobie z automatu to ustawić 😉
Nie rozumiem. Dane RCE są dostępne popołudniu, na kolejny dzień.
W Supli się wcześniej nie pojawią, niż PSE je publikuje.
Także nie rozumiem zysku.
veeroos

klew wrote: Thu Jul 03, 2025 10:48 am Nie rozumiem. Dane RCE są dostępne popołudniu, na kolejny dzień.
W Supli się wcześniej nie pojawią, niż PSE je publikuje.
Także nie rozumiem zysku.
No teraz to i tak sobie mogę ustawić reakcjami próg cenowy poniżej którego będę załączał grzałki, bez harmonogramów, ale na przykład można by było mieć te dane wcześniej przesunąć załączanie grzałek ± godzina, wiem że to będą groszowe różnice.

andras
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times

klew wrote: Thu Jul 03, 2025 10:47 am
Raczej wszystkie miejscowości nie będą nigdy dodane. Chociaż na 100% ciężko powiedzieć. API jest płatne i zależy od ilości zapytań. Więc ze strony Supli na pewno nie możemy dodać wszystkiego.
Ale myślę, że jeśli podasz jaką chcesz miejscowość, to można dodać. Zobaczymy jak to w praktyce się sprawdzi.
To możesz dodać moją miejscowość : Witnica , jeśli to możliwe .
klew

veeroos wrote: Thu Jul 03, 2025 10:54 am No teraz to i tak sobie mogę ustawić reakcjami próg cenowy poniżej którego będę załączał grzałki, bez harmonogramów, ale na przykład można by było mieć te dane wcześniej przesunąć załączanie grzałek ± godzina, wiem że to będą groszowe różnice.
Ok, tylko ja nadal nie mam pomysłu, jakby taka automatyzacja mogła wyglądać.
Bo sprawdzanie ręcznie codziennie cen odpada. To czy w Supli te ceny widać, czy na stronie PSE, czy w innej apce - to bez różnicy.

Ogólnie ceny są pobierane na dzień do przodu (tak jak są publikowane) i teoretycznie są jakoś dostępne w systemie. Supla aktualnie pokazuje jedynie cenę w aktualnej godzinie.

Jak sobie wyobrażasz zrobienie tej automatyzacji?
klew

andras wrote: Thu Jul 03, 2025 11:07 am To możesz dodać moją miejscowość : Witnica , jeśli to możliwe .
No i mamy 3x Witnica w Polsce :P.

Return to “Nowości”