Cześć, temat nie związany z Supła ale mam nadzieję że pomożecie. Kupiłem paski RGB które są sterowane z przycisku albo aplikacji. Problem jest w przycisku ponieważ jest on dotykowy i słabo działa. Chcę go przerobić na zwykły przycisk monostabilny, ma ktoś pomysł jakby to zrealizować?
Na zdjęciach dodaje rewers przycisku, przycisk jaki chce zamontować i główny sterownik do którego się go podłącza.
Pzdr
Przeróbka przycisku
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Sprawdź multimetrem, czy na wyjściu OUT przycisku dotykowego po dotknięciu palcem jest stan wysoki, czy niski i odpowiednio podłącz przycisk mechaniczny.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Dziękuję za odpowiedź, dobrze rozumiem że jeśli będzie stan wysoki to lutuje do + i data, a niski - i data ?
Ostatnie pytanie czy ten układ wgl jest konieczny? Może podłączyć na krótko +/data albo -/data i też będzie działać?
Ostatnie pytanie czy ten układ wgl jest konieczny? Może podłączyć na krótko +/data albo -/data i też będzie działać?
-
Dokładnie tak.
Przycisk dotykowy możesz odłączyć - nie musi być podłączony.
Przycisk dotykowy możesz odłączyć - nie musi być podłączony.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Ostatnie pytanie, jeżeli okaże się że jest sterowany stanem wysokim to do nowego przełącznika trzeba dołożyć jakiś rezystor pomiędzy + a data?
-
Może uda Ci się odczytać oznaczenia układu U1