Przeróbka przycisku

stugraj

Cześć, temat nie związany z Supła ale mam nadzieję że pomożecie. Kupiłem paski RGB które są sterowane z przycisku albo aplikacji. Problem jest w przycisku ponieważ jest on dotykowy i słabo działa. Chcę go przerobić na zwykły przycisk monostabilny, ma ktoś pomysł jakby to zrealizować?

Na zdjęciach dodaje rewers przycisku, przycisk jaki chce zamontować i główny sterownik do którego się go podłącza.

Pzdr
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robert Błaszczak

Sprawdź multimetrem, czy na wyjściu OUT przycisku dotykowego po dotknięciu palcem jest stan wysoki, czy niski i odpowiednio podłącz przycisk mechaniczny.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
stugraj

Dziękuję za odpowiedź, dobrze rozumiem że jeśli będzie stan wysoki to lutuje do + i data, a niski - i data ?

Ostatnie pytanie czy ten układ wgl jest konieczny? Może podłączyć na krótko +/data albo -/data i też będzie działać?
Robert Błaszczak

Dokładnie tak.

Przycisk dotykowy możesz odłączyć - nie musi być podłączony.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
stugraj

Ostatnie pytanie, jeżeli okaże się że jest sterowany stanem wysokim to do nowego przełącznika trzeba dołożyć jakiś rezystor pomiędzy + a data?
Bania

Może uda Ci się odczytać oznaczenia układu U1
stugraj

Bania wrote: Sun Jul 06, 2025 7:53 am Może uda Ci się odczytać oznaczenia układu U1
Właśnie jest bez żadnego napisu.

Return to “Pomoc”