Sprawdzanie dostępu do Internetu i/lub sieci LAN.

ZbySta15

Wydaje się, że urządzenie Gosund SP111 mogłoby, w przypadku braku dostępu do Internetu, powodować chwilowe rozłączenie. Powodowałoby to restart zasilanego urządzenia a więc taki watch dog. Nie jestem pewien czy w SUPLA nie ma już takiego rozwiązania, a byłoby bardzo przydatne. Byłbym wdzięczny za informacje z tym związane (moje przeszukiwania nie przyniosły pozytywnego rezultatu).
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Może coś takiego wystarczy?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

ZbySta15 wrote: Tue Jul 08, 2025 4:09 pm Wydaje się, że urządzenie Gosund SP111 mogłoby, w przypadku braku dostępu do Internetu, powodować chwilowe rozłączenie. Powodowałoby to restart zasilanego urządzenia a więc taki watch dog. Nie jestem pewien czy w SUPLA nie ma już takiego rozwiązania, a byłoby bardzo przydatne. Byłbym wdzięczny za informacje z tym związane (moje przeszukiwania nie przyniosły pozytywnego rezultatu).
Kolega @RomanG podał Ci wyżej rozwiązanie z wymuszeniem resetu urządzenia.
Jeśli chciałbyś wiedzieć, kiedy nastąpił brak połączenia z internetem, to wystarczy prosty warunek w skrypcie.
Warunek wykonania sceny:

Code: Select all

{{ not state(nr_kanału).connected }}
i wyzwalacz sceny w oparciu o czas, jaki chcesz, np co 15 min.:

Code: Select all

*/15 * * * *
W wyżej wymienionym przypadku skrypt będzie sprawdzał co 15 min., czy jest połączenie z danym urządzeniem, a w reakcji możesz już sobie zrobić co chcesz (np. wysłać powiadomienie)...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “Pomoc”