Problem z uruchomieniem Wemos D1 MINI PRO 4M

gaam57

Trafiłem na taką poradę:
używaj anten zewnętrznych w Wemos D1 mini pro, a NIE wbudowanej anteny ceramicznej, jeśli nie chcesz, aby Twoje urządzenie ciągle się zawieszało z powodu uruchomienia timera watchdoga po aktywacji chipa Wi-Fi.
Testując płytkę w Arduino IDE korzystałem z anteny pokładowej. Skanowanie otoczenia WiFi zadziałało po zmniejszeniu mocy za pomocą WiFi.setOutputPower(int dB). Ustawiłem 15dB.
bob_

Odgrzewam kotleta, ale może się komuś przyda - miałem podobne problemy z dwoma Wemosami D1 mini pro (wersje z gniazdem anteny zewnętrznej i wbudowaną anteną ceramiczną, zakup w 2025). Wgrywanie softu szło bez problemu, ale po pierwszym resecie albo w ogóle nie mogłem namierzyć rozgłaszanej sieci, albo jak już była widoczna nie dało się z nią połączyć. Wymieniałem kable, softy itd. W końcu zorientowałem się, że używam wersji NodeMCU PyFlasher'a gdzieś z początków 2024 roku. Zainstalowałem najnowszy, puściłem flash'a i oba Wemosy działają, dały się skonfigurować i zarejestrowały się w cloudzie ;-)

ps.
Co ciekawe, podobnie zachowywała się płytka ESP07, którą kupiłem jakoś 2, 3 lata temu. Podczas gdy każdy jeden Wemos D1 (lub klony), dawały się programować i działały od kopa, ESP07 łykało soft, ale sieci już nie rozgłaszało po resecie. Z ciekawości po tej w/w akcji wgrałem go jeszcze raz nową wersją PyFlasher i działa!

edit-2025.07.17 (poprawiłem typ modułu z ESP32 na ESP07)

Return to “Pomoc”