Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Bartoni wrote: Wed Jul 09, 2025 7:05 pm Jak zrobić aktualizację OTA?
adres_bramki/update

np. 192.168.4.1/update
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Bartoni

Nie mogłem się połączyć z bramką wpisując jej IP, włączyłem tryb komunikacyjny, wpisałem sieć hasło, zapisałem i zresetowałem. Teraz pojawia mi się status „konflikt rozłączono” w cloud. W routerze sprawdziłem i adres IP ma przydzielony.Jaka może być przyczyna tego konfliktu?
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Bartoni wrote: Wed Jul 09, 2025 8:52 pm Nie mogłem się połączyć z bramką wpisując jej IP, włączyłem tryb komunikacyjny, wpisałem sieć hasło, zapisałem i zresetowałem. Teraz pojawia mi się status „konflikt rozłączono” w cloud. W routerze sprawdziłem i adres IP ma przydzielony.Jaka może być przyczyna tego konfliktu?
Status w Cloud? Konflikt kanałów?
Musiałbyś wrzucić jakieś logi ze startu bramki?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Może było, a przeoczyłem, czy w Sonoff ZbMiniR2 można ustawić, aby po zaniku zasilania pamiętał stan?
Zdarzyło mi się, że światełka świeciły się w dzień
slawek

Bartoni wrote: Wed Jul 09, 2025 8:52 pm Nie mogłem się połączyć z bramką wpisując jej IP, włączyłem tryb komunikacyjny, wpisałem sieć hasło, zapisałem i zresetowałem. Teraz pojawia mi się status „konflikt rozłączono” w cloud. W routerze sprawdziłem i adres IP ma przydzielony.Jaka może być przyczyna tego konfliktu?
Jeśli to po upgrade, to masz konflikt pewnie poprzez ten kanał termometru testowego, usunięcie kanału konfliktowego w cloud powinno rozwiązać problem...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Zibi_007

@vajera. Przy okazji pisania tego postu viewtopic.php?p=209074#p209074 przyszły mi do głowy takie dwa pomysły. Jak ich nie napiszę, to zapomnę, a może wykorzystasz kiedyś...

1. Wiem, że na to może być już za późno, bo ciężko teraz będzie zmienić całą strukturę programu, ale można by było wydzielić bazę z urządzeniami do osobnego pliku (partycji). Pozwoliłoby to na aktualizację bazy, bez ruszania całej reszty. Może, jak już nie będą się pojawiać tak często nowe wersje samego softu, to taki upgrade były fajną funkcją.

2. A to chyba powinno dać się zrobić. Chodzi o możliwość zgrania konfiguracji bramki (zainstalowanych na niej urządzeń). Można by było całą tablicę zrzucić do pliku, a w razie konieczności wgrać ją ponownie. Do przemyślenia, na przyszłość.

I jeszcze jedna sprawa. Chyba szukasz oszczędności związanych z zajętością pamięci. Myślałeś, aby wywalić ten Adafruit_NeoPixel.h? Robert pisał, że obsługa diody w nowych boardach do C6 jeż już zrobiona natywnie, więc może da się bez tej biblioteki.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Zibi_007 wrote: Sun Jul 13, 2025 12:28 am @vajera. Przy okazji pisania tego postu viewtopic.php?p=209074#p209074 przyszły mi do głowy takie dwa pomysły. Jak ich nie napiszę, to zapomnę, a może wykorzystasz kiedyś...
😉
1. Wiem, że na to może być już za późno, bo ciężko teraz będzie zmienić całą strukturę programu, ale można by było wydzielić bazę z urządzeniami do osobnego pliku (partycji). Pozwoliłoby to na aktualizację bazy, bez ruszania całej reszty. Może, jak już nie będą się pojawiać tak często nowe wersje samego softu, to taki upgrade były fajną funkcją.
Na zmiany nigdy nie jest za późno i sam wielokrotnie się nad taką opcją zastanawiałem.
Partycja raczej odpada, jak już to plik(z możliwością edycji?), ale w obu przypadkach konieczny byłby jakiś niestandardowy mechanizm aktualizacji, więc to raczej w wersji 2.x 😉
2. A to chyba powinno dać się zrobić. Chodzi o możliwość zgrania konfiguracji bramki (zainstalowanych na niej urządzeń). Można by było całą tablicę zrzucić do pliku, a w razie konieczności wgrać ją ponownie. Do przemyślenia, na przyszłość.
Technicznie jest to do zrobienia, ale pytanie o cel takiej operacji? Jeżeli masz wizję backupu bramki, to samo zgranie tej tabeli nie wystarczy - konieczna byłaby jeszcze kopia partycji Zigbee. W praktyce najlepiej zrobić kopię całego FLASHu - niejaki @Zibi_007 kilka razy udzielał wskazówek, jak to zrobić 😉
I jeszcze jedna sprawa. Chyba szukasz oszczędności związanych z zajętością pamięci. Myślałeś, aby wywalić ten Adafruit_NeoPixel.h? Robert pisał, że obsługa diody w nowych boardach do C6 jeż już zrobiona natywnie, więc może da się bez tej biblioteki.
To "śledztwo" ma trochę głębszy wymiar - napiszę o tym więcej w tamtym wątku, ale o NeoPixel już myślałem.
Powiem więcej - w kodzie jest już jedna flaga, która pozwala wyłączyć kompilację kodu odpowiedzialnego za obsługę konsoli(sic!).
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Bartoni

vajera wrote: Wed Jul 09, 2025 9:04 pm
Status w Cloud? Konflikt kanałów?
Musiałbyś wrzucić jakieś logi ze startu bramki?
W załączniku logi po włączeniu bramki
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Bartoni

slawek wrote: Thu Jul 10, 2025 7:57 pm
Jeśli to po upgrade, to masz konflikt pewnie poprzez ten kanał termometru testowego, usunięcie kanału konfliktowego w cloud powinno rozwiązać problem...
Nie ropibłem upgrade, dopiero chciałem zrobić ale nie połączyło mnie z bramką po wpisaniu ip bramki. Przełączyłem w tryb konfiguracyjny wpisałem sieć hasło zapisz i zresetuj i konflikt kanałów
Zibi_007

vajera wrote: Sun Jul 13, 2025 8:28 am Na zmiany nigdy nie jest za późno i sam wielokrotnie się nad taką opcją zastanawiałem.
Partycja raczej odpada, jak już to plik(z możliwością edycji?), ale w obu przypadkach konieczny byłby jakiś niestandardowy mechanizm aktualizacji, więc to raczej w wersji 2.x 😉
Pewnie. Może być i w 2.x ;)
Technicznie jest to do zrobienia, ale pytanie o cel takiej operacji? Jeżeli masz wizję backupu bramki, to samo zgranie tej tabeli nie wystarczy - konieczna byłaby jeszcze kopia partycji Zigbee. W praktyce najlepiej zrobić kopię całego FLASHu - niejaki @Zibi_007 kilka razy udzielał wskazówek, jak to zrobić 😉
Ja to potrafię zgrać sobie każdą partycję i wgrać (z sukcesem ponownie ;-)), ale chodziło mi o takie prozaiczne sytuacje, w których ktoś kupił nowe C6 (np. Xiao z anteną, albo wersję z większą ilością pamięci) i chciałby w sposób prosty przenieść się na nowe urządzenie. Takie coś, jak zapis konfiguracji w GG. Tam mogę sobie skompilować najnowszy soft na całkiem nowy układ i później wczytać plik konfiguracji na nowe urządzenie (nie zawsze działa zgodnie z założeniami, ale w większości przypadków się udaje). Z takim sklonowaniem z wersji C6 N8 na Xiao 4MB nie koniecznie musi się udać przeciętnemu użytkownikowi. A tak zgrywa konfig na starym, wgrywa na nowy i działa (oczywiście jeszcze GUID musiałby zachowywać).
To "śledztwo" ma trochę głębszy wymiar - napiszę o tym więcej w tamtym wątku, ale o NeoPixel już myślałem.
Powiem więcej - w kodzie jest już jedna flaga, która pozwala wyłączyć kompilację kodu odpowiedzialnego za obsługę konsoli(sic!).
Widzisz, i to jest to o czym już kiedyś myślałem (pisałem). Wersja softu dla końcowego użytkownika, który chce go tylko wgrać (jak najprościej, np. przez ESP-Flasher), dodać urządzenia Zigbee i tylko używać. Jemu konsole, rozbudowane GUI, itp. rzeczy nie są do niczego potrzebne. Powinno być też płynniej i szybciej, bo nic dodatkowego bramki nie obciąża (oczywiście logi też off).
Później tylko czekać jak jakiś Janusz biznesu ściągnie sobie soft w takiej wersji, któryś z projektów obudowy do C6 dostępny na Forum i na znanym portalu aukcyjnym będzie sprzedawać gotową bramkę "Zigbee 2 Supla Premium Edition", a przy ewentualnych problemach odsyłać tutaj :lol:
Swoją drogą tak właśnie (z minimalną możliwością konfiguracji przez GUI) działa bramka Auratona. Podczas normalnej pracy nawet GUI nie jest dostępne (można wejść tylko w trybie konfiguracji), a opcje są zredukowane do minimum (w zasadzie tylko logowanie do Supli i automatyczna aktualizacja). Wszystko (łącznie z włączeniem parowania urządzeń) jest w cloud.

Return to “Bramka ZigBee”