Witam
Heater Controller - jak sterować kotłem gazowym? (kocioł Hs Premium 24 Eu2)
Podłączyłem HC do Heat Monitor a to wszystko do bramki supla box.
Termostat z HM ustawiłem jako główny.
Problem jest następujący:
jedyne czym mogę sterować to czas kiedy kocioł zacznie grzać wodę w nastawieniu ręcznym lub według programu tygodniowego
1) z aplikacji suple nie mogę ustawić temperatury wody w c.o. (podłogówka)
2) zastanawia mnie też to że kocioł bez sterownika podgrzewał wodę przez jakiś czas potem miał przerwę i tak przez cały zadany czas pracy. Po podłączeniu sterownika HC kocioł chodzi przez cały zadany czas.
I teraz nie wiem czy wszystko chodzi poprawnie.
zużycie dzienne gazu jest podobne do miesiąca poprzedniego. około 3,5 m3 z sterownikiem i bez
Heater Controller jak sterować kotłem gazowym?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Nie znam się na piecach, więc nie odpowiem dokładnie jak to zrobić.
Natomiast od strony HM i HC, to zakładam, że chcesz sterować ogrzewaniem w pomieszczeniu, gdzie jest HM. Wtedy w HM ustaw sobie "włącznik źródła ciepła" na kanał dostępny w HC.
Wtedy termostat w HC stanie się niedostępny i możesz go po prostu ukryć (opcja "pokaż w urządzeniach klienckich").
Tak ustawiony system będzie działał w taki sposób, że gdy HM zgłosi potrzebę grzania, to załączy się przakaźnik w HC.
Wyjście przekaźnikowe należy podłączyć do pieca zgodnie z jego instrukcją.
Zachowanie pieca to temat zależny od samego pieca
i ani HM, ani HC nie ma na to wpływu (poza sygnalizacją potrzeby grzania).
Ani HM ani HC nie ma możliwości odczytu temperatury w instalacji, ani jej ustawiania. Sam piec powinien mieć tego typu funkcję.
Natomiast od strony HM i HC, to zakładam, że chcesz sterować ogrzewaniem w pomieszczeniu, gdzie jest HM. Wtedy w HM ustaw sobie "włącznik źródła ciepła" na kanał dostępny w HC.
Wtedy termostat w HC stanie się niedostępny i możesz go po prostu ukryć (opcja "pokaż w urządzeniach klienckich").
Tak ustawiony system będzie działał w taki sposób, że gdy HM zgłosi potrzebę grzania, to załączy się przakaźnik w HC.
Wyjście przekaźnikowe należy podłączyć do pieca zgodnie z jego instrukcją.
Zachowanie pieca to temat zależny od samego pieca
Ani HM ani HC nie ma możliwości odczytu temperatury w instalacji, ani jej ustawiania. Sam piec powinien mieć tego typu funkcję.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
prze_cinek
- Been thanked: 2 times
Heat Controller jest bardzo prostym sterownikiem i nie zastępuje dedykowanych sterowników Aristona i Viessmana, które mają dostęp nie tylko do funkcji grzej/nie grzej ale też do całego zarządzania kotłem.Grzegorzst wrote: Wed Mar 12, 2025 1:27 pm jedyne czym mogę sterować to czas kiedy kocioł zacznie grzać wodę w nastawieniu ręcznym lub według programu tygodniowego
HC jest tutaj bardzo prosty i zerojedynkowo "mówi" kotłowi co ma się stać.
Nie znam twojej całej instalacji, ale w 90% przypadków i instalacji grzejnikowej wystarczy taki prosty system ( i zresztą takie systemy Salusa, Engo, Techa czy Auratona) to większość tego co instalatorzy sprzedają z kotłami.
Można by tu dużo teoretyzować na temat tego jaki system z jakimi algorytmami będzie najlepszy i najefektywniejszy (bo trochę inaczej to powinno działać z podłogówką, trochę inaczej z samymi grzejnikami, dużo zależy też od ocieplenia domu). Mogę za to powiedzieć jak to działa u mnie - stała temperatura na kotle, instalacja mieszana (parter podłogówka, piętro grzejniki) - HM na piętrze w sypialni - tryby włączenia 6-8, 10-13 i 17-22. Miałem obawy co do podłogówki - bo w teorii ona się długo nagrzewa i np. powinna wystartować dużo wcześniej, ale u mnie wyszło, ze parter nigdy nie wychładza się do temperatury zadanej i piętro dobrze sobie radzi z temperaturami (budynek z 2018 - gdyby ode mnie zależało to bym nigdy nie zrobił ogrzewania mieszanego).
Większość kotłów przy sterowaniu "Grzej" "Nie grzej" działa - albo do uzyskania temperatury wody w obiegu - albo do czasu jak sterownik mówi - nie grzej. Może tu dochodzić do negatywnego zjawiska taktowania pieca (czyli piec podgrzewa wodę do maksa, gdziejniki nie oddają szybko temperatury i piec w kółko włącza się i wyłącza).
Podsumowując - jeżeli ktoś dzisiaj ogarnia bardzo prosty programator tygodniowy i nie chce niczego więcej oprócz dostępu do internetu - tak żeby wyłaczyć piec gdy wizyta u babci się przedłuża - to jest to świetne rozwiazanie. Jeżeli ktoś chce wycisnąć 200 procent możliwości swojego pieca i potrzebuje AI do sterowania każdą cząsteczką gazu, wtedy lepiej wybrać dedykowane sterowniki producenta (choć tanie kotły gazowe i tak udostępnią tylko on/off)
-
stugraj
- Has thanked: 1 time
Bardzo dobry pomysł, mógłbyś wrzucić przykład takiego stycznika? Do sterowania piecem potrzebuje styki beznapieciowe, a do pompy wiadomo 230vcinas wrote: Sat Jul 12, 2025 7:45 pm Nie koniecznie, możesz zastosować stycznik z dwoma niezależnymi stykami , HC steruje stycznikiem a stycznik kotłem i pompą
-
stugraj
- Has thanked: 1 time
Dziękuję, kupię coś podobnego i będzie dobrzecinas wrote: Sun Jul 13, 2025 6:14 am Pierwszy z brzegu
https://allegro.pl/oferta/stycznik-modu ... 1784484265?