Podłączenie MEW-01 LITE - I1 w tym samym punkcie co V1

Jakub_Małecki

Chciałbym zapytać czy przekładniki prądowe w MEW-01 (LITE) muszą być w tym samym punkcie z którego pobieramy V1, V2, V3? Czy styki V służą jedynie do wykrycia obecności napięcia i zasilania modułu?

Planuję zainstalować pomiar energii produkowanej przez fotowoltaikę, ale nie chcę ingerować w instalację wykonaną przez elektryka. Zależy mi na podłączeniu V1, V2, V3 i N w innych punktach rozdzielni w garażu (listwa N, ). Teoretycznie napięcie w całej instalacji powinno być takie samo, ale nie jestem pewien, czy różnice wynikające z poboru prądu w garażu czy domu nie wpłyną na dokładność pomiarów.

Jeżeli mogę tak zrobić to czy mogę też zamiast GBM-03 wpiąć po prostu V1, V2, V3 za wyłącznikiem nadprądowym trójfazowym B16? Czy to za duże zabezpieczenie i lepiej dać GBM-03 z wkładkami 0,5A. Miejsca w nowej rozdzielnicy mam mnóstwo.

Mój pomysł na schemacie, dajcie znać czy tak może być czy muszę pobierać V z tego samego punktu gdzie znajdują się przekładniki.
MEW-01 LITE.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

One nie muszą być w tym samym miejscu. Ważne jest aby pierwszy przekładnik był na fazie podłączonej do v1 itd.
Złącza v służą do pomiaru napięcia i muszą być na tych samych fazach, co odpowiadające im przekładniki.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “ZAMEL MEW-01”